x
x
x
x

Nieuws 2020
FarmStocks

Voorproeven op vrijdagavond in Lochem

04-08-2019

Voor het eerst was er voorafgaand op de traditionele wedstrijd op zaterdag ook een wedstrijd op de vrijdagavond. Met vier klassen die een klein voorproefje mochten geven voor de volgende dag en uiteraard strijden om de eer en in drie klassen om punten voor het kampioenschap. De vooruitzichten qua weer waren vooraf enigszins twijfelachtig, maar de hoop was dat het op tijd droog zou worden, gelukkig bleef het terrein gespaard voor hoosbuien die elders zelfs voor wateroverlast zorgden. Weliswaar met een klein uur vertraging kon de wedstrijd toch helemaal droog verreden worden, door de latere aanvang werd wel besloten om alle klassen in Floating Finish te verrijden.

Tekst en foto's: Jan Bakker


Standaard 4,5 ton

De opening van de avond was voor de 4,5 ton standaard klasse, grotendeels gevuld met regionale deelnemers en vooral enkele sterke vertegenwoordigers uit Staphorst. Ondanks dat bijna de helft van de startlijst was gevuld met (Case) Internationals wisten geen van hen aanspraak te maken op de podiumplaatsen. Veel deelnemers gingen de onderlinge strijd tussen de 80 en 90 meter, thuisrijder Daan Eikelenboom hield daarbij als enige Ford rijder in de klasse de eer nog hoog met een verdienstelijke zesde plaats met de Ford 7000. Het verschil met de nummer 5 was dan wel meer dan 10 meter, deze plaats werd ingenomen door de nummer vijf van de startlijst, Tom Steegers. De enige dame in de klasse, Celeste Klein Wentink, eindigde nipt naast het podium maar was daarmee wel de beste van alle deelnemers uit het rode kamp. Met de mooie afstelling van de Take It Easy sleepwagen was zij één van de vier deelnemers die over de 100 meter wist te geraken. Henk Slager uit Staphorst reed met zijn Fendt 4 SA wel zijn beste wedstrijd van dit seizoen maar moest plaatsgenoot Jacob Bloemert toch voorlaten, de regerend Nederlands Kampioen eindigde een kleine vier meter verder. Maar de hoogste trede op het podium was voor een van de vertegenwoordigers van Trekker Trek Team Zieuwent. Eindigde Celeste nog net buiten de prijzen, Jelte Klein Wentink ging met de bijzondere Fortschritt naar de overwinning.
2019 Lochem 4,5 ton Standaard


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Supersport 3,6 ton beloftenniveau

De 3,6 ton zou bij voorbaat al een bijzondere klasse worden. Daarbij waren hoofdrollen weggelegd twee John Deere tractoren. Beide weliswaar als bijschrijver in de klasse en geen kandidaten voor de prijzen maar de runs waren al een beloning op zich. Dark Side of the Moon was in voorgaande jaren natuurlijk wel vaker op de baan gekomen maar dat was dan steeds op de andere baan. De baan waarop nu werd gereden was de volgens hun eigen bewoordingen Heersende baan en de baan waarop de Jan Schokkin in 2007 zijn memorabele run mocht maken. Nu was het de eer aan zijn zus Angela om gas te geven met de zwarte John Deere. En die eer hield zij zeker hoog, met een hele mooie zesde plaats in het sterke deelnemersveld. De tweede speciale run kwam op naam van The Running Deere. Voor het eerst na het overlijden van hun vader Rens kwam de familie Mooiweer weer op de baan. De run werd nog specialer en spectaculair doordat de trekhaak onderaan in de bevestiging afbrak en slechts op een paar bouten bleef hangen. Met een run waarbij de tractor een paar keer vol op de steigerbegrenzers en de neus ver de lucht in ging. Naast deze twee kippenvelmomenten was er uiteraard de competitie die uitgevochten werd op deze zevende wedstrijd van de kalender. Iowa s Puller, de supersport deelnemer van het Trekker Trek Team Zieuwent bleef Dark Side of the Moon net voor met een vijfde plaats, een klassering die gelijk is aan zijn stand in het klassement. La Piccola die al een aantal wedstrijden goede stabiele runs laat zien gaf ook in Lochem een goede vervolg aan de reeks, net te kort voor een podiumplaats maar na vorig jaar nog steeds een uitslag die een tevreden glimplach opleverde. Van Dijke reed voor het eerst dit seizoen naar het podium. De balans van de John Deere was verre van optimaal, of er met een goede balans meer dan een derde plaats in had gezeten was wel de vraag, het verschil met nummer twee, Red Rhino was toch nog behoorlijk groot maar de Volvo BM leek op zijn beurt niet alles uit de zes cilinders te halen. Twister had echter met de proeftrek al een prima run laten zien, die eerste run in de klasse bleek achteraf ook de aller verste zijn, met ruim verschil op de concurrentie behaalde Lammert de Zwaan zijn tweede overwinning op rij. Daarmee nam hij ook de koppositie over van Red Rhino in de tussenstand van de competitie met nog drie wedstrijden te gaan.
2019 Lochem 3,6 ton Supersport Beloften


