x
x
x
x

Nieuws 2020
FarmStocks

Verrassingen in Harskamp

28-07-2019

De laatste zaterdag van juli was het tijd voor de bijna traditionele wedstrijd in Harskamp, met één traditie werd dit jaar wel gebroken doordat het nu droog bleef. De regen bleef op gepaste afstand van het terrein. Voor heel veel deelnemers boden de beide kleibanen een uitdaging, prima banen die op het oog grip zouden moeten kunnen bieden, grip die vooral in de (super)sportklassen toch vaak heel lastig te vinden was. Met soms verrassende uitslagen tot gevolg...

Tekst: Bart Lambregts / Jan Bakker / Gerald Verweij
Foto's: Jan Bakker / Gerald Verweij


Standaard 7,0 ton

In de eerste klasse werd meteen duidelijk dat het hebben van een proeftrek heel lastig kan zijn, de vraag is soms toch hoe goed of slecht de run echt was. Remco van de Craats nam de beslissing om zijn eerste run van de klasse over te doen, een besluit dat heel verkeerd uitpakte. Een afstand die achteraf gezien goed was geweest voor een tweede plaats werd ingeruild voor een laatste plaats. De strijd zou worden uitgevochten tussen de 82 en 90 meter, met één uitzondering. Henco van Hierden trok zich hoegenaamd niets aan van de strijd en ging met groot verschil met zijn Fendt 512C door tot over de 100 meter, een duidelijke overwinning. Zijn bijbehorende ticket voor het NK in Wekerom had hij al veiliggesteld door de winst in Speuld, dit ticket ging daarmee door naar Harralt Huisman uit Garderen met de International 1255. De derde plaats op het podium was voor een andere regionale rijder, Johan van de Haar uit Lunteren. Ook hij heeft zich al eerder geplaatst voor het NK zodat het voltallige podium in september een paar kilometer verderop in Wekerom nogmaals mag gaan strijden om de laatste meters op het NK.
2019 Harskmap 7,0 ton Standaard


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Sport Trucks

Rond de klok van 1 uur deed Iron Man de proeftrek, de Volvo trok er goed aan en de sleepwagen gaat daarna iets lichter. Vervolgens gaat de oranje Scania naar een 92 meter in een hoge versnelling en we horen van Arco Sterk dat de sleepwagen afstelling definitief is. Als de rode DAF van Van Dodeweerd aanhaakt hopen we op een aantal mooie runs maar de teleurstellende pull van de DAF houdt ons nog in het ongewisse. Als regerend kampioen Double Trouble net over de 100 meter lijn komt kunnen we hopen op een finale. Team Versteeg komt in elk geval niet in de finale dus is het afwachten of Shave Power een finale kan afdwingen na de overwinning in Putten. Maar helaas, met nog geen 95 meter mogen de mannen naar huis. Zal dan de kleine DAF van P. Bos een finale kunnnen afdwingen? Ja dat kunnen ze! En ook Corne doet met de Iron Man goede zaken want ook hij mag door naar de finale als jij zijn proeftrek over heeft gedaan. Van Bentum kan in de herkansing geen finaleplek bereiken en met een goed zonnetje op de baan moeten de Valtra tractoren veel sproeien voordat Bad Bull mag aanhaken. Deze zwarte Volvo buldert over de baan en gaat ook naar de finale, Smoking Griffin heeft een mooie run maar kan zonder eremetaal naar huis want komt te kort voor een finale. Buiten mededinging haakt ook nog Dark Rumble, deze Scania kan geen potten breken maar de heren hebben kostbare data kunnen verzamelen.
In de finale haakt de Iveco als eerste aan en gaat als een beer over de kwalificatie afstand heen en toch is de sleepwagen zwaarder gegaan... De DAF van P. Bos kan dit bij lange na niet evenaren, maar Iron Man pakt een podium plaats. Laatste aanhaker in de finale is Bad Bull maar komt niet aan de afstand van de Iveco en zo kunnen we ons opmaken voor de podiumceremonie.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Double Trouble100.55113.78
2Bad Bull107.40106.63
3Iron Man100.51100.35
4P. Bos veevoeders102.3195.37
5Team Versteeg Uddel99.71
6Dark Rumble98.53
7Smokin' Griffin98.01
8Van Bentum96.36
9Shave Power94.66
10Van Dodeweerd82.12


