x
x
x
x

Nieuws 2018
FarmStocks

Halsteren zaterdag

03-10-2017

Net als in 2016 was Halsteren ook dit jaar de laatste wedstrijd op de NTTO kalender, dit jaar uitgegroeid tot een tweedaags evenement. Helaas had de overvloedige neerslag van de voorafgaande maand zijn weerslag gehad op de ondergrond, waar vorig jaar de droogtescheuren in de Brabantse klei zaten was deze nu doordrenkt met grondwater hetgeen ook resulteerde in een vochtige wedstrijdbaan en lastige omstandigheden voor de machines. Mede doordat het op zaterdag bleef regenen tot voorbij de oorspronkelijke starttijd werd de wedstrijd in floating finish (zonder finale) verreden.

Tekst: Jan Bakker, Ellen de Heus


Supersport 3,4 ton topniveau

In de 3,4 ton Sportklasse ging de eindstrijd om het Nederlands Kampioenschap beslist worden tussen 4rus en De Beer. Omdat de start van de baan niet voldoende grip bood werd besloten om de start 20 meter naar voren te halen. Onderin de stand van de klasse was er nog een kleine strijd tussen de Fords Working Power en Moody Blue welke van de twee er samen met Bartje zou moeten degraderen naar de promoklasse. Working Power zou met een heel goed dag resultaat tegenover Moody Blue nog voldoende punten kunnen inlopen maar ondanks dat er met een 4e plaats een van de beste uitslagen van het jaar haalden was dit niet voldoende. Bovenin de NK stand stelde Red Pearl zijn 3e plaats veilig met eveneens een derde plaats op deze laatste wedstrijd. Bij de beide kemphanen om de titel was het duidelijk zaak om met schone, moddervrije achterbanden op de baan te komen. Als eerste werd bij De Beer het folie van de banden gehaald, eenmaal voor de sleepwagen ging de tractor goed hangen en met de neus een aardig eind los werd een afstand van 90,77 gehaald. 4rus kwam direct na De Beer de baan op, met banden die op het laatst nog even handmatig werden schoon gekrabd. De voorwielen bleven bij de Belarus een stuk lager bij de grond, met een op het oog rustige run werd de afstand van De Beer met 3,90 meter overschreden. In zijn eerste jaar op Topniveau meteen de Nederlandse titel voor de Russische machine uit de Achterhoek!


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
14rusHenri TuenterTerborg94.67
2De BeerArjen de BeerOudenbosch90.77
3Red PearlGerbrand RoelofsenHarskamp87.92
4Working PowerJan-Bas ZijderveldNoordeloos87.22
5Forever BlueHenk DonkersteegKootwijkerbroek84.87
6SpetsnazWilliam PullensHeusden83.36
7SprenkelsRichard SprenkelsKlein Zundert82.18
8Dancing on Wheels (Reloaded)Albert KinStaphorst80.55
9Moody BlueArno WennekersLisserbroek76.83
10Flying BullWichert Koers't Loo-Oldebroek76.79
11Swedish LegendNick RasenbergMade74.63

Klik hier voor de foto's

Sport 2,5 ton topniveau

De wedstrijd begon aanvankelijk met de 2,5 ton sportklasse maar gedurende de klasse werd duidelijk dat met name in de eerste meters van de baan de grip steeds minder werd waardoor een goede competitie niet mogelijk was. Besloten werd om eerst de zwaardere 3,4 ton te laten verrijden die naar verwachting beter uit de voeten zou kunnen en daarna nogmaals te proberen met de 2,5 ton van start te gaan.


