x
x
x
x

Nieuws 2022
FarmStocks

Een geslaagde tweede dag in Staphorst

27-06-2022

Na een heel geslaagde wedstrijd op vrijdagavond was het traditiegetrouw op zaterdag tijd voor een goed vervolg. De wedstrijd werd even onderbroken door een regenbui, maar kende verder een prima verloop, Het was weer goed vertoeven op De Tippe.

Tekst en foto's door Jan Bakker en Dictus Hoeksma


Sport 2,5 ton promoniveau

Een vijftal deelnemers wist de finale te bereiken, Dieselross deed dat zeer efficiënt door slechts een tiental centimeters over de full pull lijn uit te komen. In de finale werden de verschillen duidelijk gemaakt, Orange Attack ging uit op 81 meter, de Fiat behaalde met de vijfde plaats wel zijn beste uitslag tot dusver in het seizoen. De nummer 3 uit de competitiestand, Dieselross eindigde net naast het podium, de derde plek was voor Grunfretter. De strijd om de plaatsen 1 en 2 werd wel heel wat verder uitgevochten, meer dan negen meter verder zette Bad Medicine de leidersvlag neer ondanks een moeilijke start. Green Warrior II ging in strijdende stijl richting de afstand van Bad Medicine, de Deutz kwam slechts 21 centimeter tekort voor de overwinning. De beste vier van de competitie vormden zo ook de top van de uitslag in Staphorst.
2022 Staphorst 2,5 t Sport Promo


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Bad MedicineJohn KlarenbeekBarneveldF.P.94.61
2Green Warrior IIArwin van LaarAchterbergF.P.94.40
3GrûnfretterJan BroersmaHarkemaF.P.85.04
4DieselrossMartin de JongLeerdamF.P.83.47
5Orange AttackPjotr DibbetOverbergF.P.81.01
6D'n DavidArend-Jan Lampolsbroek99.67
7Small BassieWilco van den BrandhofEderveen99.61
8Red DiamondMijndert DorrestijnGeldermalsen97.27
9The Power MateMartijn VisscherRouveen87.47
10Il ToroKees van RoekelAchterberg42.16
11Black PhantomArie ZwijnenburgGoudaDIS


Sport 2,5 ton topniveau

Twee deelnemers waren vooraf gediskwalificeerd omdat bij meting het maximale toerental werd overgeschreden. Van de overgebleven 10 deelnemers wisten maar liefst zes de finale te bereiken. De Blauwe Stier opende meteen met wat achteraf de verste afstand bleek te zijn, Rocky kwam dicht in de buurt, de afstand was even goed voor plaats twee, Starfire die in de laatste meters heel dicht bij de rechter krijtlijn kwam ging hier echter nog aan voorbij, slechts zeven centimeters kwam de John Deere tekort op zijn blauwe concullega. Rocky behaalde met de derde plaats wel zijn beste resultaat van dit seizoen tot dusver. De strijd net naast het podium werd uitgevochten tussen Little Red Poison en Green & Yellow, beide machines met een wisselvallig seizoen, de MF eindigde dertig centimeter verder dan de John Deere, de laatste behaalde wel verreweg het beste resultaat van dit jaar.
2022 Staphorst 2,5 t Sport Top


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1De Blauwe StierRinie van DijkKootwijkerbroekF.P.89.46
2StarfireGosse KoertsAugustinusgaF.P.89.39
3RockyTeunis van StempvoortEdeF.P.89.09
4Little Red PoisonAart de WithHagesteinF.P.87.65
5Green & YellowEddie CrumAchterbergF.P.87.35
6RednixRene VliekPuttenF.P.85.12
7After ShockHerman de LeeuwHoogblokland99.88
8De LandiniWouter van EijdenSchalkwijk97.76
9WennekersMenno WennekersAalsmeer95.93
10AdriaanSteven van EdeRenswoude84.41
11CalimeroJeroen van SchaikWoerdenDIS
11Kleine BeerGert ten BrummelerVinkeveenDIS