Supersport 3,4 ton topniveau

12 competitiedeelnemers en 1 bijschrijver gingen de strijd aan voor het podium in Harskamp. Working Power mocht het spits afbijten en de chauffeur zette zijn Ford net voor de 110 meter stil waarna de sleepwagen bleef staan. Vele tractoren hadden moeite met de baan, maar de Fiat van Sprenkels had hier geen problemen mee en zette de trekker over de 110 meter. Er moest de dag van tevoren nog flink gesleuteld worden na een kapotte zuiger op de wedstrijd in Putten 2 weken geleden. Ook de Fiat van Arjen de Beer en de Fiat van Jeroen Bouwmeester wisten de full pull lijn te halen. Swedish Legend had met de andere banden moeite om in de laatste meters de grip te kunnen vinden maar deze afstand bood perspectief voor de komende wedstrijden waar het gaat om degradatie. Bij Golden Eagle plofte de nieuwe turbo eraf, die overigens niet als enigste turboschade had want ook de Fiat van de Beer had een kapotte turbo opgelopen na de eerste run. De thuisrijder Red Pearl kon niet laten zien wat hij waard was voor het thuispubliek, maar na de grote schade is het weer een kwestie van de juiste afstelling vinden. Orange Adventure ging over de maximale toeren heen wat hen een diskwalificatie opleverde wat eveneens veel punten kostte voor de competitie. Moody Blue had het naar zijn zin op de baan in Harskamp, hij noteerde een full pull. Dancing on Wheels wist in de finale de verste afstand te rijden wat voor hun de eerste plaatsje op het ereschavot betekende. Sprenkels kon hier niet aan tippen en werd tweede. Moody Blue wist de derde plaats te bemachtigen inclusief een ticket voor het 2019 Harskamp 3,4 ton Supersport TopNK in Wekerom eind dit jaar. De Beer en Forza Fiat deelden de punten.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Dancing on Wheels (Reloaded)Albert KinRouveenF.P.105.65
2SprenkelsRichard SprenkelsKlein ZundertF.P.99.98
3Moody BlueArno WennekersLisserbroekF.P.93.01
4De BeerArjen de BeerOudenboschF.P.DNS
4Forza FiatJeroen BouwmeesterBeemte BroeklandF.P.DNS
6Working PowerJan Willem DonkNoordeloos109.33
74rusHenri TuenterTerborg104.28
8Swedish LegendNick RasenbergMade102.36
9Red PearlGerbrand RoelofsenNunspeet101.92
10SpetsnazWilliam PullensHeusden95.61
11Forever BlueHenk DonkersteegKootwijkerbroek89.71
12Golden EaglePieter van MoortNunspeet59.30
13Orange AdventureJan van BaarWestbeemsterDIS


Standaard 4,5 ton

De standaard 4,5 ton bestaat volgens de startlijst uit 12 deelnemers en Edwin Simonsz maakt een proeftrek. De prachtige Massey Ferguson 1080 van Ton van Helten is de tweede deelnemer zo rond de klok van 2 uur. Gert Nap volgt met zijn Case en dan komt David Brown van Jelle Boom ter tonele. Er passeert ons vervolgens een mooi divers deelnemersveld met o.a. een Hanomag Robuust 900 en Fendt Favorit 4SA maar ook een Valmet 705 en Steyer 870. De uitslag van deze klasse is dan ook veel kleurig namelijk; Jelle op 1, Chiel op 2 en Harm met zijn Hanomag op 3. Dit alles onder voorbehoud van de vermogenstester.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Sport 2,5 ton topniveau

Dat tractor pulling absoluut niet voorspelbaar is werd erg duidelijk in de lichtste sportklasse. De proeftrek was voor Little Red Poison die een full pull liet noteren waarna de Take It Easy zwaarder werd afgesteld. Bij de MF blijven dit seizoen de prestaties duidelijk achter bij de voorgaande jaren, in zoverre dus een begrijpelijk besluit van de wedstrijdleiding. Aart de With moest uiteindelijk met slechts een 10 plaats genoegen nemen. De Blauwe Stier was als nummer drie op de startlijst de eerste die de volle 110 meter af wist te leggen. Grote verrassing was de volgende starter, Green & Yellow! De laatste uit de competitie had een verbluffende goede run tot over de 100 meter! Wat die afstand waard zou zijn qua uitslag was nog wel even de vraag maar de run was hoe dan ook een indrukwekkende prestatie. Red Passion en Starfire wisten de afstand van Green & Yellow nog te overtreffen, met nog steeds een plek in de finale was Calimero de laatste die eigenlijk nog de finaleplaats kon afpakken. De MF die de laatste twee wedstrijden wist te winnen kwam daarvoor echter 70 centimeter te kort. Als eerste kwam De Blauwe Stier in de finale op de baan waarbij er tegen het eind van de run een tikje te laat leek te worden teruggeschakeld. De verrassende finalist Green & Yellow wist de afstand van de Ford met meer dan twee meter te overtreffen. Red Passion ging nog wel over de afstand van De Blauw Stier heen maar leek het te verliezen op grip en kon de John Deere niet bedreigen. De laatste kans was voor de leider in de competitie, Starfire. Gosse Koerts leek niet het volle vermogen uit de groene machine te halen en kwam daarmee meters te kort om op het podium te kunnen eindigen. De nummers twee en drie in de stand eindigden wel in die volgorde op het ereschavot, maar de grootste verrassing van de dag stond bovenaan, Eddie Crum die vriend en vijand én zichzelf wist te verbazen met de eerste plaats!! Wie dat had durven voorspellen??
2019 Harskamp Sport 2,5 ton Top


