x
x
x
x

Nieuws 2020
FarmStocks

Nieuwe uitdagingen in Zundert.

21-05-2019

Op zaterdag 18 mei mochten totaal 13 klassen Farmstock competitie en standaard de banen betreden van de wedstrijd in Zundert, georganiseerd door het Buurtschap Stuivezand alwaar het terrein gelegen is. Met voor de standaardklassen een zandbaan en de Keep Moving Orange als gezamenlijke tegenstander en voor de competitieklassen een kleibaan die vooral door de gesteldheid wel enige uitdagingen bood, voor de deelnemers én voor de bemanning van de Big Benz sleepwagen. De weersomstandigheden waren prima, met zeker 's middags een lekker zonnetje en een aangename temperatuur. Later op de avond hadden sommige deelnemers bij de start wel enige hinder van slecht zicht doordat de wind in de rug hun eigen rook voor zich uit blies. Tijdens de Standaard XL klasse en afsluitende demo tractoren begon het wel lichtjes te regenen maar ook zij konden nog een aantal zeer fraaie runs laten zien. Al met al een mooie wedstrijd nabij de Nederlands-Belgische grens.

Tekst: Jan Bakker en Bart Lambregts, foto's: Jan Bakker


Standaard 2,5 ton

In de eerste klasse die voor de Keep Moving de strijd mocht aangaan waren er in eerste instantie maar zeer kleine afstanden te noteren. Later leek de bekende kreet Gang Is Alles een goed uitgangspunt voor grotere afstanden. Het was met recht een zeer kleurrijke klasse met maar liefst 10 verschillende merken aan de start. De top drie was uiteindelijk alleen weggelegd voor deelnemers van boven de grote rivieren met Jamie Roovers die ondanks haar ervaring toch net tekort kwam om het podium een Brabants tintje te geven. Cees de Groot werd derde met de MF 65, Jacoline van Schaik bleef hem een kleine twee en een halve meter voor met de Inter 633, maar de overwinning was duidelijk voor Ruben Hofman die met zijn fraai afgewerkte David Brown 990 de eerste plaats binnen sleepte.

2019 Zundert Standaard 2,5 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Standaard 3,5 ton

Met 9 deelnemers ging de 3,5 ton standaard van start in Zundert. Het baantje in combinatie met de sleepwagenafstelling zorgde voor een aanzienlijk verschil in de afstanden. Bas Kimenai bleef met zijn Fiat net onder de 70 meter, waar de Fiat van Niek Verpaalen halverwege de 70 meter werd neergezet. Wesley de With reed met de Massey Ferguson naar de derde plek. De eerste en tweede plek waren voor de International rijders in deze klasse. Wouter van der Horst werd met zijn 844-S tweede en het hoogste plaatsje op het ereschavot was voor Arno van Schaijk uit Waarder met zijn 844-S.

2019 Zundert Standaard 3,5 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Supersport 3,4 ton promoniveau

Met helaas 2 afmeldingen bleven er nog maar 6 deelnemers over in de 3,4 ton supersport promo. De baan was voor deze trekkers redelijk uitdagend te noemen. Jan Noten had de proeftrek en wist redelijk goed weg te komen maar de afstand was niet ver genoeg voor hem. Bieshorst Power trok in de eerste run aan het langste eind en zette een full pull op zijn naam. Flying Bull had bij de start heel veel wielspin en geen grip en trok wijs zijn gas net voor de 50 meter dicht. Moody Blue strandde net voor de 100 meter met een mooie run en werd derde. Miraculous Machine deed zijn proeftrek over en niet onverdienstelijk, een finaleplaats voor de trekker uit Leende. In de Finale klapte bij Miraculous Machine een component in de luchttoevoer wat de kortste afstand en tevens ook de tweede plaats opleverde. Bieshorst Power liet even zien wat hij in huis had en zette in de finale met een mooie run de trekker stil net voor de 100 meter, dit leverde hem een eerste plaats op.
2019 Zundert Supersport 3,4 ton Promo


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Bieshorst PowerRichard LuesinkHalle110.0097.12
2Miraculous MachineJan NotenLeende107.9659.72
3Moody BlueArno WennekersLisserbroek98.58
4Never SatisfiedMijnard AlblasWerkendam98.53
5Red IndianKees van DaalenAchterberg82.82
6Flying BullWichert KoersKamperveen46.75


Standaard 4,5 ton

Met 12 deelnemers ging de 4,5 ton standaard van start in Zundert. De afstanden in het achterveld lagen verrassend een stuk achter de afstanden van de voorhoede. Johan Schelle viel net buiten het podium met zijn International na een mooie run. Zijn teamgenoot Peter van Etten reed daar een stuk voorbij en strandde rond de 95 meter. Martin Verschoor reed met zijn Fiat ongeveer hetzelfde spoortje als Peter van Etten en kwam net iets verder. De thuisrijder Roy Huijbregts reed met zijn Steyr een mega run en reed een full pull. In de Finale bleek de Steyr te sterk te zijn voor de rest wat hem een eerste plaats opleverde. Martin Verschoor werd tweede en Peter van Etten mocht het laagste tree van het podium betreden.