Supersport 3,6 ton beloftenniveau

In de eerste run werden geen full pulls gehaald maar de beste 4 afstanden gingen wel door naar de finale. The Running Deere had daarbij wel de verste afstand laten noteren, La Picola had na de eerste run een klein brandje onder de oranje motorkap nadat de bekleding om het spruitstuk vlam had gevat. Opmerkelijke afwezige in de finale was Simpson, de vorige wedstrijden werden alle winnend afgesloten, op de baan in Staphorst wist de machine niet het goede contact met de baan te maken en eindigde op een zesde plaats. La Picola opende de finale met een prima rechte run, The Running Deere verbeterde de afstand echter meteen met een kleine zeven meter. Iowa's Puller begon flink te deinen in de finalerun waarschijnlijk veroorzaakt door de koppeling, de tweede stek werd wel bereikt maar wel op ruime afstand van zijn groene voorganger. Als laatste finalist wist Bassie nog net La Picola van een podiumplaats af te houden, de Steyr behaalde de derde plaats. Opmerkelijk was de terugkeer van een illustere naam op een NTTO wedstrijd, De Veluwse Mammoet, in de beginjaren een vaste waarde als Superstandaard trekker. Nu in de handen van Rein Karzijn zat er bij optreden als bijschrijver niet meer in dan een diskwalificatie maar ongetwijfeld zal het bij meerdere mensen goede herinneringen hebben opgeleverd.
2022 Staphorst 3,6 t Beloften


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1The Running DeereLammert Mooiweer't Harde99.5898.40
2iowa's PullerLaurens LageschaarZieuwent96.5694.00
3BassieHendrik Jan van de KaaRenswoude90.7692.02
4La PiccolaTjeerd ZijlstraAugustinusga94.3991.60
5SupermanBart van EngelenDoornspijk89.49
6SimpsonGert-Jan HoegenSpeuld45.65
7Veluwse MammoetRein KarzijnHulshorstDIS


Supersport 3,4 ton topniveau

De klasse mocht voluit gaan met een lichte sleepwagenafstelling, de kortste afstand lag rond de 95 meter, maar liefst 7 deelnemers gingen door naar de finale. Daarin gingen de runs wederom naar het eind van de baan maar dan wel afgeremd voor de 100 meter. Alleen Diamond Eagle wist de oude full pull lijn nog te overschrijden, Forza Fiat startte helemaal vanaf de rechterkant, of dat de best mogelijke run opleverde blijft de vraag, hij moest een paar meter toegeven op de Valtra maar werd wel tweede. Moody Blue zag zijn mogelijke podiumplaats in rook op gaan doordat de rechter lijn werd overschreden, na een aantal vierde plaatsen wist Bieshorst Power zijn eerste podiumplek van het jaar te behalen. Een week na de overwinning in Made moest Sprenkels genoegen nemen met de vierde plaats.
2022 Staphorst 3,4 t Supersport Top


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Diamond EagleJan PonsteinDoornspijkF.P.101.50
2Forza FiatEvert Jan HendriksBeemte BroeklandF.P.98.05
3Bieshorst PowerRichard LuesinkHalleF.P.96.22
4SprenkelsRichard SprenkelsKlein ZundertF.P.95.51
54rusHenri TuenterTerborgF.P.91.93
6Swedish LegendNick RasenbergMadeF.P.91.87
7Moody BlueArno WennekersLisserbroekF.P.DIS
8Forever BlueHenk DonkersteegKootwijkerbroek98.98
9Golden EaglePieter van MoortDoornspijk95.89
10Working PowerJan Willem DonkNoordeloos94.45


Supersport 3,6 ton topniveau

Alle 12 competitiedeelnemers en 2 bijschrijvers kwamen aan de start in Staphorst. Het werd mede het verhaal van al dan niet goede runs met Pullerbanden, sommige teams wisten hiermee niet het juiste contact met de baan te maken en eindigden buiten de finale, vijf trekkers wisten wel de 100 meter vol te maken. Proud Eagle kwam niet ongeschonden uit de eerste strijd en zou niet terug keren in de finale. Belazerus 3 Big Toy opende de finale met een indrukwekkende run, Roel wist de Pullers prima tot hun recht te laten komen. Revolution ging daar echter meteen nog een paar meter overheen, volgende starter Bad Romance had na de eerste run hoorbaar problemen, de koppakking lag er uit, maar haakte in de finale toch nog aan om nog maar even een extra puntje mee te kunnen nemen. De Freek had net als zijn voorganger ook de Pullers goed tot hun recht laten komen in de eerste run zei het dat de full pull lijn van alle finalisten het kortst had overschreden, in de finale bleef dat verschil met de nummers 1 en 2 er in, een aantal meters kwam de International te kort maar hij eindigde nog wel op het podium.
2022 Staphorst 3,6 Supersp Top


