x
x
x
x

Nieuws 2018
FarmStocks

40 jaar Superpull Ahoy Rotterdam

11-03-2018

Zaterdag 10 maart werd de 40 ste editie van de European Super Pull verreden. Onder de aanwezige supporters zullen er weinigen zijn die de allereerste of ze zelfs allemaal hebben meegemaakt. De indoorwedstrijd in Sportpaleis Ahoy is voor veel liefhebbers een vaste waarde. Het blijft een prachtige ambiance in de havenstad. Ahoy Rotterdam geeft garantie voor spraakmakende actie. Het begin was ditmaal wat lastig, maar er was spektakel tot de laatste run. Ook nu weer een dag om over na te praten. Verrassende uitslagen en steenharde actie afgewisseld met teleurstellende schades. Wie er niet bij was heeft zeker wat gemist. In elk geval de demo's van Screamin' D, de drievoudig kampioen van de unlimited klasse in Amerika. Hieronder een beknopt verslag van de verreden klassen.

teksten: Patrick van Niekerk, Ellen de Heus en Dictus Hoeksma


Light Modifieds I

Het debuut van de light modified klasse in Rotterdam begon een beetje met een valse start. Allereerst was het de reserve sleepwagen die de klasse moest afremmen en ten tweede waren er maar liefst 5 proeftreks nodig om tot een definitieve afstelling te komen. Reden was onder andere de nieuwe banden set van Eurol Bandit die de wedstrijdleiding op het verkeerde been had gezet. Maar na de vijfde tractor ( een uitstekende run van Hot Art ) bleef de wagen staan zoals die stond. Intussen was er wel al wat tijd verspeeld zodat er gelijk werd besloten om de klasse af te maken middels Floating Finish. De heren van Wicked Screamer hadden dit goed begrepen en zette gelijk een dikke afstand neer. Green Spirit VIII liet er ook geen gras over groeien en liep lekker naar een uiteindelijke derde plaats. Mad Max Stage V had in Zwolle flinke schade opgelopen en reed een degelijke run maar met een korte baan zoals die in Ahoy ligt is dat niet genoeg voor de top. Die baan van maar 60 meter was misschien ook wel de reden dat de Russian Roulette XL het minder naar z'n zin had. Hij kreeg maar slecht de gang erin waardoor ze niet verder kwamen dan en 5de plaats. De klapper kwam op het laatst. De Duitse gasten van Green Monster Stage V hadden de zaken uitstekend voor elkaar en lieten een perfecte winnende run zien. Een prachtig slot na een lauw begin.

European Superpull 2018 Light Modifieds


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Green Monster Stage V (D)66,91
2Wicked Screamer64,66
3Green Spirit VIII57,62
4Eurol Bandit57,23
5Russian Roulette XL56,44
6Green Spirit VII56,38
7Mad Max Stage 5 (B)53,65
8Hot Art51,28


Supersport 4,5 ton

Met een straf afgestelde sleepwagen werd de klasse afgetrapt door Peeters. Een run waar niemand echt blij van werd. Vlees noch vis noemen ze dat ook wel eens. John 1 Extreme Edition deed het afgelopen jaar op het EK nog iedereen verbazen. Nu gebeurde dat misschien ook wel maar dan in mindere zin. Een beetje ondermaats kwam de machine niet verder dan plek vijf. Nog wel een plaatsje hoger dan zijn rivaal Simply Green die eigenlijk niet goed uit de verf kwam in Rotterdam. Uit een latere verklaring kwam het feit dat er geen lagere versnelling aanwezig is in de bak. De prachtige New Holland van team Great Experience moest noodgedwongen 6 plaatsen opschuiven. De motor wilde niet optoeren als gevolg van de kou. De tweede poging ging een stuk beter door een finaleplek af te dwingen. Om in die finale te komen moest je een Full Pull rijden of in ieder geval boven de 55 meter eindigen. De mensen van het Krone Hulk II hadden dat het best voor elkaar en zette zich ook een ronde verder. Red Impact had datzelfde doel maar kwam helaas buiten de baan. De chauffeur van Up en Down liet de koppeling lekker warm worden maar zette de tractor toch net over de grenslijn om mee te doen voor het podium. In die finale van drie tractoren was het datzelfde team dat daar een complete motor afschreef. Twee flinke gaten in het John Deere blok als gevolg van een gebroken drijfstang. Hoe het met de krukas was konden ze nog niet inschatten. Dit gebeurde allemaal nadat Krone Hulk II een uitstekende run had neergezet waar de concurrentie niet meer aan kon komen. Wilco van der Laar stond weliswaar bij de laatste drie maar kon niet verder komen dan brons. Bij zijn tractor stopte de pomp voor de brandstoftoevoer ermee. Alles concluderend is er nog een hoop werk voor de volgende wedstrijd in Assen.
European Superpull 2018 4.5 ton Supersport


