x
x
x
x

Nieuws 2020
FarmStocks

Bijzonder Bakel

25-08-2019

Dit jaar weer een compleet andere invulling van Bakel. Een volledige National wedstrijd op baan 1 en een bijzonder uitgekiende farmstock competitie op baan twee, vermaakte het publiek zich uitermate en was er werkelijk waar van alles wat. Bijzonder was het hoog Massey Fergusson gehalte tussen de deelnemers best te noemen, zeker met een aantal mooie rode kanonnen uit Duitsland en Zwitserland.

Tekst en Foto's, Dennis Vos en Jan Bakker


Light Compact Diesels

Deze klasse had ook in Bakel de eer om de wedstrijd te openen. Op baan één gingen alle zes tractoren voor The Unbeatable sleepwagen de strijd aan. Drie van hen wisten zich te plaatsen voor de finale, opmerkelijk was dat Tiny Rascal niet bij deze drie hoorde. De machine die ruim aan de leiding staat in de competitie eindigde zo voor het eerst dit seizoen buiten het podium. De nummers twee, drie en vier gingen die podiumplaatsen verdelen, waarbij Topspin meteen de verste afstand neerzette, ruim acht en een halve meter verder dan nummer twee, Idefix die op zijn beurt Blue Power ruim achter zich liet. De enige Brabantse machine eindigde zo in eigen provincie voor het eerst dit seizoen bovenaan op het podium.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Topspin92.7283.82
2Idefix93.9675.27
3Blue Power94.6667.52
4O'Blixum76.74
5Tiny Rascal70.33
6Green Warrior34.71


Sport 4,5 ton beloftenniveau

Old green worker voor de proeftrek met een full pull en werd de sleepwagen zwaarder gezet, maar hadden toch een probleem met een missende cilinder in de laatste meters. First Love tweede proeftrek waaide uit in de 100 meter. Green Mystery maakte een mooie run. Secret Power reed een mooie full pull, ook True Power reed een mooie full pull ook al met iets meer moeite. Strijder deed ook dit kunstje even over en hadden we inmiddels drie full pulls staan in het mooie zonnige bakel. Diesel Drost deed zich ook niet onder voor de sleepwagen en noteerde wij full pull nummertje 4. Old green worker deed zijn proeftrek over, maar had hetzelfde probleem als in zijn proeftrek en kwam niet verder dan de 90 meter. Kleine probleempje bij First Love met een retourleiding, maar reed wel een mooie full pull. Finale van vijf met floating finish. 1250 kg erbij en secret power mocht de eerste te kloppen afstand neerzetten, ver in de 90 meter. True Power zette er een metertje bij en pakte het stokje over van Secret Power. Strijder zette hier bovenop nog eens drie extra meters en werd het nog een spannende finale. Diesel Drost zette zich op de tweede plaats en was het team hiermee best tevreden. First Love was de laatste en moest afremmen om niet buiten de baan te raken wat meters koste. Strijder op een, gevolgd door Diesel Drost en True power.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1StrijderHan LijbersRandwijkF.P.100.16
2DieselDrostNico DrostKootwijkerbroekF.P.98.14
3True PowerJohan van de WesteringhAchterbergF.P.97.42
4Secret PowerDik van VeldhuizenEdeF.P.96.89
5First LoveMarinus BerendsKesterenF.P.90.44
6Green MysteryMarien de BruijnNoordeloos101.59
7Old Green WorkerBen SlijkhuisSpeuld92.72