2019 Zundert Standaard 4,5 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Sport 2,5 ton promoniveau

Bij de Big Benz was voorafgaand de achterste as al omhoog gehaald om zo het wegrijden op de kleibaan was lichter te laten verlopen. Eén ding was daarnaast overduidelijk in de klasse, de overgrote meerderheid van de deelnemers koos er voor om helemaal rechts op de baan te starten. Kleine Beer verkoos het om als enige uiterst links te starten, een gok die helaas helemaal verkeerd uitpakte, was hij vorige week nog winnaar in Oud-Vossemeer, nu werd het de laatste plaats. Het kan verkeren. En was Wennekers een week eerder nog negende, nu werd hij met enige afstand op de concurrentie eerste. Belazerus 1 leek een moeizame start te hebben maar de oost-Brabantse Rus vocht zich terug naar een fraaie tweede plaats, ook een hele verbetering na de vorige wedstrijd. Rocky die de eerste officiële run had moest uiteindelijk met een verschil van 23 centimeter genoegen nemen met de onderste trede van het podium, eentje lager dan vorige week, waarmee hij wel aan de leiding kwam in de competitie stand. Green Warrior II die nu net naast het podium eindigde staat nu gedeeld tweede samen met Wennekers. De strijd gaat verder over twee weken in Erichem.
2019 Zundert Sport 2,5 ton Promo


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1WennekersMenno WennekersAalsmeer84.29
2Belazerus 1Tino WilbersMilheeze81.65
3RockyMarvin van StempvoortEde81.42
4Green Warrior IIGerard van LaarAchterberg80.93
5DieselrossMartin de JongNieuwland80.35
6GrûnfretterJan BroersmaHarkema79.61
7Small BassieWilco van den Brandhofederveen77.01
8GunfireCarles van der GunWAARDENBURG75.62
9D'n DavidJohan van LeerdamLopik73.50
10Black PhantomPatrick van der MeulenGouda53.72
11Van MiddelkoopKevin van MiddelkoopAmeide50.58
12IntertoySander van der LindeHei- en Boeicop47.86
13Bad MedicineJohn KlarenbeekBarneveld45.32
14Kleine BeerGert ten BrummelerVinkeveen35.52


Standaard 5,5 ton

Met een goed gevulde klasse startte de 5,5 ton standaard met 14 deelnemers. De afstanden in de klasse lagen bijna allemaal binnen 10 meter van elkaar. De baan werd steeds beter wat ervoor zorgde dat de chauffeurs goed moesten opletten welke keuze ze zouden maken. De meeste probeerde niet in het spoor te komen van hun voorganger, maar dit lukte niet altijd. Wesley de With viel net buiten het podium en werd vierde. Sander van Gils mocht plaatsnemen op plaats nummer drie, Jacco Overeem werd met zijn Valmet tweede en Dirk de Leeuw werd met zijn Case International 1494 eerste. De enige vrouwelijke deelnemer Kim Huijsmans uit Achthuizen werd helaas laatste.

2019 Zundert Standaard 5,5 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Sport 4,5 ton promoniveau

Een week na Oud-Vossemeer mocht de 4,5 ton Promo weer aantreden om de volgende wedstrijd te rijden. Voor één van de thuisrijders, Lucky Luc Reloaded werd het helaas een flinke teleurstelling aangezien hij de problemen van de vorige wedstrijd nog niet te boven was en met een laatste plaats de korte terugreis kon aanvangen. En dat met minder dan een week te gaan tot weer de volgende wedstrijd voor eventueel denk- en sleutelwerk. Ook Midnight Blue leek het vermogen te missen om tot een grote afstand te komen. De meeste deelnemers verkozen opvallend genoeg om bij de start het midden van de baan te kiezen, Red Explosion koos als enige om uiterst links te starten, een keuze die niet perse verkeerd uitpakte, met een zesde plaats tot gevolg, slechts een plaats lager dan vorige week. En sowieso behorend tot een groepje dat redelijk dichtbij de full pull lijn eindige. Drie deelnemers gingen wel over de 100 meter heen en door naar de finale. Just Blue die vorige week nog vol overtuigend de overwinning pakte stopte nu vrij plotseling halverwege de baan waarbij het leek dat de druk wegviel. Hot Pepper strandde net voorbij de 95 meter. Maar de andere thuisrijder in de klasse, Van Gaal was in de finale duidelijk de beste, in de eerste run de kortste afstand van de drie finalisten, nu ging het met een prima run naar een afstand van 98,75 meter. En naar de eerste plaats in de competitie.
2019 Zundert Sport 4,5 ton Promo