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Krone Hulk IIClaus FeyBredebro (DK)59.1462.78
2Up and DownArjan BloemertStaphorst55.1737.59
3Great ExperienceWilco van LaarOverberg56.4210.88
4PeetersErik PeetersHoeven54.45
5John 1 Extreme EditionThomas LynggaardGjerlev J. (DK)54.00
6Simply GreenLaurens den BoerMolenaarsgraaf51.56
7White ShadowGerard SikesYsselsteyn49.86
8Red ImpactHenri VersluisZijderveldDISK


Modifieds

Nadat de trucks uit de arena waren vertrokken kon de middag sessie worden afgesloten door de modifieds. Argos Oil Whispering Gigant had de proeftrek en had prima ingeschat om de verreden afstand te laten staan. Rising Star had de achteras na Zwolle weer opnieuw opgebouwd en dit pakte prima uit. Een finaleplaats net onder de Full Pull. Was dit dan niet mogelijk? Het antwoord werd gelijk gegeven door Wicked Screamer. Met een overtuigende volle baanlengte plaatste deze zich voor de finale. Daarna kwam de klad er even in. Burning Madness kwam vermogen tekort en bij VSP Bits'n Pieces stopte de rechter motor door een gebroken klepgeleider. Roet in het eten voor het team wat nu ook gelijk was uitgeschakeld voor de avondsessie. Veel werd nog wel verwacht van Aftermath en Inter-Techno Lambada. De eerste kwam helaas niet op toeren en de laatste kon zich maar net aan in de finale rijden. Als laatste en buiten mededinging kwam de gastrijder uit Amerika aan de start. Een beetje oneerlijk omdat ze met vier motoren reden terwijl maar drie van dergelijke krachtbronnen in deze klasse is toegestaan. Maar dat aangetekend reden ze een redelijk makkelijke Full Pull. Een finale van vier dus aangevuld met de USA gast. Argos Oil Whispering Gigant reed daarin de rechter kalklijn kapot wat een Disk. opleverde. Rising Star had de zaken weer prima op orde en pakte een prima tweede plaats. De vooraf verwachte strijd tussen Wicked Screamer en Inter-Techno Lambada werd ruim in het voordeel beslist door de eerstgenoemde. Bij Inter-Techno Lambada wilde de motoren niet echt op toeren komen. Iets wat gezocht werd in de crossbox. Als laatste mocht de Amerikaanse gast nog een keer echt gas geven en laten zien wat die waard was. Nu ging de gashendel eerder open en zette ze een heerlijke Full Pull op het bord.

European Superpull 2018 Modifieds


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Wicked ScreamerF.P.59,11
2Rising Star55,9953,97
3Inter-Techno Lambada55,5049,41
4Argos Oil Whispering Giant57,09DISK
5Aftermath (GB)52,77
6Burning Madness45,53
7VSP Bits'n Pieces33,32
8Screamin 'D (USA)F.P.(demo)68,27(demo


Supersport Trucks

European Superpull 2018 zou de start van het nieuwe seizoen voor meedere trucks zijn. Helaas op voorhand een aantal afmeldingen en na het testen van de rookafzuiging op vrijdagavond had de TV kar truck (ec Tekstkar) te veel schade opgelopen om zaterdag te kunnen rijden. Zaterdagochtend was Dn Bliksum aanwezig om te testen maar helaas kon deze door technische problemen niet aanhaken tijdens de wedstrijd. De hele mooie nieuw gespoten Black Sensation mocht als eerste rijden en door een losgeklapte intercooler slang kwamen ze maar 48.30 meter ver. Carola en de van Heugten Daf reden heel fraai de Full Pull lijn over en toen ging de wedstrijd echt beginnen. Martijn en zijn Manne van Janne II truck lieten een afstand van 57.58 meter noteren en de van Heugten Daf ging hier met 62.89 meter aan voorbij. Black Sensation haakte nogmaals aan maar helaas weer die slang die er vanaf schoot rond de 10 meter. De Manne van Janne II schakelde een versnelling hoger in de finale en dat was duidelijk te zien. De truck liep beter en 66.35 meter kwam er op het scorebord te staan. Dan als laatste de van Heugten Daf en zoals Speaker Eric vertelde moest Carola de deur door sturen om hieraan voorbij te gaan. Helaas lukte dat net niet en met 65.94 meter was ze dan ook dik tevreden en mocht ze op plaats 2 plaats nemen tijdens de prijsuitreiking. Black Sensation was de nummer 3 en de overwinning die ging naar de Manne van Janne II.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1De Manne van Janne 257,5866,35
2Van Heugten TransportF.P.65,94
3MITAS Black Sensation 10,84
4d'n BliksumDNS