Compact Diesels

Red Angel had weer eens last van een oud ongemak, ook nu was de enige alkyburner niet binnen de lijntjes te houden. Bij The Easterbunny zat een debuterende rijder op de bok, waarbij voor iedereen meteen duidelijk werd dat ze niet zomaar even met een klein pk-monster weg rijden. Wie er schijnbaar geen moeite mee lijkt te hebben is Jan van Putten, de rijder van Risk 2.2 liet weer een snoeiharde full pull zien. Funny Stuff had even daarvoor ook al een weliswaar iets minder overtuigende full pull gemaakt in de proeftrek. Deze twee machines bleken uiteindelijk de enige finalisten, met Flower Power die in ieder geval van de overige deelnemers de verste afstand liet noteren, met wel flink wat koelwater verlies. In de finale moest Funny Stuff vrij snel opgeven, Risk 2.2 daarentegen reed nog maar een keer een full pull waarbij de afstand van de eerste run ook nog maar eens verbeterd werd.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Risk 298.78105.76
2Funny Stuff83.239.92
3Flower Power65.39
4Red Devil37.52
5Hot Stuff20.18
6The Easterbunny8.17
7Indian xtreme4.54
8Red Angeldisk


Supersport 3,4 ton promoniveau

Bieshorst power voor de proeftrek en wist een mooie afstand neer te zetten. Sleepwagen werd verzwaard en Carpenter zette er twee meter bij. Gebroeders had alleen een probleem en hield de turbo niet draaiend. Red Indian probeerde nu goed te gokken met het schakelen ging alleen gigantisch onderuit in de laatste meters. Common Rythm waaide uit in de 90 meter. Ook flying bull scoorde lekker even als Moody Blue. Bieshorst Power moest de proeftrek over doen en leverde twee meters in. Finale van 5 met carpenter als eerste en zette een strakke afstand neer. Flying Bull kwam er net niet aan te pas. Bieshorst Power had een klein probleempje met de sleepwagen en werd de afstand niet gemeten tijdens de run. Na het bijvullen van de Koelvloeistof deed men een tweede poging hierbij kwam er nu wel een afstand op de klokken en waren de podium plekken verdeeld. Carpenter op 1 gevolgd door Flying Bull en Bieshorst Power.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1The CarpenterJan van de WeijerMilheeze105.4398.34
2Flying BullWichert KoersKamperveen101.4897.17
3Bieshorst PowerRichard LuesinkHalle101.2697.13
4Moody BlueArno WennekersLisserbroek102.01DNS
5Red IndianKees van DaalenAchterberg97.38
6Common Ryth’mBart WeteringsLage Zwaluwe73.50
7De GebroedersRene SlotboomNeede38.27


Light Modifieds II

Een klasse waarin jammer genoeg een drietal tractoren ontbrak. De winnaar van de vorige wedstrijd in Zele, Mad Max Stage 5 ontbrak omdat deze op dezelfde dag een Euro cup wedstrijd reed in het Britse Great Eccleston. Herbie was nog druk bezig de stermotor te repareren en Road Runner had na de schade van de buiteling in Zele al besloten om de laatste twee wedstrijden aan zich voorbij te laten gaan. Daardoor bleven er 4 tractoren over op de startlijst. De proeftrek was voor t Smidje, de sleepwagen bleef staan maar men besloot de run toch over te doen. De in de eerste poging rijk afgestelde motor liet het afweten en meer dan de vierde en laatste plaats zat er niet in, overigens was de eerste afstand ook niet genoeg geweest voor het podium.
De andere drie hadden met een full pull de finale behaald, DeJong Special was daarin de eerste. Al een tijdje is het team met nieuwe brandstofpompen op zoek naar de ideale afstelling van de Meteors, deze was nog niet gevonden maar desondanks ging de machine weer richting 100 meter lijn. Asterix reed een heel eind vervaarlijk dicht langs de linker lijn, het bijbehorende remmen kostte ongetwijfeld veel meters. Laatste starter Hot Art had daar geen problemen mee, in stijl ging Kyra Kustermans de baan over waarbij ze de afstand van Toine de Jong met meer dan een meter overschreed, goed voor de eerste overwinning van het seizoen.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Hot ArtF.P.100.33
2DeJongSpecialF.P.98.99
3AsterixF.P.90.89
4't Smidje2.47