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1TwisterLammert de ZwaanHulshorst106.65
2Red RhinoHarm GrievinkWinterswijk103.78
3Van DijkeJan van DijkeOud-Vossemeer98.16
4La PiccolaTjeerd ZijlstraAugustinusga97.41
5iowa's PullerLaurens LageschaarZieuwent93.53
6Dark Side of the MoonAngela SchokkinAalten93.26
7SupermanBart van EngelenDoornspijk86.92
8The ResistanceMartijn MogezompHaaksbergen86.80
9The Running DeereLammert MooiweerDoornspijk86.17
10Born in the USAHans HeesakkersMariahout85.05
11Zetor PowerEvert van PanhuisErmelo78.95
12SimpsonEvert MouwSpeuld61.39
13Keep DreamingLauran WeltenSint Philipsland 40.41
14Flying WheelsJan de BruinNoordeloos36.21


Limited Superstocks

Als enige National klasse kwam de Limited Superstock als derde op de baan. Tien deelnemers op de startlijst met Thunderstruck die onder de vlag van Veldhuizen Special Products aan de start verscheen. De voormalige European Maid superstock is verhuisd naar Groot-Brittannië om daar dit seizoen als Limited Superstock verder te gaan. Het optreden resulteerde in een één na laatste plaats maar de tractor bleek helaas ook niet helemaal koersvast. Daarnaast paste deze ook in het rijtje deelnemers dat de methanoltechniek niet 100% aan het lopen had. De enige diesel in het startveld, Rough and Tumble die in drie voorgaande optredens goed was voor steeds een podiumplaats kreeg te maken met de pechduivel op hun thuiswedstrijd. Iets in de eindaandrijving begaf het met een motor die even heel veel toeren draaide tot gevolg. Bovenaan in de klasse had er voor Snoopy na de winst in Aagtekerke misschien wel meer ingezeten dan de derde plaats die nu gehaald werd. De motor liep als vergif maar de balans van de New Holland was heel ver te zoeken. Iessel diesel hoopte uiteraard op de thuiswedstrijd op een goed resultaat en dat lukte absoluut, met een run uit het boekje werd uitgerekend in Lochem de beste uitslag van het seizoen tot dusver gereden. Maar in Lochem stond er weer eens geen maat op de Easy Rider, ondanks dat de grip in het begin even uit bleef kwam er daarna na een run met de welbekende hoge toeren in de motor een afstand op het bord die ruim voldoende was voor de overwinning. Daarmee werd met nog vier wedstrijden te gaan ook de voorsprong in de competitie weer wat vergroot.
2019 Lochem Limited Superstocks


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Easy Rider108.33
2iessel diesel100.09
3Snoopy94.24
4Ruff Stuff93.25
5No Surrender91.96
6Moving Mountains89.50
7Destiny85.17
8Brother's Toy84.22
9VSP LSS84.20
10Rough and Tumble62.70
11Navigatorhp


Supersport 3,4 ton topniveau

Als afsluiter voor de vrijdagavond kwamen maar liefst 14 deelnemers aan de start in de 3,4 ton supersport. Een week na de schade in Harskamp had Golden Eagle met een gloednieuwe turbo de proeftrek in de klasse. Deze ging teveel richting linker krijtlijn maar bij het overdoen van de run ging de tractor over de rechter krijtlijn met een diskwalificatie tot gevolg. Spetsnaz had ook nu weer problemen om alles goed op de baan te krijgen met de kotste afstand op het bord tot gevolg. Een hele goede testrun na afloop van de klasse gaf dan wel weer moed voor het team maar met nog drie wedstrijden te gaan blijft het een zware strijd om de laatste plaats in de stand nog te kunnen verlaten. Ook Working Power had een slechte wedstrijd, de motor stopte er plotseling mee met onheilspellende geluiden onder de blauwe motorkap. Met afstelling van de sleepwagen was het voor meer dan de helft van de klasse mogelijk om fraaie runs tot over de 100 meter te laten noteren, de top 7 in de competitie verdeelden ook die plaatsen op de wedstrijden, bijna in gelijke volgorde. Alleen De Beer steeg in dat opzicht boven zichzelf uit. Vierde in de stand maar met een tweede plaats op de wedstrijd, na de overwinning op de eerste wedstrijd in Wekerom zijn beste klassering van het seizoen en daarmee de andere West-Brabantse Fiat, Sprenkels, naderend op een half punt. Deze eindigde op slechts zeven centimeter achter Dancing on Wheels (Reloaded) buiten de prijzen. Met de derde plaats in Lochem verstevigde de Inter uit Staphorst zijn tweede plaats in de stand. Net als bij vele deelnemers was er ook bij Forza Fiat in de dagen voor Lochem nog druk gesleuteld wat bij de Fiat uitbetaald werd in de vierde overwinning van het seizoen waarmee de machine uit Beemte Broekland ook weer wat verder uitliep in de stand om het kampioenschap.
Rond kwart voor elf kon de wedstrijd worden afgesloten, een wedstrijd die zeker naar meer smaakte.
2019 Lochem 3,4 ton Supersport


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Forza FiatEvert Jan HendriksBeemte Broekland110.51
2De BeerArjen de BeerOudenbosch110.16
3Dancing on Wheels (Reloaded)Albert KinRouveen108.61
4SprenkelsRichard SprenkelsKlein Zundert108.54
54rusHenri TuenterTerborg106.27
6Red PearlGerbrand RoelofsenNunspeet105.88
7Forever BlueHenk HuismanKootwijkerbroek105.24
8The CarpenterJan van de WeijerMilheeze101.99
9Swedish LegendTim VerschurenMade98.41
10Bieshorst PowerRichard LuesinkHalle97.79
11Orange AdventureJan van BaarWestbeemster97.01
12Working PowerJan Willem DonkNoordeloos71.80
13SpetsnazWilliam PullensHeusden65.09
14Golden EaglePieter van MoortNunspeetdisk