x
x
x
x

Nieuws 2019
Grand National

EK Tractorpulling Alphen

10-09-2018

Onverwacht en last minute werd er afgelopen weekend een Europees Kampioenschap verreden in Alphen. In de Zaterdag editie waren het de two wheel drives die de prijzen verdeelden. Op Zondag waren de overige Grand National klassen aan de beurt. Het werd een spannende strijd met soms verrassende en soms voorspelbare uitslagen. Kortom een Europese strijd op vaderlandse bodem waar weer alles in zat voor de fijnproevers.

Teksten & Foto's: Dennis Vos, Gerald Verweij, Marco Schulenbarg, Johan Hooghordel en Patrick van Niekerk


Modifieds

De dag van het Europees Kampioenschap werd op baan 1 afgetrapt met de Modifieds. Hierbij haalden er in de eerste doorgang maarliefst acht deelnemers direct de full pull. Blackpower mocht zich in de tweede doorgang ook tot deze gelukkigen scharen. In de finale was het eerst aan Iwan om de distance to beat neer te zetten. Alligator wist de opwaartse lijn na de mooie full pull niet vol te houden en moest helaas met een diskwalificatie door afvallende gewichten en een kapotte achteras het strijdtoneel verlaten. Green Monster IV wist over de afstand van Iwan heen te gaan, maar wist zich nog niet zeker te stellen van eremetaal met nog enkele grote namen nog te gaan. Aftermath kwam er alleen niet aan, wat de kansen voor Argos Oil Whispering Giant vergrootte. De machine welke in tegenstelling tot zijn voorgangers met nieuwe Alliance pullers was uitgerust, wist hoge ogen te gooien voor het eindklassement . Inter Techno Lambada deed er echter wel een schepje bovenop en kwam mooi in het 100 meter gebied uit. Het zou dus een spannende kluif worden wie er precies met het eremetaal naar huis zou gaan. Black Cat moest zijn meerdere erkennen in de Alphense klei, maar The Judge gooide onverwachts hoge ogen en verbaasde vriend en vijand door met nog een machine te gaan zich in de top drie te vestigen. Black Power was de laatste maar wist zich niet voorbij The Judge te scharen. Inter Techno Lambada mocht zich weer een jaartje Europees kampioen noemen, gevolgd door Argos Oil Whispering Giant en de verrassing genaamd The Judge.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Inter-Techno LambadaF.P.103.42
2Argos Oil Whispering GiantF.P.94.51
3The JudgeF.P.93.10
4Green Monster Stage IV (D)F.P.91.06
5Iwan (D)F.P.89.57
6Black Power (DK)disqF.P.88.71
7Aftermath (GB)F.P.87.57
8Black CatF.P.85.39
9AlligatorF.P.disk
10Erlkönig (D)94.1896.61


Superstocks

Om iets over 11 werd begonnen met de superstocks. Bram Kools zette de Mitas All or Nothing meteen ruim over de 100 meter neer. Hierna volgde nog 7 fullpulls. Voor de Zapo was het de laatste keer dat deze zou aanhaken op een EK. Helaas zat er geen finale in. Rond de 30 meter ging er iets kapot in de aandrijflijn. Om zo op een laatste optreden te eindigen is zeker niet wat het team er van had verwacht. Bennie en Theo maakten samen lopend een laatste rondje langs het publiek alwaar ze hun laatste applaus in ontvangst namen. Ook voor de Incredible Deere was er geen finale plaats. De witte John Deere raakte rond de 80 meter in onbalans. De Mitas banden kregen ineens zoveel grip. De neus ging erg hoog en toen de neus naar beneden kwam brak de voorwiel ophanging. Bram Kools mocht met de Mitas All or Nothing als eerste in de finale een afstand wegzetten. Direct na de start was er een probleem. Een borgpen van de koppeling was los geraakt. Dit werd voor de sleepwagen vlug gemaakt. Toen het gas er opnieuw opging brak er iets in de achteras. Als gevolg daarvan ging ook nog eens de motor over zijn toeren waardoor het hele blok aan gort ging. Rowan Zeinstra zette de Green Gangster Deere vervolgens kort voor de 110 meter neer. Henrik Sveningsen was met de Rabbit G n Wild op weg naar een mooie afstand. Toen er rond de 90 meter een enorme vuurbal onder de zwarte motorkap uit kwam. Jeffery van der Waal kwam vervolgens met de Maximum Risk voor de sleepwagen. Waar het hele jaar door problemen waren met de tractor. Viel dit keer alles op z n plaats en werd er een voorlopig verste afstand neer gezet. Sjors Zeinstra had met zijn Newborn Deere een te hoge versnelling gekozen waardoor de motor onderuit ging. Henrik Sveningsen had met de Rabbit G n Mad een gevecht met de linker zijlijn. Een gevecht dat hij rond de 90 meter verloor door met de blauwe Ford over het de zijlijn te gaan. Als voor laatste van de finale starter kwam Linda Oomen met de Terminator op de baan. In een mooie balans kwam zij tot 102 en een halve meter. Goed voor een derde plaats. Red Fever ontdekte voor de sleepwagen dat er een aandrijfriem van de brandstofpomp kapot was. Daardoor werd er geen afstand neer gezet. Hiermee eindigden 3 Nederlandse deelnemers op het podium. Maximum Risk prolongeerde de titel van 2017 en Green Gangster Deere eindigde net als in 2017 op een tweede plaats. Linda Oomen mocht op haar EK debuut meteen op een derde trapje van podium plaats nemen.
EK Alphen 2018 Superstocks