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Green & YellowEddie CrumAchterberg103.6997.21
2Red PassionJelle van de RijtVenhorstF.P.95.79
3De Blauwe StierRinie van DijkKootwijkerbroekF.P.94.95
4StarfireGosse KoertsAugustinusga108.8391.16
5CalimeroJeroen van SchaikWoerden103.00
6WennekersMenno WennekersAalsmeer100.81
7RockyTeunis van StempvoortEde99.37
8After ShockHerman de LeeuwHoogblokland98.87
9RednixRene VliekPUTTEN98.75
10Little Red PoisonAart de WithHagestein98.57
11AdriaanSteven van EdeRenswoude97.28
12The Orange GlowMartin HijkoopLeerbroek95.72
13De LandiniWouter van EijdenSchalkwijk90.03
14BanditoAnton SchoonhovenOosterwolde 79.10


Standaard 5,5 ton

Voor de 5,5 ton standaard wordt de Big Benz sleepwagen rond de klok van half 4 aangepast. Met 14 deelnemers is deze klasse gezellig druk en Suzan Jochemsen mag met haar Inter 1046 aantreden in Harskamp. Ze haalt 91 meter in de proeftrek met haar cabrio, ze is de enige dame in deze klasse dus de volgende 13 deelnemers weten wat hun te doen staat. Met acht verschillende merken in deze klasse wordt het publiek verwend met een mooi kleurenpalet. Suzan doet haar proeftrek en na de kwalificatie hebben we een finale van 3 tractoren. De Valmet van Jacco gaat naar net geen 90 meter van start in de finale, de Deutz 1006 van Erik komt niet aan deze afstand en dan mag als laatste Roelof Mulder aanhaken en die is voorgaande deelnemers de baas en wordt nummer 1.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Sport 4,5 ton topniveau

Maar liefst 14 deelnemers gingen de strijd aan om de grootste beker mee naar huis te nemen vanuit Harskamp. De trekker van Hans van Dijk was bijna te laat voor de wedstrijd door panne met het vervoersmiddel. Blue Hunter kon niet wegkomen met de Ford wat hem een laatste plaats opleverde. Passion For Power kon niet boven de 100 meter komen, Jan Rosenboom reed nee schuddend naar het parc ferme terug, balend van zijn run. Henri van Roselaar deed het tikkie terug net te laat wat hem niet verder bracht dan halverwege de 97 meter. De Groene Buffel deed goede zaken in de eerste run alleen kon hij door een koelvloeistof lekkage niet waarmaken wat hij wilde in de finale en noteerde een vierde plaats op zijn naam. Het podium bestond deze keer alleen maar uit Ford tractoren aangevoerd door de thuisrijder Wouter Peelen. Blue Risk reed een solide run en net over de full pull lijn gooide hij zijn neus haaks om waardoor bijna de eindvlagger geraakt werd. Twee keer gebeurde het zelfde maar dat mocht de pret niet drukken want de overwinning bleef in Harskamp en was voor Wouter Peelen. Op de tweede plek mocht Henk Ridder plaatsnemen die maar liefst 13 meter moest toegeven op de Blue Risk. De laagste trede op het ereschavot was voor MTX uit Elsendorp met maar 40 cm verschil achter de nummer 2.
2019 Harskamp 4,5 ton Sport Top


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Blue RiskWouter PeelenHarskampF.P.119.10
2Bull's EyeHenk RidderOldekerkF.P.106.69
3MTXTon BlonkElsendorp109.20106.25
4De Groene BuffelDennis StroobosscherNoordhorn108.4887.75
5Red ExpectationCor BraakmanLaren (Gld)99.61
6Passion for PowerJan RoseboomLunteren99.51
7De Blauwe KreijRobert de KreijHoornaar98.73
8Blue ForceHenri van RoselaarPutten97.23
9Baby KreijMichel de KreijHoogblokland96.29
10DieselDrostNico DrostKootwijkerbroek93.60
11Gas d'r Bi-jHans KesterIJsselstein91.44
12Red ExplosionMathijs BouwHarskamp86.99
13Van DijkHans van DijkZeeland86.13
14Blue HunterRies van VoorthuijsenRandwijk30.57