Limited Superstocks

Een mooie afstelling van de sleepwagen was al meteen bereikt met een full pull van Easy Rider, op één na wisten vervolgens alle deelnemers het eind van de baan te halen. Alleen Brothers Toy bleef voor de 40 meter steken, net als in Zele met problemen met de kleppentrein. Navigator had reed met een strakke run een van de beste uitslagen van het seizoen maar kwam slechts enkele tientallen centimeters tekort voor een finaleplaats.
In de finale was het wederom Easy Rider die als eerste een prima run had en een goede uitgangspositie bleek te hebben voor de winst. Ruff Stuff kwam met een niet geheel goed lopende motor toch nog behoorlijk dichtbij, na een derde plaats op de wedstrijd in Zele werd de Caterpillar nu tweede. No Surrender had in de eerste run nog veel moeite om niet links de baan uit te gaan, de vierde afstand die dat opleverde werd in de finale verzilverd met een derde plaats, wel op ruime afstand van de nummers één en twee. Snoopy die op de laatste verreden wedstrijden de motor eindelijk betrouwbaar aan het lopen had kreeg in de finale toch te maken met pech, ook bij de New Holland betrof het problemen met de aandrijving van de kleppen waardoor er niet meer in zat dan een vierde plaats.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Easy RiderF.P.101.88
2Ruff Stuff107.6299.24
3No Surrender103.3187.64
4SnoopyF.P.42.89
5Navigator103.12
6iessel diesel99.40
7Moving Mountains98.12
8Destiny94.51
9Brother's Toy39.93


Sport 2,5 ton promoniveau

Black Phantom had wat problemen met het wegrijden en staakte zijn trekpoging. Bad Medicine reed een mooie afstand en werd de sleepwagen iets verzwaard. Belazerus 1 voor een run die niet geheel ging zoals gedacht. Wennekers waaide uit in de 100 meter. Dieselross viel in de 90 meter uit en wist men niet waar het van kwam. Grunfreter schakelde laat terug maar strande ook in de 90 meter. Kleine Beer waaide ook uit in het 90 meter gebied. Het over doen van de run door Black Phantom ging niet helemaal vlekkeloos en leek de machine niet over het beschikbare vermogen te beschikken. Ook Bad Medicine maakte een mooie run alleen ging de machine jammer genoeg minder ver dan zijn eerste run, ook Belazerus had hetzelfde probleem. Bij Green Warrior sneuvelde iets onder de motor kap in de 80 meter en viel uit.. D'n David wist goed te scoren alleen zette zich net niet in de top drie. Intertoy kwam flink wat te kort en was het aan de bijschrijvers voor de dagoverwinning. Red Passion snoepte deze net voor de neus van Wennekers weg en mocht Kleine Beer de derde plaats in ontvangst nemen.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1WennekersMenno WennekersAalsmeer100.79
2Kleine BeerGert ten BrummelerVinkeveen97.66
3RockyTeunis van StempvoortEde95.61
4Bad MedicineJohn KlarenbeekBarneveld94.54
5D'n DavidJohan van LeerdamLopik93.70
6DieselrossMartin de JongNieuwland92.55
7GrûnfretterWaatze BroersmaHarkema92.27
8Small BassieWilco van den Brandhofederveen90.37
9Belazerus 1Tino WilbersMilheeze89.72
10GunfireCarles van der GunWAARDENBURG87.42
11IntertoySander van der LindeHei- en Boeicop86.93
12Green Warrior IIGerard van LaarAchterberg86.83
13Black PhantomArie ZwijnenburgGouda82.89
14Van MiddelkoopKevin van MiddelkoopAmeide81.77