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Maximum Risk F.P.F.P.
2Green Gangster DeereF.P.109.63
3Terminator F.P.102.50
4Zeinstra Newborn DeereF.P.95.45
5Rabbit G'n Wild (DK)F.P.92.89
6Mitas All or NothingF.P.24.53
7Red Fever (GB)F.P.0.01
8Rabbit G'n Mad (DK)F.P.DISK
9BO Motor-Oil Incredible Deere89,87DNS
10Olden makelaars Zapo31,19DNS


Mini Unlimiteds

Dat de 950kg mini unlimiteds voor eigenlijk altijd spektakel zorgen werd al heel snel duidelijk na de proeftrek van Let's Try. Met 14 deelnemers mocht het team uit de Nederlandse polder de No Mercy sleepwagen voor het eerst op dit EK wegzetten. Maar dat Oskar zijn 12e rugwervel zou breken tijdens de run had niemand verwacht. Door onbalans kantelde de mini op volle snelheid en kreeg hij stevige klappen te verduren, na dat de ambulance gearriveerd was werd hij meegenomen naar het ziekenhuis. Wij wensen hem ook vanaf deze plaats een spoedig herstel toe. Maar; de wedstrijd ging door, en hoe! Maar liefst 8 deelnemers konden na de eerste poging al een FullPull achter hun naam noteren. Van de overige 6 deelnemers kwamen er (helaas) maar 2 terug voor de herkansing, Le Coiffeur uit Duitsland kwam hierbij net niet bij de begeerde 100 meter lijn en Swedish Iron Toy kon zich (nog) niet meten met de overige deelnemers, maar dat er potentie in deze unieke Zweed zit is duidelijk want de eerste poging eindigde bij 96 meter. Blacksmed had ook een zeer onstuimige run en de baan was stoffig aan het worden wat wel mooie beelden opleverde maar voor de teams een uitdaging bleek. In de finale was er heel duidelijk dat het Bobcat Jr. team heer en meester is in deze klasse in Europa want de nummer 2, Vampire, kwam zo'n 6 meter te kort. Top Dog maakte het Oranje podium compleet en konden er dus 3 bekers in Nederland blijven.

Alphen 9/9/2018 EC mini


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Bobcat JrF.P.111.04
2VampireF.P.105.61
3Top DogF.P.103.41
4The RiddleF.P.100.87
5Blower Power (N)F.P.100.33
6Ground ShakerF.P.100.05
7Hella Lambada IXF.P.96.08
8Catweazle (D)F.P.89.20
9Exception98,90DNS
10Swedish Iron Toy (S)96,7474,03
11Wild Toy (DK)95,10DNS
12Le Coiffeur (D)93,1592,26
13Let's Try55,78DNS
14Blacksmed (DK)48,29DNS


