x
x
x
x

Nieuws 2020
FarmStocks

Compleet NK Farmstocks in Wekerom.

16-09-2019

Zoals de titel al aangeeft, het was met recht een compleet Nederlands Kampioenschap. Met alles wat een dergelijke wedstrijd zo speciaal maakt. Van kleine en grote standaardtractoren waarbij een aantal deelnemers hun bijzondere kwaliteiten toonden door hun titel te prolongeren tot (super)sportklassen met soms grote teleurstellingen maar ook verrassende winnaars. Dit alles op twee banen van prima kwaliteit waarop het voor sommige deelnemers toch lastig bleek om de juiste grip en/of balans te vinden.
Eén van de sponsoren van de NTTO, Aeres Tech maakte ook nog van de gelegenheid gebruik om voor aanvang van de wedstrijd een grote diploma-uitreiking te organiseren voor een groep net afgestudeerden.
De wedstrijd werd verreden volgens het speciale reglement voor deze dag. De beste helft van de afstanden in de kwalificatie gingen hierbij door naar de finale.

Tekst & foto's: Jan Bakker


Standaard 4,5 ton

De openingsklasse van de wedstrijd op baan 1 met maar liefst 16 deelnemers die zich in de loop van het seizoen op diverse wedstrijden in Nederland en de wedstrijd op vrijdagavond hadden weten te plaatsen. Uiteraard aangevuld met de kampioen van vorig jaar in de klasse, Jaco Bloemert met de John Deere 3040. Hij moest deze keer genoegen nemen met een vijfde plaats. De vierde plaats was voor Jelte Klein Wentink met de bijzondere Fortschritt ZT 304. De derde plaats was voor Roy Huijbregts met de Steyr 1108, hij moest twee MF 1080s voor zich laten gaan. Pieter de With reed in de finale een kleine meter verder dan Roy Huijbregts. Maar met een ruim onderling verschil tussen de twee Massey Fergusons was de winst duidelijk voor William van Helten uit Geldermalsen.
NK Farmstocks 2019 Wekerom Standaard 4,5 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Standaard 2,5 ton

Net als in de voorgaande 4,5 ton klasse waren het ook in de lichtste klasse twee MFs op de bovenste twee treden van het podium. De derde plaats in de klasse van acht deelnemers was voor een David Brown 990, bestuurd door Ruben Hofman uit Hazerswoude-Dop, het verschil met de nummer twee, Mary van Zanten uit Opijnen was wel 13 meter. De bestuurder van de MF165 eindigde vorig jaar in Tzum nog op een vierde plaats en pakte nu dus trofee en bloemen mee. Maar de beste van de klasse was voor de derde maal op rij Willeke Kornet, de dame uit Everdingen wist zelf als enige haar afstand van de eerste run nog te verbeteren.
NK Farmstocks 2019 Wekerom Standaard 2,5 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Sport 2,5 ton

De lichtste sportklasse was meteen een schoolvoorbeeld van de mooie verrassingen die een NK kan bieden. Zoals in alle competitieklassen was er ook nu een mix van de beste deelnemers uit de Topklasse aangevuld met een aantal toppers uit de klassen daaronder. Was de familie De With in diverse klassen sterk vertegenwoordigd op de wedstrijd, de nestor van de familie wist de eer van de rode familie in de sportklasse niet hoog te houden, de Little Red Poison was de enige machine die de 100 meter (net) niet wist te halen. Red Passion had in de openingsrun van de klasse meteen al als enige de volle 110 meter weten te behalen, maar in de finale met de beste vijf bleek dit geen garantie voor succes, sterker nog, de machine werd meteen al voorbij gereden door De Blauwe Stier en ook door Calimero waarbij het vermogen wel ineens leek weg te vallen. De leider in de Top-competitie, Starfire kwam 40 centimeter tekort voor de, op dat moment, eerste plaats. Want de laatste run bleek echt het klapstuk van de klasse te zijn, de leider in de stand in de Promoklasse, Wennekers reed tot verbazing van iedereen in een fraaie stijl naar de verste afstand, een typische verrassende NK uitslag waar niets op af te dingen viel.
NK Farmstocks 2019 Wekerom Sport 2,5 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1WennekersMenno WennekersAalsmeer109.34104.13
2De Blauwe StierHenk HuismanKootwijkerbroek108.43102.51
3StarfireGosse KoertsAugustinusga109.04102.00
4CalimeroJeroen van SchaikWoerden106.85100.13
5Red PassionJelle van de RijtVenhorstF.P.99.78
6Green & YellowGerrit CrumAchterberg105.84
7RednixBertijn VliekPUTTEN105.11
8Green Warrior IIBart van BinsbergenAchterberg105.06
9RockyTeunis van StempvoortEde101.58
10Little Red PoisonAart de WithHagestein99.91


