x
x
x
x

Nieuws 2019
Grand National

Rotterdam Ahoy 2019

20-03-2019

De 41ste European Superpull kende twee sessie met twee gezichten. De middagsessie was in Rotterdam niet geheel uitverkocht en bracht een wisselende show. Het avondprogramma was een stuk boeiender en met een volle Ahoy was het een prima avondje tractorpulling. Polar Air was de publiekstrekker uit de Verenigde Staten die er prima opgepoetst bij stond. De viermotorige machine gaf een prima show weg, waar de mini unlimited versie helaas te kort kwam op de Europeanen.

Tekst: Dennis Vos, Ellen de Heus en Patrick van Niekerk


Two Wheel Drives

No illusion trapte de Superpull af met een proeftrek die verre van perfect was, ondanks dat bleefde sleepwagenafstelling staan. Sledge hamer deed de run met een cilinder minder maar kreeg wel een finaleplek in de schoot geworpen. Predator had een mooie full pull, maar helaas kon Legend en Hero kon met onverrichte zaken naar huis. Mooie run en hing lekker maar een olielekkage hield de machine weg van een finaleplek. BK Power deed het eindelijk weer lekker en wist een mooie dikke run zich van een plekkie in de finale te verzekeren. Ook Bad Habbit kreeg een full pull. Rattle n Hum zit er nog niet lekker in, rijders wisseling geeft nog een beetje onrust en was de run ook niet om naar huis over te schrijven. Helaas als hekkensluiter van de klasse No Illusion kwam nog terug maar de machine liep niet lekker, helaas geen verbetering van de eerst afstand. Finale met een aangepaste sleepwagen afstelling waarbij er 6 meter eerder geremd werd. Sledge Hammer had de problemen verholpen en leek het net alsof dit geen effect had tijdens de run. Missende paardenkrachten gevonden en dit was te merken. Predator leek goed te vertrekken totdat de motor begon te sputteren en de machine stil gezet werd, motorschade was duidelijk maar in hoeverre wist men nog niet. BK Power reed onverwachts toch over de eerder gezette afstand van Sledge Hammer heen. Bad Habit kwam jammer genoeg net iets te kort. Hierbij was het de uitslag bekend met Bad Habbit op drie, Sledge Hammer op de tweede plek en BK Power op de eerste plaats.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1BK Power63,8962,45
2Sledge Hammer60,0761,89
3Bad Habit63,0461,39
4Inter-Techno Predator63,6656,11
5Legend and Hero (GB)55,49
6CL Coatings No Illusion53,65
7Rattle and Humdisk


Supersport 4,5 ton topniveau

Up en down deed proeftrek en werd besloten het gewicht niet te veranderen. Krone Hulk reed ook een mooie run en wist er nog wat meter bij te snoepen. Simply Green had toch wel weer pech en trok het kleibaantje niet. Yellow Nightmare wist een keurige run neer te zetten met de puller banden. White Shadow waaide uit en miste een finale plek. John Deere Extreme Edition wist wel weer een mooie run neer te zetten met zicht op een finale plek. Peeters en Secret of the Valley hadden moeite met de baan en bleek de baan een verrassend puller baantje te wezen. Finale bestond uit up en down, Krone Hulk, yellow nightmare en John Deere extreme edition. Up en down beet de spits af met een mooie afstand. Yellow Nightmare en John Deere Extreme Edition kwamen beide niet weg. Dit betekende Krone Hulk op een gevolgd door Up & Down en Yellow Nightmare.

Klik op de link voor de resultaten


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Supersport Trucks

European Superpull 2019 is weer van start gegaan en een viertal deelnemers van de supersport trucks waren op zaterdag aanwezig om hun wedstrijd te rijden. Helaas was Iron Horse de Volvo uit Oosterhout op vrijdag met testen van de rookafzuiging kapot gegaan en enorme schade die ze opgelopen hadden (kromme drijfstangen ed) maakte het voor hen onmogelijk om zaterdag toch te rijden. Black Sensation was het die de wedstrijd van de trucks mocht openen. Een mooie run van Dirk Heirman leverde een afstand van 58.05 meter, maar een kapotte verstuiverleiding aan het einde van de run leverede een klein brandje op en was het spannend voor de Belgische mannen wat de overige teams gingen doen. De van Heugten Daf was er ook weer bij zoals zoveel jaren achtereen. Een pittige sleepwagen afstelling deed het kleine Dafje stoppen bij 50.06 meter. Trek Mack voor het eerst aanwezig op deze wedstrijd was na een grondige verbouwing afgelopen winter startklaar. Jan Willem en zijn mannen waren erg gespannen en aan het einde van de run kwam er 46.48 meter op het scorebord te staan en konden ze opgelucht ademhalen want de opwaartse lijn hebben ze te pakken. TV kar was de laatste truck die de baan op kwam en na heel veel uren sleutelen en aanpassingen was de scania precies op tijd klaar. De gele scania ging van start, liet een mooie run zien en met een afstand van 51.81 meter waren ze dik tevreden. Proficiat Black Sensation met de overwinning in Ahoy, TV Kar werd de nr 2, 3 was van Heugten en 4 de Trek Mack uit Kampen.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1MITAS Black Sensation (B)58,03
2TV Kar51,81
3Van Heugten Transport50,06
4Trek Mack46,49