Supersport 4,5 ton promoniveau

Met zes deelnemers op de lijst waren toch vooral twee potentiele hoofdrolspelers. Maximum Massey waarvan de werkplaats op steenworp afstand van de baan staat en Up and Down, die in Bakel al de titel binnen kon halen. Stranger stond tegen het eind van het seizoen in Bakel voor het eerst in competitieverband op de baan maar kon qua afstand nog niet in de buurt van de concurrentie komen, hopelijk kon het team wel genoeg data verzamelen voor een mooi vervolg. De overige tractoren konden met een mooie afstelling van de sleepwagen naar het einde van de baan waarbij de thuisrijder net anderhalve meter onder de full pull lijn bleef steken. Daarmee weliswaar geen finale voor de MF, maar het team dat tot vlak voor de wedstrijd nog druk aan het sleutelen was geweest kon de behaalde derde plaats zeker als een overwinning gaan vieren.
Wild Pirate en Up and Down mochten nog gaan strijden om de plaatsen één en twee waarbij Up and Down bij voorbaat al genoeg punten had behaald om zich Nederlands Kampioen te mogen noemen. Wild Pirate kon in de finale helaas niet meer terugkomen, de kersverse kampioen haakte nog wel aan en ging nog maar eens naar de 100 meter en kwam net met het rechter voorwiel over de lijn terecht. Met een diskwalificatie achter de naam toch bovenaan op het podium maar vooral bovenaan in competitie.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Up and DownArjan BloemertStaphorst102.87disk
2Wild PirateArrie van de LagemaatLunteren100.30DNS
3Maximum MasseyRolf BouwmansBakel98.53
4Black MagicGerard HopmansWouw94.86
5Crazy 810Gert MulderDoetinchem94.42
6StrangerKees HogendoornEVERDINGEN73.20


Supersport 3,6 ton beloftenniveau

Proeftrek voor Superman voor een werd de sleepwagen zo gelaten. La Picola kwam slecht weg en waaide uit. Red Rhino deed goede zaken en zette de eerste full pull op de klokken. Iowa's puller tikte net de full pull lijn niet aan, wat Van Dijke dan weer wel lukte. Ook Born in the USA ging als een kogel over de baan met de pullerbanden en een dikke full pull. Zetor Power kreeg onbalans in de machine en waaide uit. Twister ging ook door voor een Full Pull en stond de teller inmiddels op 4. Keep Dreaming waaide uit en mocht opnieuw proberen. Keep Dreaming waaide ten tweede male uit. Bassie gooide er een 5de full pull tegenaan. Bijschrijvertijd en een mooie run van de 4Rus en Spetznas die met de 4 cilinders toch goed mee konden komen met de grotere zes cilinders. Red Rhino zette een mooie Distance to beat neer. Twister ging hier overheen en ook alleen kwam bassie op deze afstand net te kort en nestelde zich er tussen in. Bijschrijvers deden mooi nog mee voor een toegift met twee toppers die nog meededen in de finale afstelling. Winnaar was Twister, gevolgd door Bassie en Red Rhino.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1TwisterLammert de ZwaanHulshorstF.P.104.25
2BassieHendrik Jan van de KaaRenswoudeF.P.102.92
3Red RhinoHarm GrievinkWinterswijkF.P.102.09
4SpetsnazWilliam PullensHeusdenF.P.97.26
5Born in the USAHans HeesakkersMariahoutF.P.DNS
5Van DijkeJan van DijkeOud-VossemeerF.P.DNS
7iowa's PullerLaurens LageschaarZieuwent109.43
84rusHenri TuenterTerborg108.79
9SupermanPetra van EngelenDoornspijk101.03
10Keep DreamingLauran WeltenSint Philipsland 56.81
11Zetor PowerEvert van PanhuisErmelo47.94
12La PiccolaTjeerd ZijlstraAugustinusga38.14
13Flying WheelsJan de BruinNoordeloosDNS