Prostocks I

De avondsessie werd ingeluid met een proeftrek van Lady Green. Het team was op het allerlaatste moment nog toegevoegd aan de pro stocks en het was alle hens aan dek geweest om de John Deere startklaar te krijgen. De techniek hield zich goed en ook in de officiële run ging het voorbeeldig, dit tot grote opluchting van Ronald Bartels en zijn manschappen. Code Red reed net als Mud Patrol, met een experimentele brandstofpomp en het optoeren duurde uitermate lang. Geert Arnouts kreeg de witte International uiteindelijk toch op stoom. Landgenoot Heavy Boy kwam door een waterslag tijdens het proefdraaien niet voor de sleepwagen en dat was jammer. DPP Rednex reed met een nieuw motorblok en die leverde genoeg boost voor een plek in de finale. Arjan van der Kolk was niet de enige want zijn Deense collega's en Appypower schaarden zich in hetzelfde rijtje. Het publiek in het goedgevulde Ahoy ging er eens goed voor zitten want de finale beloofde wat. Bredahl Brothers Red Line ging stijlvol naar het gat van de deur van Ahoy en werd op de 60 meterlijn gestuit door de Keep Moving Orange. Een mooie afstelling! Mud Patrol was hard op weg om die afstand te evenaren, maar werd gestuit door een gebroken drijfstang die een gat in het carter sloeg. Nadat de rommel was opgeruimd zette John Deere 2 de sokken erin en eindigde één centimeter verder dan de Ford. Hoe spannend kun je het maken. Zo'n strijd hadden we in de middagsessie gemist. DPP Rednex klonk in de pull off wat minder venijnig en moest een paar meter toegeven. Appypower ging als allerlaatste gretig van start. Door overmatig koelwater verlies werd de Fiat echter vroegtijdig afgevlagd, dit tot grote teleurstelling van het team en fans op de tribune.
European Superpull 2018 Prostock


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1John Deere 2 (DK)F.P.60,17
2Bredahl Brothers Red Line (DK)F.P.60,16
3Mud PatrolF.P.58,44
4DPP RednexF.P.51,81
5AppypowerF.P.DISK
6Lady Green58,82
7Code Red (B)51,75
8Heavy Boy (B)DNS


Mini Unlimiteds

Zeven van de acht deelnemers reden met een potige Hemi motor en dat beloofde wat. Poker Face, de enige 'niet Hemi' die dankzij een wild card mocht starten had een beroerd optreden. Eerst viel de motor uit en vervolgens kregen ze de machine niet geschakeld. Dat lukte uiteindelijk wel maar toen was hun starttijd verstreken en kwam er van een optreden zo dicht bij huis niet terecht. De Hemi boys moesten er flink hard aan trekken om over de full pull lijn van 60 meter te komen. Een stukje onbalans bij The Riddle deed Marcel Doppenberg vroegtijdig stranden en ook Jeffrey van der Waal haalde de pull off niet. De Europees kampioen bij de superstocks mocht een ritje maken met Lucky Ducky en dat ging er heftig aan toe. De steigerbegrenzers tipten even aan de grond en zorgden voor onbalans waardoor de achterwielen los van de baan kwamen. De youngster werd flink heen en weer gesmeten en kwam gelukkig op vier wielen tot stilstand. Jeffrey was een ervaring rijker! Egbert Dros gooide in de finale het gas er meteen volop. De krukas schade in Zwolle was hij blijkbaar al weer vergeten. Groundshaker 2.0 kwam net voorbij Toplenzen Lambada X tot stilstand en Egbert Dros was zichtbaar in zijn nopjes. Blower Power was voorzien van een nieuw frame en aandrijflijn van Boer/Vreeman. De eerste run was al indrukwekkend en dat werd in de finale dunnetjes over gedaan door Glenn Bjorheim. De Noorse fans juichten om het hardst en daar kon Top Dog en Hella Lambada IX niks aan veranderen. De laatste werd gereden door de 70 jarige Willem Dingerink en die mikte zoon Wim van het podium. Leeftijd zegt niet alles...

