x
x
x
x

Nieuws 2018
Grand National

Montfoort op zaterdag

12-08-2017

De tweede zaterdag van augustus was het weer tijd voor de wedstrijd in Montfoort. Georganiseerd door de PjGU, met 2 banen waarop aan de ene kant vele regionale deelnemers de strijd aan konden gaan in de standaard klassen en aan de andere kant 3 klassen Farm Stock en 3 Grand National klassen ten tonele verschenen.


Sport 4,5 ton beloftenniveau

Nadat door de regenval in de morgen de start van de wedstrijd vertraagd was werd besloten om alle farm stocks klassen in floating finish te rijden. De eerste klasse was de 4,5 ton Sport Beloften. Na een proeftrek van de Secret Power was het Midnight Blue die de eerste officiƫle afstand mocht neerzetten, ruim over de 100 meter was het een mooie richtpunt voor de volgende deelnemers. Blue Brother en Hagar moesten enkele meters toegeven op hun voorganger waarbij laatste uiteindelijk wel een 3e plaats bleek te hebben gehaald. De Inter 1066 uit de Betuwe, Strijder, moest vele meters toegeven op de concurrentie. Bij de Old Green Worker bleek het moeilijk om de machine van de rechter zijlijn weg te houden, veel bijremmen ging duidelijk ten koste van een goede afstand. Van Gaal ging onder het motto Gang is alles over de baan, in stijl ging de John Deere drie meter verder dan Midnight Blue. Hierna kwam Secret Power terug om de proeftrek over te doen met de nu lichter afgestelde Keep Moving, helaas was het voor de Deutz toch te zwaar om zich bij de top te kunnen voegen. New Green Worker had een prima run maar leek op het laatst de grip kwijt te raken waarmee hij net te kort kwam om Van Gaal van de eerste plaats te verdrijven. Als bijschrijvers kwamen tot slot de Intermission en Silver Machine aan de start. De Inter reed naar een heel verdienstelijke 5e plaats, bij de zilverkleurige Ford zat er debuterende chauffeur op de bok aangezien de vaste rijder Evert van Roekel als speaker langs de baan stond. Er werd gekozen voor een voorzichtige versnellingskeuze, waardoor er geen grote afstand werd behaald maar in ieder geval wel de nodige ervaring. De top drie van de stand om het kampioenschap vormde ook de top drie van de wedstrijd waarbij Van Gaal verder uit is gelopen op de concurrentie.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Van GaalHuub van GaalAchtmaal108.92
2New Green WorkerGerlant MouwSpeuld108.28
3Midnight BlueHenk GerritsBemmel105.99
4HagarCor LodderZuiderwoude103.78
5IntermissionMarcel van DijkHouten103.01
6Blue BrotherPeter de HondOud-Vossemeer101.80
7Secret PowerDik van VeldhuizenEde99.26
8StrijderAlbert LijbersRandwijk91.85
9Old Green WorkerBen SlijkhuisSpeuld88.78
10Silver MachineEvert van RoekelEde71.69

Klik hier voor de foto's

Supersport 3,6 ton beloftenniveau

De eerste die in de 3,6 ton mocht aanhaken was Van Dijke. Na langdurig optoeren kwam de John Deere slechts op bijna 40 meter, aangezien het dus de proeftrek betrof mocht hij nog terugkomen voor een tweede poging, met dezelfde moeizame start en iets meer dan 50 meter moest het team genoegen nemen. Twister leek een prima run te maken maar bleef toch een eindje onder de 100 meter steken, iets waar de Belazerus 3 Big Toy geen last van had, de tractor spinde pas uit op een dikke 111 meter, een afstand die goed bleek voor de 2e plaats. Hook n Run had iets meer moeite en leek op het eind vooral de grip te verliezen waardoor de witte Inter vele meters moest toegeven op de Belarus wat uiteindelijk wel goed bleek voor een derde plaats. Aan Dont Worry de taak om de Friese eer in Utrecht hoog te houden maar meer dan een zesde plaats zat er niet in. Ron Poppelaars stuurde zijn Deere vol overtuiging langs de rechter kalklijn naar de verste afstand, met een 2e plaats op de vorige wedstrijd en nog 3 wedstrijden lijkt het zeker een kandidaat voor meer podiumplaatsen. De uiterst fraaie Case van Hans Heesaakers leek moeite hebben om de motor goed aan het lopen te krijgen waardoor hij op een laatste plaats bleef steken. The Running Deere haalde net geen 94 meter, Lammert Mooiweer bleef hierbij wel streekgenoot Superman net voor, de bijschrijver uit Doornspijk moest 33 centimeter toegeven. De strak blauw gelakte Blue Power kon met een prima lopende Ford 96 meten laten noteren en ongetwijfeld tevreden terugkeren naar Schouwen-Duiveland. Als laatsten kwamen de Cobra XL en Radical Roughneck nog voor de sleepwagen, de beide bijschrijvers uit de hogere klassen konden nog mooi een keer kijken hoe de beide rode machines op de baan in Montfoort uit de voeten zouden kunnen, met afstanden waarmee ze virtueel in de top 4 eindigden zullen ze vol vertrouwen kunnen uitkijken naar de volgende wedstrijd in Meerkerk.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Ron DeereRon PoppelaarsZundert116.26
2Belazerus 3 Big ToyRoel JanssenYsselsteyn111.75
3Hook 'n RunBrienen den HartogWageningen104.40
4TwisterLammert de ZwaanHulshorst97.19
5Blue PowerWilliam KikNieuwerkerk96.04
6Don't WorryIds VisserStavoren94.10
7The Running DeereLammert Mooiweer't Harde93.94
8SupermanBart van EngelenDoornspijk93.61
9Van DijkeJan van DijkeOud-Vossemeer50.45
10Born in the USAHans HeesakkersMariahout38.01

