x
x
x
x

Nieuws 2019
FarmStocks

Onverwacht einde van de competitie in Halsteren.

24-09-2018

Helaas. Waar de weergoden de wedstrijden het hele seizoen gunstig gezind waren, viel net de afsluitende wedstrijd in Halsteren grotendeels in het water. De vooruitzichten voor de zaterdag waren vrij gunstig, die voor de zondag al wel slecht. De zaterdag bleek toch qua regenval een stuk slechter dan verwacht waardoor na 4 klassen het moeilijke besluit moest worden genomen om de wedstrijd te staken, de zondag werd later helemaal afgelast. De organisatie zag zo het vele werk niet beloond en de deelnemers konden in de meeste gevallen niet de laatste kans benutten om nog even wat te verbeteren in het klassement of zelfs nog kampioen te worden.

Tekst en foto's: Jan Bakker


Light Compact Diesels

Na een lichte vertraging vanwege de regenval mocht de Light Compact Diesels van start. Green Warrior was aanwezig maar kon door technische problemen niet van start, Blue Power ging wel van start maar moest al na een paar meter afhaken na problemen met de motor. Net als op bijna alle voorgaande wedstrijden wist Idefix teamgenoot OBlixum voor te blijven, waarmee de Idefix de onderste podiumplaats wist te behalen. Tiny Rascal wist de afstand van Idefix slechts licht te verbeteren, behaalde de tweede plaats op de wedstrijd maar wist daarmee wel de Nederlandse titel te behalen. Maar Top Spin had op de laatste wedstrijd ook de beste wedstrijd van het jaar. Met een groot verschil met de nummer twee werd de eerste overwinning van het jaar behaald. 2018 Halsteren Light Compact Diesels


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Topspin89,49
2Tiny Rascal84,19
3Idefix83,82
4O'Blixum70,48
5Blue Power02.05


Compact Diesels

De klasse werd geplaagd door de neerslag, zo werd de klasse tussendoor al even onderbroken door een regenbui en viel er af en toe een hele lichte motregen. In de spannende competitie was in principe nog van alles mogelijk als het ging om het kampioenschap. De nummer1 en 2 in de stand reden vlak na elkaar op de baan waarbij de nummer 2 Red Devil wel een meter verder reed dan de nummer 1, Risk 2. Daarmee kon de MF wel een paar punten inlopen op Risk 2 maar om alsnog kampioen te worden moesten er nog een paar tractoren tussen beide komen om het puntenverschil te laten oplopen. Helaas voor Red Devil gebeurde dat niet meer, ze bleven vlak achter in de uitslag, maar dan wel als 2 en 3. Want net als eerder bij de Light Compact Diesels had één team op deze afsluitende dag zijn beste wedstrijd. Funny Stuff won de klasse met groot verschil. Het kampioenschap was voor het 6e jaar op rij voor Risk 2, maar het verschil met de rest is klein.


2018 Halsteren Compact Diesels


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Funny Stuff88,86
2Red Devil80,81
3Risk 279,62
4The Easterbunny70,56
5Indian xtreme69,84
6Hot Stuff67,18
7The Dream56,89
8Minimum Risk56,49
9Red Angel52,06


Standaard 4,5 ton

De 4,5 ton standaard mocht als eerste voor de Take it Easy sleepwagen op baan 2. Vijftien deelnemers waarvan een handvol uit het midden van het land, de anderen allemaal uit de regio. Met een strakke afstelling van de sleepwagen kwam de meeste deelnemers in de 50 meter terecht. En ja, of het misschien te danken is aan het feit dat de 5 deelnemers van boven de grote rivieren vaker rijden? Feit is dat zij de top 5 van de uitslag vormden, met Henri de Groot uit Gorinchem die met redelijke overmacht de klasse op zijn naam schreef. 2018 Halsteren 4,5 ton standaardSport 2,5 ton topniveau

Voor een aantal klassen die op het programma stonden waren er nog veranderingen mogelijk in de eindstand, doordat deze niet verreden werden was de stand na de voorgaande wedstrijd dus ook de eindstand geworden. Bij de 2,5 ton Sportklasse stonden de nummer één en twee, Red Passion en Little Red Poison na 12 verreden wedstrijden echter exact gelijk! De wedstrijd in Halsteren zou dan toch nog nodig zijn om tot een puntenverschil te komen. Gelukkig liet Pluvius nog net genoeg ruimte om de hele klasse van 16 deelnemers in één run te verrijden, maar het was wel een uitdaging voor de deelnemers, organisatie en functionarissen met de lichte motregen die af en toe viel. De top 5 van de dagwedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap in Tzum een week eerder én de top 5 in de competitie stand vormde ook de top 5 in Halsteren zij het in een andere volgorde. De Little Red Poison en Red Passion reden van alle competitiedeelnemers vrijwel achteraan in de klasse. Aart de With had een moeizame start waarbij de neus van de MF ook nog eens aardig ver los kwam, daarna kwam een op zich best stabiele run. Jelle van de Rijt had met de Valtra een van het begin af stabiele rustige run. En daarmee wist hij de afstand van Aart de With met een kleine halve meter te overtreffen, en met het minimale verschil van 1 punt ging het kampioenschap naar het Valtra team. En dat dus een week nadat het open kampioenschap in de klasse ook al naar Venhorst was gegaan. De twee kemphanen eindigden in Halsteren overigens naast het podium. De winst ging naar De Blauwe Stier, die op de laatste wedstrijd nog zijn eerste overwinning binnenhaalde, voor Rednix en Calimero. De laatste besloot met deze 9 podiumplaats zijn topseizoen in stijl en bevestigde zijn 3e plaats in de competitie achter Little Red Poison en winnaar Red Passion2018 Halsteren 2,5 ton Sport Top.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1De Blauwe StierRinie van DijkKootwijkerbroek87.23
2RednixRene VliekPutten86.00
3CalimeroJeroen van SchaikWoerden83.78
4Red PassionJelle van de RijtVenhorst83.22
5Little Red PoisonAart de WithHagestein82.74
6After ShockHerman de LeeuwHoogblokland81.78
7StarfireGosse KoertsAugustinusga80.67
8Green Warrior IIGerard van LaarAchterberg78.84
9Green & YellowEddie CrumAchterberg77.65
10Kleine BeerGert ten BrummelerVinkeveen74.98
11BanditoHenk SchoonhovenOosterwolde 74.13
12Van EijdenWouter van EijdenSchalkwijk74.10
13AdriaanSteven van EdeRenswoude73.22
14Belazerus 1Tino WilbersMilheeze70.66
15WennekersMenno WennekersAalsmeer70.32
16Small BassieWilco van den BrandhofRenswoude69.13