x
x
x
x

Indoor Farmstock Zwolle

27-01-2017

Na een lange tijd zonder dieseldampen (ondanks Etten-Leur voor vele farmstock liefhebbers maar een kleine maand geleden was) was het eindelijk weer zover om de motoren warm te draaien, de puup'n te monteren en flink gas te geven tijdens de indoorfarmstock in Zwolle, in grote getalen waren de bezoekers aanwezig om van links naar rechts de trekkers zich naar de 100 meter lijn te zien begeven. Voor vanavond stonden de 4.5 ton sport, 3.4/3.6/4.5 ton Super Sport en als afsluiter een aantal deelnemers uit diverse truck klasses. Na een warm welkom door Arco Sterk gingen we van start met deze mooie avond.

Tekst: Dennis Vos en Ellen de Heus voor de Sportrucks Foto's: Dennis Vos / Mark de Bruin


Sport 4,5 ton

Als eerste was het aan de 4,5 Sport om de spits af te bijten en was de proeftrek voor de Red Expectation die flink van leer trok in de proetrek dik in de 80 meter. De sleepwagen bleef staan qua afstelling en al snel mocht Baby Kreij aanhaken. Deze trok ook al dik in de 80 meter en beloofde dus veel voor de avond. MTX was de volgende met de Ford 9600, gevolgd door de mooie Inter van True Love en de karakteristieke 4020 van True Power. Echter bleven alle drie jammer genoeg net onder de 80 meter steken. Verploeg haakte als volgende aan het kwam ook net niet aan de 80 meter. De groene Fendt van Old Green Worker bewees toch niet zo old te zijn om toch ook in de 75 meter te eindigen. Als een duveltje uit een doosje ging de rode Passion for Power Valmet als een haas van start, tot in de 95 meter. Dit voelde als een plek waardig voor de finale run en nu was alleen nog de vraag wie er nog bij zouden komen deze avond. Green Lightning volgde snel echter bleef deze steken net onder de 90 meter. Als laatste twee zouden de Blue Force en Blue Risk aanhaken, en kwamen met een afstand van 88 en 93 meter net niet in de buurt van Passion for Power. De finale bestond uit drie trekkers, waaronder de Red Expectation die uiteindelijk een derde plek kreeg met dik 89 meter. Als tweede klasseerde zich Passion for Power met bijna 90.68 meter, welke helaas hierin toch net achter achter Blue Risk zou eindigen die uiteindelijk eerste werd met een dikke 92.70 meter.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Blue RiskWouter PeelenHarskamp94,2092,70
2Passion for PowerJan RoseboomEde95,3090,68
3Red ExpectationCor BraakmanLaren (Gld)90,0989,62
4Blue ForceHenri van RoselaarPutten88,90
5Baby KreijMichel de KreijHoogblokland87,28
6Green LightningHenk Jan BuijtenhuisPutten86,88
7Gas d'r Bi-jHans KesterIJsselstein82,70
8MTXMark HendriksElsendorp79,81
9True PowerJohan van de WesteringhAchterberg79,22
10VerploegWillem VerploegRumpt78,61
11First LoveMarinus BerendsKesteren78,26
12Old Green WorkerGerlant MouwSpeuld74,74