Supersport 3,4 ton

Een klasse met waarschijnlijk meer schade dan er in lange tijd in een enkele Farmstock klasse is gereden. En net zoals in de voorgaande 2,5 Sport een eigenlijk typische winnaar. Sprenkels zette in de eerste officiële run de onbedoelde toon voor een groot deel van de klasse. De Fiat mocht een full pull op zijn naam schrijven (weliswaar als enige) maar was de eerste die met schade het strijdtoneel moest verlaten. Een kapotte turbo zorgde er voor dat hij zijn finaleplaats niet zou kunnen verzilveren. Een van de grote titelkandidaten, Forza Fiat was de tweede pechvogel, met problemen in de aandrijflijn, gevolgd door Bieshorst Power waarbij de turbo het begaf. Swedish Legend begon in eerste instantie te springen en ging vol in de remmen om zo nog een tweede poging te mogen starten. Hierin ging de Volvo zonder noemenswaardige problemen naar het eind van de baan. Dancing on Wheels (Reloaded) ging met een omweg mee in de rij van afvallers, na een aantal moeizame meters besloot het team de poging te staken en na zes plaatsen op te zijn geschoven het nogmaals te proberen, helaas met uiteindelijk een minimale afstand. Forever Blue had een prima run die uiteindelijk goed was voor de tweede afstand in de kwalificatie. 4Rus die zijn proeftrek over deed was de volgende schaderijder, een kapotte kop stond een goede afstand in de weg. De nummer 1 van de Promoklasse, Flying Bull kwam aan het eind een aantal meters te kort voor een finaleplaats, de werd nog wel behaald door de laatste drie starters in de eerste omloop, met De Beer die uiteindelijk de derde afstand liet noteren.
Door de afwezigheid van Sprenkels kwamen vijf deelnemers uit in de finale. Eerste starter Swedish Legend breidde hierin het aantal schadegevallen nog even uit, aan het eind van de run was het de volgende turbo die sneuvelde. Henk Donkersteeg had met zijn Forever Blue een op het oog voorzichtige run die wel heel effectief bleek, de Ford wist zelfs zijn afstand van de kwalificatie nog te verbeteren. De volgende starters, Red Pearl en De Beer leken beide hun vermogen niet op de baan te krijgen en kwamen een heel aantal meters tekort op de afstand van Henk Donkersteeg maar kwamen met hun afstanden uiteindelijk wel op de derde en tweede plaats op het podium. Golden Eagle als laatste starter kon hier niets aan veranderen maar na de nodige schade voelde de vijfde plaats zeker goed aan. De overwinning was echter voor Forever Blue waarbij alles uitgerekend op deze wedstrijd eens volledig op zijn plek viel.
NK Farmstocks 2019 Wekerom Supersport 3,4 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Forever BlueHenk DonkersteegKootwijkerbroek105.30105.40
2De BeerArjen de BeerOudenbosch103.95100.55
3Red PearlGerbrand RoelofsenNunspeet98.9297.10
4Swedish LegendNick RasenbergMade98.6095.43
5Golden EaglePieter van MoortNunspeet95.7193.59
6SprenkelsRichard SprenkelsKlein ZundertF.P.DNS
7Flying BullWichert KoersKamperveen93.68
8Forza FiatJeroen BouwmeesterBeemte Broekland92.38
9Bieshorst PowerRichard LuesinkHalle82.93
104rusHenri TuenterTerborg81.50
11Dancing on Wheels (Reloaded)Albert KinRouveen0.85