Klik hier voor de foto's

Supersport 4,5 ton topniveau

De eerste afstand die officieel de boeken in ging was voor Up en Down. Met een mooie run deed de John Deere zijn 3e plaats in de stand om het NK zeker eer aan. The Mystery had in de eerste poging problemen met de brandstofpomp, ze schoven 6 plaatsen op voor een 2e poging maar hierbij werd helaas een turbo verspeeld. Van Stappust ging als een speer van start maar helaas niet kaarsrecht over de baan, bij de 70 meter ging de tractor de baan uit. Bij Red Impact liet de techniek het in de steek, op slechts 5 cilinders kwam de Inter niet veel verder dan een teleurstellende 56 meter. Met een run over de linkerkant van de baan ging Red Devil naar een mooie 4 plaats in de einduitslag en kwam daarmee ook op een 4e plaats in het klassement van het NK met een gelijke puntenstand met The Mystery. White Shadow die de proeftrek over deed en Secret of the Valley konden geen van beiden een afstand over de 100 meter neerzetten. Dat deed wel de Simply Green, met overtuiging ging de leider in de stand van het NK naar een voorlopige 1e plaats. Wild Pirate kon geen aanspraak maken op een topklassering, de techniek leek de JD 7230R parten te spelen. De V8 van Maximum Massey liep prima, de run leek goed te verlopen maar helaas voor het team overschreed de tractor de linker kalklijn en kon er geen mooie afstand worden genoteerd. De Turbo-Aardbei van Peeters daarentegen ging midden over de baan en eindigde ruim een meter verder dan Simply Green. Hij liep daarmee in het klassement een paar punten in op de John Deere maar die heeft nog steeds een ruime voorsprong in de stand. Als laatste Farm Stock deelnemer van de dag mocht Black Magic als bijschrijver aanhaken, met een 7e plaats mocht de zwarte John Deere terugkeren naar Wouw.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1PeetersErik PeetersHoeven106.31
2Simply GreenLaurens den BoerMolenaarsgraaf105.06
3Up and DownArjan BloemertStaphorst102.78
4Red DevilWim HendriksenRuurlo101.53
5Secret of the ValleyJurrien van de GeerOverberg99.39
6White ShadowGerard SikesYsselsteyn96.24
7Black MagicGerard HopmansWouw95.06
8Wild PirateArrie van de LagemaatLunteren63.03
9Red ImpactHenri VersluisZijderveld56.36
10The MysteryMartien van den BergWekerom45.01
11Van StappustGerard HofstedeStaphorstdisk
11Maximum MasseyRolf BouwmansBakeldisk