Bij de nieuw start zou na 3 runs worden besloten of de klasse ook daadwerkelijk verder zou worden verreden. Dit besluit viel positief uit en ook in deze klasse zou de strijd om het kampioenschap gaan worden beslist. Met een verschil van slechts 1 punt na 12 verreden wedstrijden tussen Little Red Poison en Red Passion ging er eigenlijk gewoon om wie van de twee het verst zou komen op deze baan. En net als eerder bij de 3,4 ton moesten ook hier beide titelkandidaten direct na elkaar de baan over, de Valtra als eerste. Jelle van de Rijt liet de Red Passion heel lang op de koppeling rijden, de afstand die kon worden genoteerd was in ieder geval de verste tot dan toe. Oudgediende Aart de With mocht vervolgens proberen of de MF giftig genoeg was om de titel op te eisen. Met een eenvoudigweg goede run werd de afstand van Red Passion 1,39 meter overschreden. Op de dagwedstrijd een week eerder ging de titel nog naar de Red Passion, de compitie is in 2017 voor Little Red Poison, tweede werd dus Red Passion, de derde plaats naar de Steyr Rednix. Drie rode namen op 1-2-3, maar wel drie verschillende merken. Voor de enige Zetor in de klasse, The Orange Glow, was degradatie naar promoniveau helaas vooraf al onvermijdelijk, Kleine Beer had nog een kleine kans om zich te handhaven maar ook voor de Ford bleek het gat met de voorliggers in de stand uiteindelijk te groot, in 2018 wordt het zaak om als enige Ford de eer hoog te gaan houden in de promoklasse en de vriendschappelijke strijd aan te gaan om terug te keren in de top.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Little Red PoisonAart de WithHagestein85.75
2Red PassionJelle van de RijtVenhorst84.36
3RednixRené VliekPutten83.07
4Zero ToleranceRinie van DijkHarskamp82.92
5The Orange GlowMartin HijkoopNieuwland82.32
6CalimeroJeroen van SchaikWoerden80.72
7Kleine BeerGert ten BrummelerVinkeveen80.06
8BanditoHenk SchoonhovenOosterwolde (Gld)72.29
9Belazerus 1Tino WilbersMilheeze64.81
10Neighbours NightmareKees HoegenSpeuld57.51
11AdriaanSteven van EdeRenswoude53.20
12WennekersMenno WennekersAalsmeer32.63

Klik hier voor de foto's

Sport Trucks

Halsteren 2017, nadat er 2 klassen zwoegend de baan over gegaan waren was het tijd voor de sporttrucks. Smokin Griffin had de proeftrek en bij het oprijden van de baan waren de sporen al goed te zien. Deze proeftrek eindigde bij 66.56 meter en de sleepwagen ging lichter. Dark Rumble deed het goed in deze proeftrek en liet een afstand van 86.05 meter noteren en de juiste sleepwagen afstelling was gevonden. Double Trouble kwam tot een afstand van 85.68 meter en team van Schilt de lokale truckpuller kwam tot een afstand van 75.73 meter. Van Bentum had een gastrijder en die deed het goed op deze baan en 83.59 meter was het aantal afgelegde meters. Versteeg Uddel kwam iets verder dan zijn voorganger en 84.31 meter kwam op het ABC scherm te staan. Dark Tornado die had het erg zwaar en 82.77 meter is niet wat we gewend zijn van deze MAN. De proeftrek gingen over en Smokin Griffin deed het goed en liet een afstand noteren (80.48 meter) die maar liefst 14 meter verder was dan in de proeftrek. Karel in de Dark Rumble Scania deed het ook goed en kwam nu met 89.10 meter ruim verder dan de voorgaande run. P. Bos veevoeders kwam 2x over niet goed weg en er kwam een afstand van 8.16 meter op het scorebord te staan. Helaas is met het terugtrekken van de truck de sleepwagen kapot gegaan en was de schade zo groot dat deze niet gerepareerd kon worden en kon van Dodeweerd de laatste truck niet meer aanhaken. De wedstrijd was gedaan en de demos en overige klassen tractoren werden niet meer verreden.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Dark Rumble89,10
2Double Trouble85,68
3Team Versteeg Uddel84,31
4Van Bentum83,59
5Dark Tornado82,77
6Smokin' Griffin80,48
7Team Van Schilt75,73
8P. Bos veevoeders8,16
9Van DodeweerdDNS

Klik hier voor de foto's