Prostocks I

Lokale helden, met Amerikaanse gastrijder, winnen Europese titel.
Niet minder dan 17 Pro Stock tractoren stonden er in het parc fermee in Alphen gereed voor een gooi naar de Europese titel. Nederland was hofleverancier met 7 deelnemers hoewel Dieselross via de National Nederland vertegenwoordigde, uit Engeland kwamen er 3, Denemarken, Finland en Belgie elk met 2, en Zweden met 1 deelnemer. Een mooi gevuld veld waarvan er in de eerste doorloop 14 een Full Pull reden. Mad-Croc Herlevi Pulling Team met Jor-Max gereden door Matti Herlevi , had wel erg veel olie lekkage, en startte dan ook niet in de herkansing ronde. Big Boys Toy, een 1150 MF en voormalig Bad Boys Toy, is de nummer 3 in Engeland met Rough Justice op 2 en Ice Bear op de nummer 1 positie. Maar de Bad Boys hadden in beide kwalificatie pulls te maken met een niet op tijd staande waterinjectie. Zodoende waren ze de rode lantaarn dragers. Dieselross haakte als eerste aan in de finale, de enige Fendt Pro Stock waaide echter uit, het team enigszins in mineur achterlatend. Maar voor iedereen die samen met het team uit Retie, België, er een super weekend van hebben gemaakt een dikke mercie. Kawe Runaway Deere pakte, ondanks een zuiger die er onderweg mee stopte en de oliedruk die weg viel, toch een zesde plaats. Voor de zondag was er een andere turbo gemonteerd en voor het eerst dit seizoen liepen ze tegen pech aan. Dat geeft te denken. Ze gaven Mud Patrol de hartelijke felicitaties en het advies; geniet ervan. De Deense Bredahl Brothers Red Line , een Ford 8340, is zonder motor verkocht naar Zweden en het team komt volgend jaar op de baan met een in de VS gebouwde componenten Pro Stock. Wellicht dat ze daarmee wat dichter bij de top kunnen komen. Zowel in de Eurocup (7e) als tijdens deze wedstrijd bleven ze steken in de middenmoot. Het Bear Essentials team pakte een 9e plaats. Mike Simmons en Andy Miller hadden, met Ice Bear, een goed weekend in Alphen. Een goed jaar voor Rocky, derde tijdens de Louisville indoor Pull in de VS, op zaterdag in Alphen Nederlands kampioen geworden en tevens winnaar van de Euro Cup. Had op zaterdag materiaal van buitenaf in de turbo gekregen, maar voor de zondag weer gerepareerd. En eindigde runner-up in de E.K. eind uitslag. Bij Appypower sloeg in de pull off weer de pechduivel toe. Er brak een stelbout van een tuimelaar, en op vijf cilinders verder, dat lukt niet. Stalgenoot Dams Rooster ging, met Jurian Dekkers op de bok, wel goed en pakte een vijfde plaats. Met het fraaie resultaat bij het N.K. op zaterdag al met al een mooi Pulling weekend voor het Fiat Prostock Pulling Team. Ondanks dat veel teams juist bij team John Deere in Denemarken hun tractor testen en afstellen op de dyno wisten de heren voor zich zelf er geen voordeel uit te halen. John Deere nummer 2 belande op amper twee decimeter net buiten het podium. New Generation, AGCO power uit Finland en ondersteund door team Herlevi, eindigde als eerste van de Valtras met een 7e plaats, een mooie prestaties volgens het team. De lokale held werd op zondag gereden door de Amerikaan Brent Payne, eigenaar van GenesMachineShop.com, en mede verantwoordelijk voor de krachtige zes cilinder onder de groen-gele motorkap. En dat deed Payne niet onverdienstelijk, heeft ook jarenlange ervaring met eigen tractoren in de Super Stock en als teamlid van Galot pulling USA. Met een super run werd bijna opnieuw de honderd meter vol gemaakt. Het Vip terras, waar veel sponsoren en aanhangers van het team aanwezig waren, ging goed uit zijn dak. De Belgische eer werd hoog gehouden door Geert Aernouts uit Loenhout, met zijn witte Inter Code Red verdienstelijk boven in de middenmoot. Extreme Temptation heeft helaas de titel moeten inleveren, maar wist ondanks de nodige rem correcties toch nog derde te worden. Niettemin alle credits en felicitaties aan team Mud Patrol. Volgens speaker Arco Sterk was de Inter zwanger van vermogen, maar ja, de koers was niet optimaal. Net als alle andere tractoren werd ook de International gemeten door ETPC tech and safety board lid Dennes Janssens, op het zuurstof gehalte rondom het motorblok.Ted Nicholson, die met Rough Justice relatief goed presteerde, roemde de mensen in Alphen voor de moed van het organiseren van dit E.K. op zon korte termijn, en was bovendien blij verrast met de fantastische wedstrijd. Green Dragon uit Zweden, uitgerust met kennis van het John Deere team uit Denemarken stelde enigszins teleur. En zelf waren ze hier zeker niet tevreden mee. Er zit meer in volgens de heren, en gezien de stand in de Euro Cup is dat ook zo. En zo werd voor een tweede maal een Amerikaan Europees kampioen. Philip Fairbanks werd in 2011 Europees kampioen in de Mini Modified klasse met zijn Original Rat Poison in Härmä, Finland. Al met al een super mooi weekend Tractor Pulling Alphen met een min of meer verrassende maar terechte winnaar in de Pro Stock klasse.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Mud PatrolF.P.98.11
2RockyF.P.94.97
3Extreme TemptationF.P.94.12
4John Deere 2 (DK)F.P.93.95
5Dams RoosterF.P.91.62
6KAWE Runaway DeerF.P.89.89
7New Generation (FIN)F.P.89.12
8Code Red (B)F.P.88.46
9Ice Bear ( GB)F.P.88.34
10Bredahl Brothers Red Line (DK)F.P.87.18
11Rough Justice (GB)F.P.86.40
12Green Dragon (S)F.P.86.36
13DieselrossF.P.53.99
14AppypowerF.P.41.99
15Heavy Boy (B)98,9997.73
16Jor-Max (FIN)98,18DNS
17Big Boys Toy (GB)93,5774.04