Prostocks II

De Prostocks sloten de dag op baan één af. In de kwalificatie kwamen twee tractoren in aanmerking voor een spreekwoordelijke pechprijs. Heavy Boy kreeg al meteen bij het optoeren te maken met een weggevallen oliedruk en een bijhorende 0,01 meter qua afstand. Running Diamond kwam wel helemaal tot de honderd meter maar ging daarbij ook over de linker lijn waarna ook nog eens bleek dat de achteras muurvast zat. Thuisrijder Bad Boys Toy had net als collega MF rijder Maximum Massey (4,5 ton Supersport) nog heel veel moeten sleutelen om aan de start te kunnen verschijnen, wat gelukkig wel een goede run opleverde, wel op redelijke afstand van de vier finalisten. Van deze vier was het Wickie Power die de eerste afstand mocht laten noteren, een moeilijke run door een onwillige koppeling terwijl aan het eind ook nog eens de noodstop in werking werd gesteld. Code Red liet er geen gras over groeien en zette de sleepwagen bijna tegen de honderd meter pas stil, meer dan 16 meter verder. Red Attraction had na de kwalificatierun toch weer problemen met de V8 ontdekt en kon niet aantreden in de finale. Zij sloten zich zo wel aan in de rij deelnemers die met sleutelwerk aan de kleppentrein naar huis kon. Blue Hazard ging tot slot goed de baan over maar kwam toch nog een aantal meters tekort om de witte Inter van zijn tweede overwinning op rij af te houden.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Code Red (B)106.3899.46
2Blue HazardF.P.94.60
3Wickie PowerF.P.83.93
4Red AttractionF.P.
5Bad Boy's Toy99.96
6Heavy Boy0.01
7Running Diamonddisk


Sport 4,5 ton topniveau

Waarbij Blue Force de proeftrek voor rekening nam ging de Groene Buffel ook als de brandweer. Blue Hunter en Bulls Eye maakte mooie runs en stond Bulls Eye met een been in de finale. Blue Risk verspeelde kostbare punten met naar alle schijn, forse motorschade en flink wat sleutelwerk voor de wedstrijd van a.s. vrijdag. Red Expectation deed ook goede zaken. MTX verslikte zich in het schakelmoment en kostte hem kostbare meter. Passion for Power kwam net iets te kort, evenals Blauwe Kreij. Gas Dr Bi-j wist em goed te scoren en pakte kostbare punten op MTX. Baby Kreij nestelde zich tot dan toe als tweede, maar werden de eerder gereden tractoren volledig voorbij gereden door van Dijke. Full Speed reed als bijschrijver mee en maakte een mooie run. Hot Pepper was de laatste voor de finale. Door een klein probleempje met de deelnemers lijst moesten we even wachten op de finalisten. Blue Force was de eerste met een mooie run in de 90 meter. De Groene Buffel reed voortreffelijk tot de machine ineens gehuld stond in de rook halverwege de 90 meter. Bulls Eye maakte zo'n mooie run en bijna een halve sleepwagen lengte over Blue Force ging Van Dijke kwam er net niet aan en nestelde zich er tussen. Hot Pepper deed nog een verhoede poging, maar het mocht niet baten, Bulls Eye op 1 gevolgd door Van Dijke en Blue Force.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Bull's EyeHenk RidderOldekerk100.3997.90
2Van DijkHans van DijkZeeland105.5996.26
3Blue ForceMatthijs KruithofPutten107.7995.99
4Hot PepperGerlant MouwSpeuld100.6893.15
5De Groene BuffelDennis StroobosscherNoordhorn102.5592.42
6Full SpeedBo BurggraafHei- en Boeicop98.93
7Red ExpectationCor BraakmanLaren (Gld)98.85
8Baby KreijMichel de KreijHoogblokland98.54
9Blue RiskWouter PeelenHarskamp98.07
10Gas d'r Bi-jHans KesterIJsselstein97.99
11Passion for PowerJan RoseboomLunteren97.26
12De Blauwe KreijRobert de KreijHoornaar96.59
13Blue HunterRies van VoorthuijsenRandwijk94.52
14MTXMark HendriksElsendorp93.71