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Van GaalHuub van GaalAchtmaal100.6898.15
2Hot PepperGerlant MouwSpeuld106.3895.04
3Just BlueRonald van de WerkenSleeuwijk103.7150.22
4HagarCor LodderZuiderwoude99.03
5Oost Blok SchokNico GrootendorstHoornaar98.81
6Red ExplosionSiebe MulderHarskamp98.63
7SjonnieGert Jan ManderslootUtrecht98.27
8Full SpeedBo BurggraafHei- en Boeicop93.89
9Green LightningBart PluggePutten93.45
10Waldbroezer 2.0Frederik ZijlstraAugustinusga89.13
11Midnight BlueHenk GerritsBemmel46.83
12Lucky Luc ReloadedLuc RooversSprundel34.73


Standaard 7,0 ton

De 7 ton standaard met daarin meerdere thuisrijders was een klasse met veel Internationals. De 1455s waren vooral goed vertegenwoordigd. De 2 vrouwelijke chauffeurs eindigde allebei in de top 4. Carola van Schaijk werd vierde en viel net buiten het podium. Arno van Schaijk reed een meter verder dan Carola en werd derde. De Belg Gert Krijnen ging 5 meter over de afstand van Arno van Schaijk heen en werd tweede. De thuisrijdster Inge Jochems met haar fraaie 1455 trok het langste door en werd eerste. Ze is hierbij ook geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap in Wekerom eind dit jaar.

2019 Zundert Standaard 7,0 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Supersport 3,4 ton topniveau

Met het volledig aantal competitiedeelnemers werd de wedstrijd gestart in Zundert. Swedish Legend had de proeftrek en zette de trekker neer net voor de 106 meter. Ze besloten de proeftrek te laten staan. Sprenkels kwam slecht weg en viel stil rond de 35 meter. De Beer moest 18 centimeter toegeven op Swedish Legend omdat hij veel wielspin had in de eerste 40 meter. Forza Fiat had een mooie start en kwam tot 107,67. Golden Eagle had een mooie kwalificatierun en kwam neer op 108,25. Spetsnaz had vandaag een voordeel van zijn banden en maakte een mooie full pull. Ook 4rus en Red Pearl parkeerde de trekker voorbij de 110 meter. In de Finale ging Golden Eagle er als een speer van door maar door een remactie om niet buiten de baan te komen kwamen ze niet verder dan 97,90. Spetsnaz had een mooie run en pakte de derde plek en 4rus ging daar 1,5 meter aan voorbij wat hem een tweede plaats opleverde. Red Pearl trok vandaag aan het langste eind en met een afstand van 105,75 en nam de eerste plaats mee terug naar Harskamp.
2019 Zundert Supersport 3,4 ton Top


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Red PearlGerbrand RoelofsenNunspeet110.00105.75
24rusHenri TuenterTerborg110.00102.91
3SpetsnazWilliam PullensHeusden110.00101.13
4Golden EaglePieter van MoortNunspeet108.2597.90
5Forza FiatEvert Jan HendriksBeemte Broekland107.67
6Swedish LegendNick RasenbergMade105.90
7De BeerArjen de BeerOudenbosch105.72
8Forever BlueHenk DonkersteegKootwijkerbroek104.62
9Dancing on Wheels (Reloaded)Albert KinRouveen104.12
10Working PowerJan Willem DonkNoordeloos104.01
11Orange AdventureJan van BaarWestbeemster103.58
12SprenkelsRichard SprenkelsKlein Zundert34.26


Standaard 9,0 ton

In de 9 ton was het een mooie gevarieerd deelnemersveld qua types tractoren. Thuisrijder Peter de Regt had met de 1455 XL de eer om als enige de volle 110 meter af te leggen maar met de overige geplaatste tractoren binnen een onderlinge afstand van 6 meter was het zeker een mooie strijd. De strijd om het podium werd uitgevochten in de finale tussen de verste drie afstanden van de kwalificatie. Nico den Hartog werd daarin derde met de gouwe ouwe Ford TW-25. Peter de Regt kon aan zijn eerste run geen goed vervolg geven, hij kwam nu slechts 25 centimeter tekort voor de overwinning. Was het vorige vorig jaar op dezelfde wedstrijd nog een plaats net naast het podium, dit jaar was het in Zundert voor Cees de Jong de eerste plaats met de Fendt 615 LSA. Waarmee hij uiteraard geplaatst is voor het Nederlands Kampioenschap in Wekerom op 14 september.