Klik hier voor de foto's

Supersport 3,4 ton

De gang zat er goed in toen er iets over zevenen begonnen werd aan de tweede klasse van de avond, het was tijd voor de Supersports en men begon bij de 3,4 ton. Dancing on Wheels trapte af met een waanzinnige run welke in de 92 meter reikte. Hierbij werd na overleg met de wedstrijdleiding besloten de afstelling zo te laten, waardoor de vele afgereisde Staphorstenaren flink blij werden gemaakt. Flying Bull kreeg echter de boel niet goed in beweging, waardoor deze niet verder kwam dan 35 meter. Helaas betekende dit dus ook dat hij niet terug mocht keren om zijn run overnieuw te doen. Golden Eagle was de volgende en deze vloog inderdaad richting de 100 meter lijn, hierbij verloor de combinatie echter rond de 100 meter zijn rechter voorwiel waardoor deze al buikschuivend over de full pull lijn kwam. Hierbij werd besloten toch maar de sleepwagen te verzwaren en na wat opruim werk was het de beurt aan Swedish Legend voor de proeftrek. Deze mooie rooie Zweed bleef helaas steken net onder de 100 meter lijn, maar mocht nog gelukkig nog terug komen. De Gebroeders haalde met hun mooie Zetor de tweede Full Pull binnen van deze avond, gevolgd door de rode Valtra genaamd Red Pearl welke dik in de 97 meter eindigde. Sprenkels kreeg het vermogen niet lekker op de baan en viel al vroeg stil in het 60 meter gebied. de mooie oranje Forza Fiat slaagde er in om deze avond de derde full pull op naam te schrijven en ook deze zouden we dus terug zien in de finale. Doordat de sleepwagen zwaarder was gezet na de Full Pull van Golden Eagle, moest Dancing on Wheels de run overnieuw doen. Helaas kwam de machine niet op toeren en moest helaas de strijd staken zonder een centimeter gereden te hebben. Flying Bull mocht het opnieuw proberen, maar ook deze poging had geen succes en was de koek op nog voor de 60 meter. Swedish Legend deed zijn trekpoging overnieuw echter bleef deze nu steken vijf meter voor de afstand die hij had met de proeftrek. Dit was uitermate jammer, maar ja deze kans is altijd aanwezig en een beetje de gok van het spelletje. Ook Golden Eagle kon zijn poging gelukkig overnieuw doen en was het wiel gerepareerd. Vol goede moed vertrok deze richting de 100 meter en verloor wéér zijn rechter voorwiel ronde de 80 meter. Het wiel passeerde dan weer wel ruim de 150 meter, echter helaas zonder de trekker welke bleef steken op 90 meter. De sensatie was compleet nu het voor de tweede keer gebeurde op ongeveer dezelfde plek, gelukkig bleef de trekker staan op drie wielen wat het wegslepen iets vermakkelijkte. Na een korte pauze was het tijd voor de finale met daarin helaas een diskwalificatie door Red Pearl vanwege het eindigen buiten de baan na een flinke correctie. Hierbij eindigde als derde Swedish Legend met 84.60 meter en werden de plaatse twee en één opgevuld door De Gebroeders met 84.95 meter en Forza Fiat met 97.36 meter.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Forza FiatEvert Jan HendriksBeemte BroeklandFP97,35
2De GebroedersRené SlotboomNeedeFP84,95
3Swedish LegendNick RasenbergMade93,8784,60
4Red PearlGerbrand RoelofsenHarskamp97,41disk
5Golden EaglePieter van MoortNunspeet90,08
6SprenkelsRichard SprenkelsKlein Zundert67,34
7Flying BullWichert Koers't Loo-Oldebroek58,25
8Dancing on Wheels (Reloaded)Albert KinStaphorst0,01