Klik hier voor de foto's

Mini Unlimiteds

Na de sleepwagen 2 keer zwaarder te hebben gezet was het Dirty Herrie die de eerste afstand neer mocht zetten. Gebrek aan vermogen en grip zorgde ervoor dat deze net over de helft van de baan tot stil stand kwam. Wim Dingerink ging met de Hella Lambada IX vervolgens ruim over de 120 meter heen. Poker Face had er meer moeite mee en stond net voor de 80 meter stil. Gompie had de oude nokkenassen weer gemonteerd als test. Dit bracht de Gompie echter niet zover. Remi Vreemann reed de Vampire vervolgens in een mooie balans naar bijna 110 meter. Erik van Asselt bleef hier met The Riddle net achter. Dat er een groot verschil is met de echte toppers en de wat mindere deelnemers was hier echt goed te zien de Exeption bleef net voor de 80 meter steken, maar was hier wel de best of the rest. Egbert Dros had een zeer goede run met de Ground Shaker. Aan het eind van de run kwam de as van de blower aandrijft wat naar buiten waar door de blowerbelt er af liep. de afstand zou goed zijn voor een 3de plaats. Het moeilijke wegkomen bij de start zorgde ervoor dat de Backdraft maar 70 meter aflegde. Toch was John de Graaf zeer tevreden over de afstelling van de motor. Lucky Ducky zette in een mooie balans een afstand neer van iets meer als 110 meter. Doordat broer Gert op vakantie was mocht Wim Dingerink ook met de Toplenzen Lambada X aanhaken. Ook met deze tractor ging Wim ruim over de 120 meter heen. Nog verder zelfs dan met de Hella Lambada IX. De FP lag bij 120 meter. Daardoor zouden beide Lambada mini's nog eens moeten aanhaken. Omdat de Toplenzen Lambada X nog erg warm was van zijn run. Werd er alleen met de Hella Lambada IX een kleine afstand neer gezet


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Hella Lambada IXF.P.40,83
2Toplenzen Lambada XF.P.DNS
3Ground Shaker112,44
4Lucky Ducky110,44
5Vampire109,13
6The Riddle108,63
7Let's Try105,25
8Top Dog88,79
9Exception79,78
10Poker Face78,87
11Little Rascal74,61
12Backdraft69,28
13Dirty Herrie53,00
14Gompie41,52

Klik hier voor de foto's

Prostocks I

Hy Tec Red Neck mocht als eerste een afstand neerzetten bij de prostocks. De tractor trock bij de 50 meter naar links en eindigde bij de 70 meter buiten de baan. KAWE Runaway deer kwam bij de start niet goed weg. De oorzaak hiervan was de modder in het rennerskwartier daardoor waren de schoenen van Paul Broeks nat en smerig geworden en als gevolg daarvan gleed de voet van het koppelings pedaal. Na de proeftrek van Appypower die bijna 120 meter ver kwam, werd de sleepwagen zwaarder gezet. Rocky zette vervolgens de sleepwagen op bijna 106 meter stil. DPP Rednex kon het vermogen van de Steyr goed aan de grond krijgen. Helaas net 4 meter te kort om de leiding over te nemen. Eurocup kampioen Neighbours Nightmare had bij de start moeite om weg te komen maar kreeg er toch nog snelheid in. uit eindelijk was zijn afstand nog goed voor een derde plaats. De keuze van een goede start plek werd steeds moeilijker. Bijna alle volgende starters konden steeds moeilijker van start komen. Dat was onder andere bij de Snoopy goed te zien. Bij de 20 meter kwam er pas goed grip en kon er snelheid worden opgebouwd. De snelheid die hier werd opgebouwd was niet genoeg voor een top prestatie. Onderaan in het klassement van de prostocks is het nog zeer spannend. Blue Hazard , Dams Rooster en Hy Tec Redneck vechten hier nog voor de laatse punten om niet te hoeven degraderen. Bij de Blue Hazard was men tot diep in de nacht bezig geweest om de tractor weer goed aan het lopen te krijgen. De tractor liep nu wel goed maar eindigde wel net achter de Dams Rooster en de Hy Tec Redneck. Hierdoor word de laatste wedstrijd in Alphen wel zeer spannend voor de Hazard. Barend Huijbregts werd met Rocky eerste in Montfoort en door deze overwinning is niet meer mogelijk om deze nog in te halen. Daarmee is de eerste Nederlands kampioen van 2017 bekend.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Rocky105,67
2DPP Rednex101,79
3Neighbours Nightmare100,10
4Next Sensation97,75
5Extreme Temptation96,58
6HyTec Red Neck94,80
7Dams Rooster93,47
8Appypower93,31
9KAWE Runaway Deer93,12
10Blue Hazard92,57
11Snoopy89,95
12Wickie Power88,24

Klik hier voor de foto's

Light Modifieds I


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Russian Roulette XL113,87
2Wicked Screamer112,32
3Eurol Bandit104,84
4Green Spirit VIII77,89
5Green Spirit VII,03

Klik hier voor de foto's