Modifieds

De laatste klasse van de middagsessie was voor de modifieds, welke misschien wel de topper van de middagsessie zou worden. Proeftrek was aan de Judge welke op een vers baantje mocht starten. En wat voor run in vergelijking met de run in Zwolle. De machine stond stil met enkele meters voor de full pull lijn nog te gaan. Aftermath was de tweede in de rij en met een snoei harde run en huilende chevy motoren werd de finale bereikt. Iwan was de enige turbine trekker aanwezig, maar kwam best wel wat te kort om echt mee te kunnen. Gewapend met de nieuwe Crossbox vertrok de Bits n Pieces, deze werkte naar behoren, maar kwam een meter te kort op een finale run. Green Monster stage IV was de andere V12 in de klasse en plaatste zich wel in de finale met een wereldse run. De met drie motoren uitgeruste Wicked Screamer gaf ook een mooie show weg en plaatste zich ook in de finale. Four no Hemi gaf alles wat ie kon, maar het mocht helaas niet baten. Met een showrun van de Polar Air sloot men de kwalificatie runs af en gingen we door met de finale van The Judge, Aftermath, Green Monster stage IV en Wicked Screamer. De finale werd ook in deze volgorde verreden met een verrassende nummer een in de naam van The Judge, gevolgd door Green Monster stage IV en Aftermath. Wicked Screamer eindigde helaas buiten de baan met een diskwalificatie.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1The Judge60,5955.2655,26
2Green Monster Stage IV (D)58,5855,09
3Aftermath (GB)57,5250,95
4Wicked Screamer59,52DISK
5VSP Bits'n Pieces54,05
6Four No Hemi (IT)52,83
7Iwan (D)49,04
8Polar Air (USA)62,41


Prostocks I

Runaway Deere proeftrek en kwam niet weg. Dams Rooster kreeg wel de gang erin en hoe. Een dikke full pull was het resultaat. John Deere 2 uit Denemarken tevens winnaar van vorig jaar wist zich op dit moment ook als finalist bij te tekenen. Mud Patrol wist zich er ook bij te scharen, alleen had Blue Hazard er geen zin om goed te gedragen, helaas bleek de gekozen versnelling niet de juiste. Ook de nieuwe Bredahl Brothers Red Line had last van de stugge baan en moest het gas dicht doen. Dieselross scoorde goed met een dijk van een run. Runaway Deere deed nog een poging maar ging eveneens mis. Finale met John Deere 2, Dams Rooster, Mud Patrol en Dieselross. De laatst genoemde Dams Rooster trapte de finale af en zette een lastig te kloppen afstand neer. John Deere 2 kwam er net niet aan en ook Mud Patrol bleef hierachter en helaas keerde Dieselross niet terug naar de start vanwege technische problemen. Dams Rooster mocht de eerste plek bestijgen gevolgd door Mud Patrol en John Deere 2


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Dams Rooster64,6460,92
2Mud Patrol62,1260,48
3John Deere 2 (DK)58,6158,54
4Dieselross62,46DNS
5Blue Hazard44,85
6Bredahl Brothers Red Line (DK)42,20
7KAWE Runaway Deer31,59