Klik hier voor de foto's

Supersport 3,6 ton

Eindelijk was het tijd voor de 6 cilinders, dit is toch eigenlijk stiekem wel het mooiste geluid binnen de farmstocks. De klappen zijn ongelofelijk, maar in het outdoor seizoen is het opwarmen van deze motoren een waar schouwspel. Hierbij gaat het dan met vele rook in combinatie met een flinke steekvlam. Toch zie je ondanks de afzuiginstallatie met regelmaat toch een flinke vlam de afzuiging in verdwijnen. De Groene aardbei mocht de starten met de proeftrek en kwam hier alleen door een probleempje al onder de 80 meter tot stilstand. Aangezien dit geen goed eikpunt gaf voor de afstelling mocht Our Dream de tweede proeftrek voor zijn rekening nemen, welke leidde tot 96 meter. Hierop werd besloten de sleepwagen toch zwaarder te zetten en mocht Six Fighter de derde proeftrek van de avond voor zijn rekening nemen, wat resulteerde in een afstand van ver in de 80 meter en werd de sleepwagen qua instellingen vastgezet. De beurt was aan Dark side of the Moon, welke jammer genoeg bleef steken net over de 81 meter. De volgende in rij was de Freek, gehuld in reclame voor de volgende indoor wedstrijd in Assen en voorzien van de welbekende puller 2000 banden ging de combinatie van start. Helaas was de kracht weg nog voor de 50 meter wat eigenlijk niet was verwacht, dit zou helaas ook gebeuren bij Green Bullet waar veel aan verbouwd was deze winter. Ondanks de indrukwekkende test run die deze trekker maakte tijdens de testdag op donderdag, gooide een kapotte nokkenas roet in het eten waardoor deze bleef steken op 36.14 meter. Builders Toy, welke voorzien was van een nieuwe lak laag, was de volgende en zette een goede run neer maar ondanks zijn mooie nieuwe looks haalde deze net de 90 meter lijn niet. De groene Aardbei, One Dream en The Six Fighter kwamen hun terug voor hun eigenlijke runs. Deze leidde alleen niet tot verbetering van de reeds vereden afstanden en bleven ze respectievelijk op rond de 61, 89 en 79 meter staan. Smokey Deere kon helaas niet goed laten zien waar deze goed in is, namelijk roken. Ondanks dat werd er toch een afstand van rond de 80 meter neergezet, waarbij men toch trots weer kan zijn. We gingen zo langzamerhand naar de eind van deze klasse, maar voor zover nog zonder enige vorm van een finalist. Toen was het tijd voor de zwarten Fendt genaamd Bad Romance, deze zette een mooie afstand neer van 84 meter en een beetje. Proud Eagle had helaas problemen met optoeren, waardoor er een afstand van 11 centimeter genoteerd werd op de klok. De Red Bunny was een van de hekkensluiters en maakte dus nog kans op een mooie eindklassering, helaas gooide een verkeerde inschatting van de versnelling roet in het eten waardoor men bleef steken nog voor de 70 meter lijn. Buiks was als laatste en in alle verwachting wist deze dus de klasse te winnen met een indrukwekkende 98 meter, dit resulteerde dus in Buiks als eerste en One Dream/Builders Toy respectievelijk tweede en derde


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1BuiksStef BuiksRijsbergen94,98
2Our DreamMaikel RaatsAchtmaal89,20
3Builders ToyJan GeertseVrouwenpolder89,13
4Bad RomanceJos KonijnLunteren84,06
5Dark Side of the MoonAngela SchokkinDinxperlo81,66
6Smokey DeereHenrik van EngelenElburg80,35
7Six FighterArjo HardemanEderveen79,27
8The Red BunnyJoan de VisserAagtekerke68,71
9De Groene AardbeiHenri OvereemEde61,99
10FreekJan van MourikDe Glind47,05
11Green BulletLuchel HofstedeStaphorst36,14
12Proud EagleReinier SundermeijerVoorst0,11

Klik hier voor de foto's

Supersport 4,5 ton

Tijd voor de 4,5 ton Supersport, maar ondanks dat er een aantal afgemeld waren was het logisch dat het dan toch wel weer een feestje ging worden. Zeker zo rond de klok van tien uur zat de sfeer er goed in in de IJsselhallen, dankzij de mooie praatjes van Arco. De mannen van Up en Down haakte aan voor de proeftrek en vertrokken vol gas, om bij 103 meter pas stil te staan. Maximum Massey kwam aansluitend na de Up en Down op de baan en trok helaas maar 72 meter, de sleepwagen werd toch echt niet meer verzet en kon men helaas zonder mooi resultaat naar huis. De volgende in de rij was Meter Vreter, ook deze kon de power niet vinden en rolde tot stilstand in 45 meter wat best jammer was ondanks de potentie in deze machine kent. Peeters haakte aan met op de bok Arjan van de Riet, voor de eerste maal op de bok en dan nog indoor is best wel tricky zeker op de baan in Zwolle. Helaas had Arjan de controle nog niet helemaal over de trekker en vertrok deze via de zijlijn de baan waardoor er een diskwalificatie op de borden kwam. Toen was het tijd voor de Red Impact welke op zeer overtuigende wijze de sleepwagen voorbij de Full Pull lijn trok. Als laatste in de klasse was het aan de compleet herbouwde Van Stappust en terwijl deze beul binnen kwam, braken de aanwezige staphorstenaren de tent af. Onder luid gejuich reed Van Stappust naar de begin van de baan en haakte aan, en begon met opntoeren. Het geweld wat toen los kwam was ongekend en reed de combinatie zonder blikken of blozen voorbij de Full Pull lijn. In de finale zouden dus drie trekkers komen en werd uiteindelijk Red Impact derde, Up en Down tweede en Van Stappust onder luid gejuich overweldigend eerste.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Van StappustGerard HofstedeStaphorstFP93,21
2Up and DownArjan BloemertStaphorstFP89,65
3Red ImpactHenri VersluisZijderveldFP86,95
4Maximum MasseyRolf BouwmansBakel72,07
5MeterVreterHenk WesterinkOldebroek45,44
6PeetersErik PeetersHoevendisk