Klik hier voor de foto's

Unlimiteds

De onbetwiste koningsklasse binnen de tractorpulling is nog steeds de Unlimiteds of Heavy Modified. Nadat in de eerste doorgang er drie full pulls vielen en Inter Techno Lambada een onfortuinlijke motorschade opliep, wist Fenrir zich in de tweede doorgang zich nog bij de pull off te scharen. 4 giganten welke duidelijk tegen elkaar opgewassen waren gaven het slot akkoord van een mooi gelopen EK. Fenrir kon helaas als enige niet terug komen in de pull off. De derde plaats was voor een sterk lopende Argos Oil Whispering Giant. Komeco Simply Irresistible moest helaas genoegen nemen met een tweede plek op het podium. Alleen Green Fighter was heer en meester deze dag en met een ijzersterke run in de Pull Off een terechte Europees Kampioen. Toch mooi om te zien dat het nog steeds mogelijk is met V12's en waren er bij vele mensen die het geweld van vroeger herkende, dikke grijnzen op het gezicht.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Green Fighter (D)F.P.106.35
2Komeco Simply IrresistibleF.P.102.30
3Argos Oil Whispering GiantF.P.93.30
4Fenrir (DK)diskF.P.DNS
5Iwan (D)95,8799,14
6Beautiful Noise (DK)95,4992,94
7Inter-Techno Lambada81,96DNS
8Snoopy 4 (GB)44,2969,93

Klik hier voor de foto's

Light Modifieds I

De laatste klasse op baan twee was voor de Light Modifieds. Met twee proeftreks en Full Pulls van respectievelijk Russian Roulette XL en De Jong Special was de conclusie dat de sleepwagen bleef staan. Met het Europese systeem heb je tenslotte twee pogingen om de honderd meter lijn over te steken. Een aantal tractoren volgde het voorbeeld en zette zichzelf direct in de finale. Alleen Aftermath ging met de neus erg hoog en vertoonde flinke olielekkage. De tractor zou dan ook niet meer terugkeren. Alleen na een zevental tractoren kwam de klad erin. Een hele rij deelnemers wist zich niet meer te kwalificeren voor de finale. Ook in twee pogingen niet. Sterker nog van diegene die het in de eerste omloop niet voor elkaar kreeg was geen enkele tractor die het in de herkansing wel lukte. Van sommige hadden we toch wel meer verwacht. Of het nu lag aan de start of de lichte spoorvorming in de baan, daar waren de meningen over verdeeld. Best jammer want onder die afvallers zaten toch grote namen zoals Mad Max Stage V , BMO Rocket Science en Elkær Metal Boy. Het was geen middag voor de methanol gestookte vrachtwagenmotoren misschien. De enige die zich nog naar finaleland reed was de potige Green Monster Stage V. De vergadering om de sleepwagen te verzwaren werd snel afgekort door de commentator waardoor er met zeven tractoren gestreden kon worden voor de titel. Hierin zette Russian Roulette XL de toon door met een strakke run het zwart-wit geblokt neer te zetten. De V-12 motoren van zowel De Jong Special als beide Green Spirit machines konden die afstand niet achterhalen. Black Power kreeg te maken met storing aan een motor en dan mis je gelijk een derde van het vermogen en daarmee wordt je geen kampioen. Dat moet ook Wicked Screamer gedacht hebben en deze machine ging vanaf de start voluit op het gas. Dertig centimeter was de winst op de leider tot dan toe. Maar het lekkerste kwam op het laatst. Green Monster Stage V gokte door de sleepwagen totaal op links te laten zetten. Dit pakte wonderwel fantastisch uit en met een magistrale run werd de winst veilig gesteld. Hiermee kwam een eind aan een onverwacht maar prachtig Europees Kampioenschap in ons eigen land.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Green Monster Stage V (D)F.P.92.48
2Wicked ScreamerF.P.91.32
3Russian Roulette XLF.P.91.02
4DeJongSpecialF.P.85.57
5Green Spirit VIIF.P.83.56
6Green Spirit VIIIF.P.81.76
7Black Power (DK)F.P.72.94
8Mad Max Stage 5 (B)98,9198.51
9Elkær Metal Boy (DK)98,3498.31
10Hot Art97,0694.15
11Daffy (N)95,6894.22
12BMO Rocket Science95,5595.60
13Aftermath (GB)91,03DNS
14Team XL (S)49,5590.53
15Graut vor Nix (D)87,2588.25
16Never Satisfied (N)87,2906.60
17The Knight (GB)86,9364.63
18Truck Power (DK)0.0078.90
19IJsseldelta PoweRR76,2156.51
20Gators (DK)DISK55.87

Klik hier voor de foto's