European Superpull 2018 Mini Unlimiteds


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Blower Power (N)F.P.58,19
2Ground ShakerF.P55,76
3Hella Lambada IXF.P.55,61
4Toplenzen Lambada XF.P.55,18
5Top DogF.P.52,62
6The Riddle57,99
7Lucky Ducky37,76
8Poker FaceHP


Unlimiteds

Aftermath was in de pauze voorzien van andere bloweroverbrengingen om zo meer vermogen te creëren voor de unlimited klasse. Helemaal zuiver rond draaiden de V8 motoren nog niet, met een brekende blowerriem tot gevolg. Het vermogen van Komeco Simply Irresistible werd op een perfecte manier aan de grond gezet, met een daverende full pull als resultaat. Daar kon de Screamin' D qua afstand niet aan tippen. De multi kampioen uit de VS met een gewicht van pakweg 3900 kilogram legde zo'n 300 kilogram minder op de weegschaal en dat kon wel eens net het verschil maken. Maar gas geven deed Chuck Knapp wel! Ook Green Fighter kreeg de sporen. De runner up van het laatste EK kreeg echter te kampen met het uitvallen van de bovenste motor en dan ben je een derde van je vermogen kwijt. Geen finaleplek dus voor het Duitse team. Vier machines gingen door naar de pull off. Rising Star bleef vanwege technische malheur achter in het rennerskwartier. Argos Oil Whispering Giant moest daardoor in zijn eentje de eer van de turbines hoog houden. Bas Liefting die normaal gesproken enkel in de lichte klasse rijdt gokte alles of niks. Het werd niks want de machine overschreed de witte lijn en werd gediskwalificeerd. Gert Dingerink deed dat beter. Inter-Techno Lambada bleef uit de buurt van de kalklijnen en zette een keurige afstand neer. Hij kwam echter niet in de buurt van de ongenaakbare Komeco Simply Irresistible. En wat kon de Amerikaanse gastrijder daar tegenover zetten. Het publiek ging er voor zitten. Het gas ging erop en een geweld barstte los. De machine miste echter de fijne balans en ondanks het surplus aan vermogen kon de huidige kampioen van Amerika niet tippen aan de Nederlandse toppers. Daarmee kon de balans worden opgemaakt. Ook de derde klasse van de avond eindigde met een mooie finale en ondanks die extra runs lag men voor op het tijdschema. Dat was wel eens anders geweest.

European Superpull 2018 Unlimiteds


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Komeco Simply IrresistibleF.P.58,47
2Inter-Techno LambadaF.P.56,16
3Argos Oil Whispering Giant56,3051,93
4Rising StarF.P.DNS
5Aftermath (GB)51,52
6Green Fighter (D)45,24
7Screamin 'D (USA)F.P.(demo)55,43(demo


Superstocks

Met de superstocks kwam de afsluitende klasse van de avond aan de start. Met Rabbit G'n Wild stond meteen de sleepwagen in de goede afstelling. Met de Massey Ferguson leek het iets minder goed want die kwam niet terug voor een finalerun. Gelukkig had Henrik Svenningsen Rabbit G'n Mad ook meegenomen uit Denemarken en die kwam na een fraaie full pull wel terug voor een tweede run. Olden makelaars Zapo kon een mooie wheelie net niet bekronen met een full pull. Dat deed Maximum Risk wel. De beide machines uit de stal van Zeinstra strandden in het zicht van de finale. Ook Mitas All or Nothing kreeg net niet genoeg snelheid in de combinatie om het 60 meterbordje te passeren. Maar stuk voor stuk maakten ze allemaal mooie runs, zoals het in een afsluitende klasse ook hoort te zijn. De enige die vroegtijdig moest afhaken was You Never Know. Vonken onder de tractor duiden al op problemen en de motor hield het ineens voor gezien. In de finale trok Bennie Harmelink als eerste de ketting strak. Olden makelaars Zapo kwam met een prachtige wheelie net niet aan de 60 meter en daarmee had de wedstrijdleiding (wederom) gekozen voor een perfecte afstelling. Rabbit G'n Mad leek een nog betere balans te hebben dan de New Holland en ging hard naar de leidersvlag. Het werd spannend want het onderlinge verschil was klein. Wat heet, de Deen verloor de strijd met slechts 17 centimeter verschil! Bij Zapo sprongen ze een gat in de lucht. Maximum Risk zou de afsluiter zijn. Vlak voor de start werd er nog lucht uit de banden gehaald voor een nog betere grip. De klok wees 11 uur. De tijd tikte door, maar de Case International kwam niet tot leven. Met een bezemsteel en een hamer werd de startmotor bewerkt, echter zonder resultaat. Na minstens 10 minuten zwoegen werd de handdoek gegooid. Het ging niet lukken en daarmee stond de winnaar definitief vast. De 40-ste editie van de European Super Pull was gestreden. De middagsessie had beter gekund, echter de avondsessie maakte dat met vier geweldige klassen weer goed.

European Superpull 2018 Superstocks


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Olden makelaars Zapo59,8259,52
2Rabbit G'n Mad (DK)F.P.59,35
3Maximum Risk F.P.DNS
4Rabbit G'n Wild (DK)58,68DNS
5Zeinstra Newborn Deere58,37
6Green Gangster Deere58,13
7Mitas All or Nothing57,47
8You Never Know (N)45,31