Supersport 3,6 ton topniveau

Na de vele schade in de 3,4 ton Supersport was menigeen angstvallig benieuwd naar het verloop van de 3,6 ton. Gelukkig bleek hierin de schade erg me te vallen, het was voornamelijk een probleem om het vermogen op de juiste manier om te zetten in meters. Van de zeven finalisten was het Buiks die er duidelijk het best in slaagde, de Fiat was de enige die de volle 110 meter wist te overbruggen. Proud Eagle had in de eerste officiële run van de klasse heel veel last van differentieelwerking met een vol doorspinnend linker achterwiel maar hield tot de laatste deelnemer uitzicht op een finaleplaats. Helaas voor Reinier Sundermeyer werd hij door de laatste starter, Red Bunny, alsnog uit de finale gereden. De Inter uit Aagtekerke reed zijn beste wedstrijd van het seizoen en ging met een derde afstand door naar de eindstrijd. N de finale was het De Groene Aardbei die als eerste mocht aantreden, de John Deere had echter in tegenstelling tot de eerste run totaal geen balans, iets waar later ook Revolution mee te maken kreeg. Belazerus 3 Big Toy en Blue Tiger wisten wel een mooie balans te vinden waarmee de Ford 9600 op zijn beurt de Belarus wel meer dan vijf meter achter zich liet. De hoogste trede van het podium zat er echter niet in voor de kersverse Europees Kampioen 3,6 ton Farmstock. Buiks liet namelijk nog maar eens een geweldige run zien en verbeterde de afstand van de Blue Tiger met maar liefst zes meter. Greenstar en Red Bunny hadden hier geen passend antwoord op al reed Red Bunny nog wel naar een hele mooie derde plaats. Buiks echter pakte, nadat hij eerder al de titel in de competitie had veiliggesteld, ook nog eens de overwinning tijdens dit Nederlands Kampioenschap op overtuigende wijze.
NK Farmstocks 2019 Wekerom Supersport 3,6 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Sport 4,5 ton topniveau

Uiteraard was de kans groot dat het een blauw getint podium zou gaan worden maar ja, het blijft wel een NK. Het was wel een kleine verrassing dat Blue Force met slechts de kortste afstand de finale van zes deelnemers wist te behalen. Green Lightning was nog een kleine verrassing, weliswaar met 4 overwinningen op rij aan de leiding in de Promoklasse maar met een derde afstand alvast een prima prestatie, wat ook nog eens door de teamcaptain voor de microfoon bevestigd werd.
In de finale werd de Take It Easy zwaarder gezet door de bak 2 meter eerder boven te laten eindigen. Zoals wel vaker gebeurd voelden de finalisten zich blijkbaar hierdoor nog beter thuis op de baan want bijna alle tractoren wisten in de finale hun eerste afstand te overtreffen. Uitzondering was Waldbroezer 2.0, deze legde 10 centimeter toe en eindigde als laatste in de finale. MTX had met Rolf Bouwmans achter het stuur een gastrijder die echter wel vanaf de zijlijn werd gecoached, met een hele mooie run tot gevolg. Blue Risk stelde daarop wel meteen even orde op zaken en verbeterde in stijl de afstand van de Brabantse Ford met drie meter. Koen Ridder de eer om op zijn tweede NK de Bulls Eye richting podium te sturen, helaas kwam hij daarvoor in tegenstelling tot vorig jaar een paar meter te kort. Blue Force stelde in de finale nog wel enigszins orde op zaken na de moeizame kwalificatie, met een derde plaats kon Henri van Roselaar toch nog een fraaie trofee meenemen naar Putten. De andere tractor uit Putten, Green Lightning eindigde als vijfde buiten de prijzen maar het zal toch als beloning hebben aangevoeld. Met MTX voor op de tweede en Blue Risk op de hoogste trede was het wel een blauw podium maar niet zonder dat er een mooie strijd aan vooraf was gegaan. Met uiteindelijk wel weer Blue Risk die zijn titel van vorig jaar wist te prolongeren.
NK Farmstocks 2019 Wekerom Sport 4,5 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Supersport 4,5 ton topniveau