Mini Unlimiteds

De mini Unlimited kende een verrassing aan het begin van de klasse. Niet dat de eerste run gelijk naast de baan eindigde maar achter het stuur van Top Dog zat een debutante. Marielle Westerhoff had plaats ingenomen van echtgenoot Martin. De machine wilde tot twee maal linksaf dus een goed resultaat bleef in de koker voor een volgende keer. Bobcat Jr. had ook een gastrijder. Bill Leischner reed de machine ervaren de finale in. Blower Power deed dat ook al gingen ze wat rustig van start. Ook Vampire ging met een degelijke run een ronde verder. Verrassend was misschien ook dat Ground Shaker dit kunstje niet kon nadoen. Een beetje teleurstellend was het de hoogst genoteerde niet-finalist. Wel, zo verrassend was het nu ook niet want het deelnemersveld ligt ontzettend dicht bij elkaar. The Riddle liet nergens twijfel over bestaan en reed de enige Full Pull in de klasse. Iets wat de gasten uit de VS ook graag hadden gedaan met hun Polar Air. Ze bleven echter steken op een zesde plaats wat gemengde gevoelens gaf. Is het niveau in Europa inmiddels zo hoog of..?? Feit was dat de finale gereden werd met Bobcat Jr. als starter. Een nette degelijke run maar niet voldoende voor de winst. De Noren hadden hun troef middels Blower Power goed ingeschat. Met 1 keer de baan aantikken lag de machine keurig in balans en greep de winst. Veel ogen waren nog gericht op The Riddle maar die ging vrij hard links de baan uit. Vampire nestelde zich tussen de twee andere in en pakte een nette zilveren plak.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Blower Power (N)64,4261,63
2Vampire64,8160,68
3Bobcat Jr64,9860,20
4The Riddle66,58disk
5Ground Shaker64,35
6Top Dog45,37
7The Challenger43,26
8Mini Polar Air (USA)61,61DNS


Unlimiteds

De een na laatste klasse. Hierbij had Green Fighter de proeftrek welke niet onverdienstelijk bleef. Bits n Pieces komt wel wat te kort in deze klasse maar zette toch nog wel een mooie run neer. Rocco plaatste zich er precies tussen en was het afwachten op de rest van de deelnemers. Aftermath begon goed tot een motor er genoeg van had en een gat in het carter blies. Iwan heeft net zoals Bits n Pieces een issue met te weinig power en kwam niet ver jammer genoeg. Simply Irresistible was oppermachtig en werd de favoriet voor in de finale. Afsluiter eerste doorgang was Polar Air met Joe Eder welke zich bij de finalisten wist te scharen. Finale begon met Green Fighter die bijna de 60 meter wist aan te tikken, gevolgd door Four no Hemi die hier toch wel een meter op te kort kwam. Simply Irresistible begon voortvarend, maar een flinke olielekkage met als gevolg een vol vizier deed Bastiaan Buiting toch besluiten het gas dicht te doen. Polar Air kwam helaas ook niet meer terug dus was de strijd gestreden. Green Fighter ging er met de winst vandoor, gevolgd door Four No Hemi en Simply Irresistible.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Green Fighter (D)61,0859,38
2Four No Hemi (IT)59,2257,32
3Komeco Simply Irresistible62,2253,24
4Aftermath (GB)57,19
5VSP Bits'n Pieces49,54
6Iwan (D)46,58
7Polar Air (USA)58,93DNS


Superstocks

Het slotstuk was voor de methanol gestookte Super Stocks. Green Gangster Deere zette de toon en reed een prima afstand waar de sleepwagen en de wedstrijdleiding mee konden leven. Manon Kools mocht de All or Nothing met een keurige balans naar de finale sturen. Rabbit 'n Mad had het idee dat het harder kon en liet dat ook zien. Iets wat Trackpointer Blue Thunder ook voor ogen had maar, helaas niet kon waarmaken. Met een warme rem ging die de krijtlijn over. Rabbit Gn Wild stond wel op de startlijst maar door elektronische problemen verscheen die niet op de baan. European Maid deed dat wel maar kon geen fatsoenlijke run maken. Op de test vrijdag hadden ze nog een turbo verspeeld en daarna de gehele nacht doorgewerkt. Helaas bracht dit niet het gewenste resultaat maar kon Bram de Pijper toch een mooi applaus in ontvangst nemen. Zeinstra New Born Deere maakt daarna het viertal vol voor de finale. Zoon Rowan trapte daarin af met wederom een strakke en nette run. Bram Kools kwam in het spoor van andere terecht en ging linksaf. Rabbit Gn Mad had daar allemaal geen boodschap aan en reed snoeihard voorbij de Deere afstand. Ook Sjors Zeinstra kon daar niets meer aan veranderen en moest zijn meerdere erkennen in de Ford.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Rabbit G'n Mad (DK)64,5462,35
2Zeinstra Green Gangster Deere61,4859,46
3Zeinstra Newborn Deere59,956,96
4All or Nothing60,0455,89
5Interaction 2.054,04
6European Maid0,15
7Trackpointer Blue Thunderdisk
8Rabbit G'n Wild (DK)DNS