Klik hier voor de foto's

Supersport Trucks

Vrijdagavond 27 januari 2017 de eerste wedstrijd voor de trucks staat op het programma, en deze werd verreden in de ijsselhal in Zwolle. Helaas waren er afmeldingen van Blue Legend en team Tekstkar maar de 5 trucks die er wel waren hebben het publiek goed vermaakt. De aftrap was voor van Heugten en een mooie Full pull zorgde er voor dat de sleepwagen zwaarder ging. Black Sensation had problemen in zijn proeftrek maar die mocht deze later over doen gelukkig. Rocking Horse jr zette een afstand van 74.36 meter en nu werd de sleepwagen wederom aangepat en ging wat lichter. Team Versteeg de sporttruck tussen de supersport trucks liet met een mooie run zien dat in die klasse het niveau ook heel hoog ligt en de eerste officiele Full Pull was een feit. VDB Staalbouw kent het spelletje als geen ander, ging met geweld de baan over en eindigde precies voor de bult en een finale zou verreden worden. Van Heugten in de herkansing en de daf liep super en ook zei komen terug in de finale. Black Sensation had de truck ook weer voor elkaar en ook de belgische deelnemer van de truckklasse mocht terug komen om finale te rijden. Rocking Horse jr stond inmiddels ook weer klaar en was ook goed op weg totdat een oliedruk probleem er voor zorgde dat het bij 86.40 meter klaar was voor de mannen uit Gameren. En toen kon de finale beginnen met als eerste team Versteeg uit Uddel. Hans en Arne reden wederom een hele mooie run en met en afstand van 73.29 meter kunnen de heren uit de sportklasse dik tevreden zijn. VDB Staalbouw wist inmiddels dat de floating finish lijn op 95 meter stond en Arjan had goed de gang er in met zijn Volvo en er kwam een afstand van 97.24 meter op het scorebord te staan. En dan de van Heugten Daf die al twee mooie runs had laten zien deed het ook nu weer super. 97.70 meter was de afstand die we konden noteren en het was net als de run van VDB Staalbouw spectaculair om te zien hoe dicht ze bij de bult stopten. Black sensation was de laatste deelnemer die nog een poging kon wagen en Dirk Heirman had met zijn Volvo de vaart er goed in maar had helaas problemen met de witte lijn en werd gediskwalificeerd. Inmiddels was er bekend dat de wedstrijd gedaan was ivm de tijd en werd er jammer genoeg geen super finale gereden maar werden wel de prijzen uitgereikt. De nr 1 van deze avond dat waren VDB Staalbouw en van Heugten, en team Versteeg die mocht plaats nr 3 mee naar huis nemen. Het was een super wedstrijd, gezellig, goed georganiseerd en met heel veel publiek die zagen dat er goed gepresteerd werd op een baan die uitstekend was en de mannen van de trucks hopen er volgend jaar zeker weer bij te zijn.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Van Heugten TransportFPFP
2VDB StaalbouwFPFP
3Team Versteeg UddelFP73,29
4MITAS Black Sensation FPdisk
5Rocking Horse Junior86,40

Klik hier voor de foto's