De afsluitende 4,5 ton Supersport was er eentje om door een ringetje te halen. Met als eerste officiële run Peeters die een daverende full pull neerzette werd meteen al een toon gezet. Metervreter mocht meteen daarop een poging doen om zijn Nederlandse titel te verdedigen, helaas deden maar 5 van de 6 cilinders mee waardoor de John Deere als hekkensluiter van de klasse eindigde. Simply Green was natuurlijk een van de gedoodverfde favorieten maar de machine lijkt de laatste weken last te hebben van vormbehoud, al was de titel in de competitie al lang veilig gesteld, een titel op dit NK leek met een teleurstellende afstand meteen al lastig te worden, iets wat nog versterkt werd door de volgende deelnemers die allemaal over de afstand van de Simply Green heen gingen. Secret of the Valley liet net als Peeters een full pull noteren wat nog niet zo opmerkelijk was, de volgende run was dat daarentegen wel. Want Red Impact reed juist op deze wedstrijd een overtuigende full pull, zo tegen het eind van het moeizame seizoen op zich al een geweldige opsteker voor het team, maar dat het juist deze machine was die daarmee de naaste concullega uit de finale reed, dat was wel een extra rare gewaarwording. White Shadow was de vierde machine die een full pull reed, samen met Black Magic en Van Stappust zou het hoe dan ook een mooie finale moeten opleveren.

Peeters opende de finale en rijder Eddie van Eekelen ging net als in de eerste run vol overtuiging naar het eind van de baan. De sleepwagen was weliswaar zwaarder afgesteld door met 1 centimeter meer mes onder de sleepvoet te rijden maar dat leek hem niet te deren, integendeel, pas vlak voor de denkbeeldige 120 meterlijn stond de Take It Easy stil. Black Magic als volgende starter moest hier ruim 11 meter op toegeven. Van Stappust als tweede John Deere troef kon het vermogen niet goed kwijt op de baan en eindigde nog echter zijn zwarte merkgenoot. Secret of the Valley kent in de competitie al een geweldig seizoen, de derde John Deere in de finale bekroonde dit met nog een hele goede run, op weliswaar maar liefst acht en halve meter van Peeters. Red Impact gaf de finaleplaats nog meer glans door naar een voorlopige derde plaats te rijden, vijf centimeter voorbij aan de afstand van Black Magic. Maar er moest nog één gevaarlijke outsider komen in de vorm van White Shadow. Maar Gerard Sikes reed met de Case in volle vaart overduidelijk over de linker krijtlijn heen met een diskwalificatie en laatste plaats tot gevolg. Met de Red Impact op een meer dan verrassende derde plaats en Secret of the Valley op twee was de eerste plaats overtuigend voor Peeters! Maar de teamcaptain nam daar vanachter het hek nog niet direct genoegen mee. Tot grote hilariteit van velen gaf hij te kennen zich geen kampioen te willen noemen als hij de grootste concullega Simply Green niet in een zelfde afstelling op de baan verslagen had. Waarop al snel de John Deere zijn sportiviteit toonde door, uiteraard buiten mededinging, alsnog in de finaleafstelling aan te haken. Met een run waarin voor het oog en het oor zeker serieus gas werd gegeven moest de John Deere uiteindelijk toch met een virtuele derde plaats genoegen nemen. Bij het team van de Turbo-Aardbei kon nu de eerste Nederlandse titel in de geschiedenis daadwerkelijk gevierd gaan worden!
NK Farmstocks 2019 Wekerom Supersport 4,5 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Standaard 3,5 ton

De 3,5 ton opende de wedstrijd op baan 2 voor de Big Benz sleepwagen. Met slechts 1 Deutz, twee Fords, drie MFs en vijf Internationals waren de rode merken aardig in de overhand en deze twee vulden uiteindelijk ook het podium. De derde plaats was voor de ervaren Wesley de With met de MF 1080. Twee Inter 844-S machines uit Staphorst stonden op 1 en 2, Klaas Kooiker moest Klaas Jan Krale voor zich dulden. Deze had in de eerste run ook al als enige de volle 120 meter overbrugd, met de winst prolongeerde hij zijn titel van 2018.
NK Farmstocks 2019 Wekerom Standaard 3,5 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Standaard 5,5 ton