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1RevolutionPeter BotermansSteenbergenF.P.102.44
2Belazerus 3 Big ToyRoel JanssenYsselsteynF.P.99.86
3FreekJan van MourikDe GlindF.P.96.81
4Bad RomanceJos KonijnEderveenF.P.0.02
5Proud EagleReinier SundermeyerVoorstF.P.DNS
6BuiksStef BuiksRijsbergen99.22
7Builders ToyJan GeertseVrouwenpolder96.91
8The Red BunnyJan-Willem de VisserAagtekerke96.55
9De Groene AardbeiRinie OvereemEde91.93
10Van DijkeJan van DijkeOud-Vossemeer90.45
11Six FighterArjo HardemanEderveen90.35
12Blue BrotherPeter de HondOud-Vossemeer89.16
13Blue TigerJohan MullerHalsteren73.50
14Ron DeereRon PoppelaarsZundert63.81


Supersport 4,5 ton topniveau

Een klasse met een aantal thuisrijders als klapstuk van de wedstrijd. Steel to Steal opende de wedstrijd met een fraaie full pull, met ruimte op het tijdschema en tot enthousiasme van het publiek werd besloten om de afstelling van de sleepwagen zo te laten staan hetgeen resulteerde in maar liefst 8 full pulls. Na de eerste runs kwam Hot Stuff voor het eerst op de baan, de Case reed iets meer dan de halve baanlengte maar de imposante verschijning maar zeer zeker een prima eerste indruk. Voor de finale werd 1 centimeter meer mes uitgedraaid en de runs mochten tot 120 meter doorgaan. Steel to Steal opende de finale met een runs die een kopie leek van de eerste, nu wel eindigend vlak voor de 100 meter. Volgende starters Great Experience en Secret of the Valley konden hier niet bij in de buurt komen. Peeters ging grotendeels langs de rechter lijn, de leidersvlag werd met een zestal meters voorbij gereden. De deelnemer met de meeste fans op de tribune kon helaas de finaleplaats niet verzilveren, met een slechte start zat er niet meer in dan de laatste plaats van de finalisten. Simply Green had een goede run maar kon in de laatste meters de motor niet meer voluit aan het draaien houden, de John Deere kwam een aantal meters tekort op zijn rode rivaal. Red Impact had een prima run en gaf iets meer dan een meter toe op Simply Green, vergeleken met een week eerder in Made was de onderlinge afstand een stuk kleiner geworden, het lijkt er op dat de Inter de problemen te boven is gekomen. Ongetwijfeld tot teleurstelling van een aantal lokale fans werd daarmee Steel to Steal naar een plaats naast het podium verwezen. Laatste hoop voor het thuispubliek was Up and Down, de rood witte John Deere bleef echter ruim van een podiumwaardige afstand steken. Met drie namen die heel wat jaren de top drie vormden van de klasse leek het weer even een ouderwets podium, zei het met een nieuwe generatie machines en met hele sterke concurrentie die veel verder gaat dan alleen maar op de loer liggen.
2022 Staphorst 4,5 t Supersport Top


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1PeetersErik PeetersHoevenF.P.105.59
2Simply GreenLaurens den BoerMolenaarsgraafF.P.102.03
3Red ImpactHenri VersluisZijderveldF.P.101.70
4Steel to StealGerrit BisschopRouveenF.P.99.28
5Secret of the ValleyMaarten ImminkhuizenOverbergF.P.95.01
6Up and DownArjan BloemertStaphorstF.P.94.83
7Great ExperienceWilco van LaarOverbergF.P.92.89
8Van StappustGerard HofstedeStaphorstF.P.43.09
9MeterVreterWilfred WesterinkOldebroek98.49
10White ShadowGerard SikesYsselsteyn83.56
11Hot StuffWijnant KoolEverdingen57.48
12The MysteryJan OvereemWekeromDIS


Limited Superstocks

Wie in de limited superstocks de motor goed aan het lopen hield, trok een full pull. Dat klinkt misschien als een understatement, maar zo was het wel. Want de sleepwagen stond echt niet zo zwaar. De rest had zo zijn motorische probleempjes, zoals Destiny en Brother's Toy. Die waren hard op weg naar een full pull, maar plotseling begon de motor te sputteren en was het vermogen weg. Bij Silver Bullet gebeurde dat al halverwege de run terwijl Moving Mountains nauwelijks goed uit de startblokken kwam. De andere 5 gingen probleemloos een ronde verder. Was de eerste run van Snoopy al indrukwekkend, in de pull off deed Joost van Kampen het op dezelfde manier. Kom daar maar eens aan. Daar kwam dan ook niemand aan. Easy Rider kwam zelfs niet in de buurt, al werd de International wel tweede. Navigator kon niet tippen aan de mooie balans van Iessel Diesel en moest buigen voor Michiel Meijer. De run van de laatste starter Megatron was tricky. De Deutz Fahr leunde bij de start meteen al op 1 wiel en Bart Boers moest hard werken om hem in het gareel te houden. Dat lukte deels want de groene alky burner schoot dwars de baan over. Gas dicht trekken was de enige optie want de barrier langs de baan kwam hard dichterbij. Gelukkig liep het goed af, al deden ze in het puntenklassement geen goede zaken.
Staph. 2022 light ss DH