Light Compact Diesels

Light compact diesels trappen af met Blue Power, 5 deelnemers zullen hun diesel motoren aansporen in Harskamp tot het uiterste. Topspin gaat voor een zelfde afgestelde sleepwagen naar een (teleurstellende) 56 meter. Tiny Rascal maakt een fullpull met hun door een Peugeot motor aangedreven trekker. Idefix zet daarna een solide run neer en dan is het de beurt aan Oblixum. En deze gaat ongeloof mooi naar de finale.
Tiny Rascal trapt de finale af en dan is het aan Idefix om maar die moet buigen voor de Tiny Rascal, na een onstuimige run haakt Oblixum af en als Blue Power de overwinning pakt met hun run is deze klasse verreden net tegen 17:30.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Blue Power90.0073.01
2Tiny Rascal88.1870.35
3Idefix83.4663.70
4O'Blixum90.0024.47
5Topspin56.94


Compact Diesels

Na de proeftrek van Hot Stuff haakt Indian Extreme aan, thuisrijder Flowerpower komt tot tweemaal toe niet uit de verf helaas en de mannen kunnen aan het bier. Ook Funny Stuff komt niet uit de verf en ook commentator Herman Staal verteld het publiek dat het jammer is dat deze klasse nog niet loopt zoals we graag zien op een wedstrijd. En The Easterbunny kreeg zelfs een diskwalificatie door buiten de baan te raken. Al met al geen echte reclame voor deze klasse, want ook Risk 2 kan geen fullpull noteren. Daarna haakt Minimum Risk aan, maar helaas ook deze tractor laat niet zien wat er in deze klasse zit. Wie dat wel laat zien is Hot Stuff in de herkansing van de proeftrek. Maar dit is niet genoeg voor een finale, Red Devil heeft een solide run en gaat (voorlopig) aan de kop. Laatste trekker in deze klasse is de Red Angel welke een derde plaats behaald met de run in Harskamp.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Red Devil80.25
2Hot Stuff79.43
3Red Angel69.31
4Risk 268.68
5Indian xtreme41.03
6Minimum Risk36.06
7Flower Power30.07
8The EasterbunnyDIS
9Funny StuffHP


Supersport 3,6 ton topniveau

De zoektocht naar grip speelde een belangrijke rol in de 3,6 ton. Opvallend was dat de top drie uit de competitie niet de finale wist te bereiken, de nummer twee, Bad Romance had in Harskamp zelfs de slechtste uitslag van het seizoen. Buiks wist de schade nog enigszins te beperken, met een run die vooral angstvallig dicht langs de rechter krijtlijn ging, maar meer dan een zesde plaats zat er ook voor hem niet in. Zijn voorsprong op de nummers twee en drie in de competitie werd daarmee wel weer vergroot. Blue Tiger was de eerste die zich wist te plaatsen voor de finale, met een hoge versnelling ging de Ford op snelheid naar het eind en als enige deelnemer over de 110 meter, met slechts 6 centimeter. Builders Toy had een licht onstuimige run maar wist tot veler verbazing toch een fraaie afstand te noteren die ook nog eens goed genoeg bleek voor een finaleplaats! Proud Eagle had eerder al de proeftrek gehad waarna de sleepwagen zwaarder werd afgesteld. In de nieuwe poging eindigde de mooie run vrij plotseling toen de neus even aan de grond kwam en de grip ineens leek te verdwijnen maar de afstand bleek ruim voldoende voor de finale. Six Fighter kwam tot een mooie vierde afstand met aan het eind alleen een klein brandje onder de motorkap. Oa. een gesmolten slang zorgde er voor dat de Case IH Puma niet terug kon komen voor de finale. De eerste run in de finale was voor de Blue Tiger, met een run die net zo voortvarend was als de kwalificatie werd de 106 werd een kleine 4 meter toegegeven op die eerst run. Builders Toy moest nog wat meer inleveren maar de allereerste podiumplaats in twee seizoenen Topklasse was hoe dan ook al veilig gesteld. Proud Eagle mocht als laatste het uiteindelijk podium gaan bepalen, met een foutloze run ging de machine ruim twee meter over de afstand van de Blue Tiger heen. En daarmee pakte de Adelaar uit Voorst ook zijn eerste overwinning van het seizoen.
2019 Harskamp 3,6 ton Supersport Top