2019 Zundert Standaard 9,0 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Supersport 3,6 ton beloftenniveau

De laatste Farmstock competitie klasse in Zundert. Met het oog op een regenbui die in aantocht was werd besloten om de klasse in floating finish te verrijden. De eerste officiële afstand die werd genoteerd kwam op naam van Struijs, gezien de overwinning in Langedijk vorige week was de 105,47 meter zeker een goede maatstaf. Uiteindelijk waren er vijf deelnemers die de 100 meter wisten te passeren en met de meeste overige deelnemers in de negentig meter was het dus weer een mooie afstelling van de sleepwagen. Op de bok van La Picolla die samen met teamgenoot uit de 4,5 ton Waldbroezer 2.0 uit het Friese Augustinusga naar het zuiden was afgereisd verscheen na de run een tevreden gezicht, zeker niet de grootste afstand op de baan maar wel met de wetenschap dat de tractor het weer deed zoals de rijder het uit de rolkooi liet horen. Keep Dreaming had net als in Langedijk Lauran Welten op de bok als testrijder, weliswaar met de kortste afstand maar er was weer wat geleerd zo was na afloop langs de lijn te horen. Bovenin de klasse was het Van Dijke de na afwezigheid in Langedijk sterk terug was gekomen met een vijfde plaats en Twister die zich solide bovenin in de klasse bleef handhaven met een vierde plaats. Red Rhino pakte voor Struijs zijn derde podiumplek op rij. Maar hoe goed de run ook was van de fraaie Volvo BM, deze verbleekte bij de run die Born in the USA net daarvoor had laten zien. De prima lopende Case met Pullerbanden die zich goed thuis voelden op de Stuivezandse klei ging met overmacht naar een afstand van 119,21 meter, maar liefst twaalf en halve meter verder dan de rest, een aftekende overwinning!
2019 Zundert Supersport 3,6 ton Beloften


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Born in the USAHans HeesakkersMariahout119.21
2Red RhinoHarm GrievinkWinterswijk106.62
3StruijsPascal StruijsSchijf105.47
4TwisterLammert de ZwaanHulshorst103.01
5Van DijkeJan van DijkeOud-Vossemeer101.97
6iowa's PullerLaurens LageschaarZieuwent97.55
7Flying WheelsJan de BruinNoordeloos94.27
8La PiccolaTjeerd ZijlstraAugustinusga92.04
9SupermanBart van EngelenDoornspijk91.44
10Zetor PowerEvert van PanhuisErmelo89.79
11Keep DreamingLauran WeltenSint Philipsland 43.82


Standaard 11 ton

De afsluitende klasse van de avond voor de Keep Moving Orange. Een klasse van slechts 7 deelnemers, wel namen die bekend zijn als ervaren standaardklasse rijders. Drie van hen mochten door naar de finale, twee daarvan met een John Deere 7710. Dat zij aan elkaar gewaagd waren bleek wel uit het feit dat het onderlinge verschil tussen de zware jongens slechts 40 centimeter bedroeg. Evander van Beek bleef daarmee steken op plaats drie, Joost Hak hield de tweede plaats binnen de provinciegrens. Wout Sterk had in de eerste run al de verste afstand, in de finale vergrootte hij het onderlinge verschil met de twee concurrenten nog even, de eerste plaats en plaatsing voor het NK in september waren overduidelijk weggelegd voor de Fendt 824 uit Lexmond.

2019 Zundert Standaard 11,0 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Standaard XL 8,0 ton

Met een aantal meer deelnemers als in Wekerom ging de wedstrijd van start gepaard met een paar regendruppels. De thuisrijder Manuel Herijgers zette een mooie run neer met zijn John Deere maar viel helaas net buiten het podium. Power Deere met achter de pedalen Aalt-Jan Holstege zette de combinatie stil op 91,13 wat een derde plaats opleverde. De Magnum van Pedro Zandbergen uit Oldebroek zette een mooie run neer, alleen in de laatste meters werd de Case snel afgeremd door de sleepwagen wat hem een tweede plek opleverde met een afstand van 91,68. De maiden run van de Snotneus XL was als een duveltje uit een doosje, de International met Mathijs Heijmans achter het stuur reed 2,5 meter verder dan de nummer 2 en werd hierdoor eerste.
2019 Zundert Standaard XL


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Snotneus XLMathijs HeijmansMeeuwen94.21
2MagnumPedro ZandbergenOldebroek91.68
3Power DeereAalt Jan HolstegeT harde91.13
4HerijgersManuel HerijgersZundert90.87
5The BeastBas van ZantenZegveld90.59
6Field WarriorRick van den BrinkPutten87.69