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1SnoopyF.P.94.60
2Easy RiderF.P.90.42
3iessel dieselF.P.82.07
4Leeuwcompactkraan.nl NavigatorF.P.80.72
5MegatronF.P.76.18
6Destiny97.80
7Brother's Toy87.79
8Silver Bullet55.09
9Moving Mountains30.49


Standaard XL 8,0 ton topniveau

Voor een full pull stond de Big Benz sleepwagen een tandje te zwaar. Gelukkig zegt het reglement dat de beste vier een finale mogen rijden, dus het kwam toch goed. In de finale koos Fiasco Power voor de linkerkant van de baan want daar leek de meeste grip te zitten. Jongenelen, een andere Fiatagri 180-90 kwam met doorslaande voorwielen net niet aan de leidersvlag. Slechts 29 cm scheidde de kemphanen. Het oranje van de Fiats werd met The Beast onderbroken door rood. Bas van Zanten stuurde vanuit het midden pas laat naar de linkerkant en die actie leverde hem een derde plaats op. Het verschil met no. 2 was met 12 cm echter miniem. Tja waar heb je het dan laten liggen...? Laatste finalist Scandinavian Style gokte door dicht langs de linker kalklijn te rijden. De Fiatagri 180-90 dweilde echter steeds verder naar de lijn en bijremmen was de enige optie. Daarbij ging de motor onderuit en was de strijd beslist.
Staph. 2022 st.XL DH


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1FiascopowerFrank BiesheuvelNumansdorp91.4087.60
2JongenelenStefan JongenelenSprundel92.1787.31
3The BeastBas van ZantenZegveld90.9587.19
4Scandinavian StyleAnthonie LangebeekeSerooskerke91.8183.32
5Power DeereJan KroonemanT harde90.52
6MagnumPedro ZandbergenOldebroek88.59
7Van de PutLambert van de PutOosterwolde (Gld)87.07
8Red CrowRick van RavenhorstRenswoude86.85
9HerijgersManuel HerijgersZundert77.84
10Zetor Power XLAnjo van PanhuisErmelo77.59


Sport 4,5 ton promoniveau

Met 4 full pulls had de sportklasse 4.5 ton promo een mooie afstelling. Midnight Blue kampte met een haperende Dual Power en kon niet terugschakelen. Old Green Worker hing prachtig in de ketting maar trok erg naar links. Een noodstop deed het linker voorwiel tot aan de velg indrukken. De band bleef echter heel. Het spoor waarin de Fendt zat zouden meer rijders last van krijgen. Ook in de finale. Zo trok een mooi uitgebalanceerde Oost Blok Schok op dezelfde wijze naar de linkerkant. Full Speed was al helemaal niet uit dat spoor te krijgen en Bo Burggraaf bleef daardoor ver uit de buurt van het ereschavot. Wouter Schipper reed zowaar zelf eens op zijn Brother Deere. Die vergat echter om op het eind terug te schakelen waardoor de groene onderuit ging. Dat was duidelijk een vorm van te weinig routine en Wouter kon er zelf wel om lachen. Reinout Kas lachte echter het hardst want die zette met Red Explosion de winnende afstand op het scorebord.
Staph. 2022 sport 4.5 promo DH


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Red ExplosionReinout KasHarskampF.P.92.86
2Oost Blok SchokGertjan den HartogHoornaarF.P.87.59
3Brother DeereDirk SchipperPuttenF.P.83.47
4Full SpeedBo BurggraafHei- en BoeicopF.P.75.69
5DieselDrostNico DrostKootwijkerbroek99.58
6Gas d'r Bi-jHenny BerkuloIJsselstein98.54
7StrijderHan LijbersRandwijk94.03
8Old Green WorkerBen SlijkhuisSpeuld93.44
9Green MysteryMarien de BruijnNoordeloos90.48
10True PowerJohan van de WesteringhAchterberg87.85
11Midnight BlueHenk GerritsBemmel78.92
12First LoveMarinus BerendsKesterenDIS
12FlashGerold de WitUtrechtDIS
12SjonnieGert Jan ManderslootUtrechtDIS