De winst in de klasse was voor de enige Steyr in het deelnemersveld. Ronald van Ede (uit Ede) had achteraf gezien al vrij vroeg in de finale van acht deelnemers de winnende afstand neergezet, waarop de overige deelnemers zich stukbeten, elke keer tot vreugde van een kleine club supporters op de tribune. Gert de Jong uit het met drie deelnemers sterk vertegenwoordigde Leerboek was de beste International rijder op plaats nummer twee. Roelof Mulder uit Rouveen werd met de International 1246 derde met slechts 20 cm. voorsprong op de nummer 4, Hans van Leeuwen uit Koudekerk aan den Rijn (John Deere 3650)
NK Farmstocks 2019 Wekerom Standaard 5,5 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Standaard 7,0 ton

De 7,0 ton leverde een bijzondere, maar eigenlijk geen verrassende winnaar op Het was de vierde titel op rij (!) voor Arco den Hartog met zijn Deutz 13006 special en dat is toch best speciaal. Henrianne Hijwegen uit Nijkerkerveen kwam met de New Holland 64 centimeters tekort om de man uit Lexmond van de troon te stoten. Hoe spannend het was blijkt wel uit de onderlinge verschillen tussen de nummers drie en negen in de finale: slechts 85 centimeter, met 11 centimeter verschil tussen de bovenste vier van het rijtje. Dit alles in het voordeel van Martijn de Bruin uit Kamerik, met de CaseIH 5150 behaalde hij nipt de derde plaats.
NK Farmstocks 2019 Wekerom Standaard 7 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Standaard 9,0 ton

Het podium van de 9,0 ton werd volledig ingenomen door Fendt-rijders, met de kampioen van 2018 Harold Huisman die ook weer met een Fendt deelnam op plaats vier. Hij eindigde iets meer dan een meter achter Niels van Bezooijen uit Lexmond (Fendt 818). Cees de Jong uit Nieuw-Lekkerland die in 2016 al eens Nederlands Kampioen was geworden moest nu de eer laten aan zijn plaatsgenoot Arne van den Oever. Hiermee werd het de vierde titel op rij voor een Fendt deelnemer.
NK Farmstocks 2019 Wekerom Standaard 9 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Standaard 11 ton

De klasse met de echte zware jongens. Al een paar jaar op rij met een van de gebroeders Kok op de hoogste trede en de ander zeker ook op het podium. En dit jaar was het geen uitzondering voor de heren uit Lexmond. Deze keer was het Hanco Kok die met een derde plaats genoegen moest nemen, Wouter Kempen uit Aarlanderveen wist hem met meer dan meter voor te blijven met zijn Fendt 824. Maar Bert Kok was met afstand de beste met zijn New Holland TG230, het verschil met de nummer twee was meer dan 5 meter. Het was daarmee het zesde kampioenschap op rij voor de heren uit Lexmond, met 3 titels voor beide, maar nog steeds zonder behoud van de wisselbeker.
NK Farmstocks 2019 Wekerom Standaard 11 ton


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Standaard XL 8,0 ton

De dit jaar geintroduceerde Standaard XL klasse reed zijn eerste NK. Er wordt zeker ook in deze klasse regelmatig heel wat van de techniek gevergd waardoor er gedurende het jaar af en toe machines ontbraken en ook het NK was daarop helaas geen uitzondering. Toch werd het nog een mooie strijd. Met maar liefst 4 tractoren in de finale die daarvoor de 110 meter hadden moeten halen en twee die kort op elkaar eindigden in de eerste run maar voor wie de wedstrijd er daarmee op zat. The Beast, de enige Steyr in de deelnemersveld uit Zegveld, eindigde op plaats vier net naast het podium. Dit podium werd voor het eerst dit jaar door slechts één merk in beslag genomen, door 3 Case Internationals met een onderling verschil van slechts 1,29 meter. Magum uit Oldebroek nam de onderste trede voor zijn rekening, met Snotneus XL uit Meeuwen op plaats twee. Maar de eerste nationale titel in de Standaard XL klasse was voor Red Crow uit Renswoude.
NK Farmstocks 2019 Wekerom Standaard XL


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Red CrowRick van RavenhorstRenswoudeF.P.97.11
2Snotneus XLJohan SchelleMeeuwenF.P.96.05
3MagnumPedro ZandbergenOldebroekF.P.95.82
4The BeastBas van ZantenZegveldF.P.94.89
5FiascopowerJacob Jan GroenenboomNumansdorp104.67
6Sterke JerkeMiko ten HoorWaskemeer104.50
7Scandinavian StyleRonald LangebeekeSerooskerkeHP