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Proud EagleReinier SundermeyerVoorst108.82108.33
2Blue TigerJohan MullerHalsterenF.P.106.21
3Builders ToyStefan LouwerseVrouwenpolder105.37100.83
4Six FighterArjo HardemanOverberg104.32DNS
5DynamiteArno van den BrinkHarskamp102.80
6BuiksStef BuiksRijsbergen101.89
7The Red BunnyJoan de VisserAagtekerke99.44
8Belazerus 3 Big ToyRoel JanssenYsselsteyn96.83
9GreenstarTheo PellegromMeteren95.34
10De Groene AardbeiRinie OvereemEde94.94
11Bad RomanceJos KonijnEderveen91.33
12Cobra XLPaul BeniersAarle-Rixtel90.33
13SimpsonEvert MouwSpeuld45.64


Standaard 9,0 ton

Net na de klok van zes uur startte de standaard 9 ton, met zestien ingeschreven deelnemers was dit een klasse waarin vooral lokale mastodonten met elkaar de strijd aan gingen. In deze klasse 1 Volvo BM verder (natuurlijk) veel rode groene met rode velgen. Er speelde zich een mooie strijd af op de baan tegen de bosrand. Links langs de krijtlijn of schuin oversteken, de deelnemers proberen van alles maar het wordt vooral uitgevochten voor de 100 meter lijn zien we in de einduitslag;


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Supersport Trucks

Als laatste klasse waren het 5 supersport trucks die de baan opkwamen om een demo te rijden. De eerste ronde was een opwarmertje en werden er mooie afstanden neergezet. De 2e run ging het echt om de meters en bleek het uiteindelijk de thuisrijder Volvo FH16 Harskamp te zijn die met 106.68 meter de beste was. VDB staalbouw was een goede 2e met 102.85 meter gevolgd door een 3e plaats voor Dark Tornado met 101.34 meter. Eervolle vermeldingen waren er voor de Daf van Van Heugten transport met 77.14 meter en de Trek Mack met 73.34 meter.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale


Supersport 4,5 ton topniveau

Terwijl niet veel verderop de regen in grote hoeveelheden naar beneden kwam bleef het in Harskamp gelukkig nog steeds droog met alleen een kleine regen aan full pulls in de afsluitende supersportklasse, zes tractoren wist de volle 110 meter af te leggen. Red Devil die mede vooral door technische problemen een aantal wedstrijden had moeten missen had een prima run die het team veel hoop bood maar helaas werd aan het eind het maximum toerental licht overschreden met een diskwalificatie tot gevolg. Peeters opende de finale met een prima run waarop de volgende starter Van Stappust zes meter moest toegeven. De leidersvlag van Peeters werd daarna echter verplaatst naar de afstand van Van Stappust aangezien ook bij Peeters het toerental bleek te zijn overschreden. Thuisrijder The Mystery had een hele mooie balans maar kwam eenvoudigweg tekort om aanspraak te maken op beker en bloemen. Simply Green die hele seizoen al aan de kop gaat in de competitie (met op twee 2e plaatsen na alleen maar overwinningen) liet er ook nu geen gras over groeien, ondanks dat er flink gecorrigeerd moest worden om van de rechtse krijtlijn weg te blijven werd de leidersvlag ruim vijf meter verzet! Nummer drie in de stand voor het NK, Secret of the Valley, leek onderweg te gaan naar de derde plaats op het podium. White Shadow stak echter een stokje voor een compleet John Deere podium, tot grote blijdschap van het team wist de Case net als in het begin van de maand in Speuld weer een tweede plaats te behalen. Zo kwam er een eind aan een wedstrijd in Harskamp die voor het eerst sinds jaren droog verliep en die zeker ook genoeg stof tot napraten opleverde.
2019 Harskmap 4,5 ton Supersport Top


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Simply GreenMarien den BestenMolenaarsgraafF.P.109.89
2White ShadowGerard SikesYsselsteynF.P.105.61
3Van StappustGerard HofstedeStaphorstF.P.104.53
4Secret of the ValleyGeert de HeusOverbergF.P.102.53
5The MysteryMartien van den BergWekeromF.P.98.54
6PeetersErik PeetersHoevenF.P.DIS
7Great ExperienceWilco van LaarOverberg108.69
8MeterVreterHenk WesterinkOldebroek105.63
9Red DreamLaurens van VuurenBleskensgraaf98.83
10Steel to StealHenk BouwmanRouveen97.03
11Red ImpactHenri VersluisZijderveld96.15
12Black NightmareGerard Hopmanswouw82.30
13Red DevilMaikel HendriksenRuurloDIS