x
x
x
x

Nieuws 2021
Grand National

Gevecht om centimeters in Montfoort

15-08-2021

In het Utrechtse Montfoort was gezorgd voor een gevarieerd programma waarbij alle liefhebbers van truck en tractor pulling aan hun trekken kwamen. Met een gelimiteerde hoeveelheid publiek van 750 personen was het minder druk rondom de beide banen dan men gewend is. Echter belangrijker was dat de wedstrijd doorgang kon vinden en de organiserende PJGU had het binnen de heersende regels prima voor elkaar. Van de 14 klassen die aan de start kwamen was de strijd bij de pro stocks het hoogtepunt van de dag. Het gros viel stil tussen de 100 en 110 meter waarbij een aantal elkaar bestreden tot op de centimeter. Met andere woorden, op het scherpst van de snede.

Tekst, film en foto's door Jan Bakker, Ellen de Heus en Dictus Hoeksma


Sport 4,5 ton promoniveau

De eerste competitie klasse van de Farmstock was de Sport 4,5 ton Promo, de derde wedstrijd van deze klasse. Helaas waren er door verschillende oorzaken een aantal afmeldingen, maar met een drietal bijschrijvers kwamen er 9 machines voor de Keep Moving Orange sleepwagen. De proeftrek was voor Hagar, na de tweede starter Red Explosion werd besloten om de afstelling definitief zo te houden. Gelet op de afstanden die in de klasse werden genoteerd een heel goede beslissing. Slechts twee deelnemers wisten de 100 meter niet te halen. Cor Lodder besloot om de proeftrek over te doen wat wel een verbetering van de eerste run betekende maar een topklassering leverde het niet op. True Power had de Pullerbanden van de Groene Aardbei geleend en besloot na een mislukte start later nog eens te proberen, helaas voor het team bleek er meer aan de hand met de trekker waardoor ze niet meer terug op de baan konden komen.

De finale bestond uit vier competitiedeelnemers aangevuld met bijschrijver Brother Deere. Eerste starter Red Explosion had in de kwalificatie nog de verste afstand neergezet, een defecte koppeling van de trekker stond een goede afstand in de weg. Strijder leek niet zoveel moeite te hebben met de zwaarder afgestelde sleepwagen, de bak was 14 meter eerder boven maar de International gaf slechts 6 meter toe op zijn eerste afstand. Thuisrijder Gas Dr Bi-j moest hierop toch een kleine 11 meter toegeven. Dieseldrost die een week eerder in Made nog naar een mooie derde plaats wist te rijden kon daar geen vervolg aan geven, al na een paar centimeter hield de Fendt het voor gezien. Als laatste in finale mocht Brother Deere nog voor de eer zijn finaleplaats proberen te verzilveren. De afstand van Gas Dr Bi-j werd wel verbeterd waardoor de Ford zijn tweede plaats op het podium moest afstaan aan de John Deere uit Putten. Maar de derde overwinning op rij was voor Strijder, de afstand tot de concurrentie was indrukwekkend.
2021 Montfoort Sport 4,5 Promo


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1StrijderHan LijbersRandwijk107.10100.81
2Brother DeereDirk SchipperPutten103.8389.91
3Gas d'r Bi-jHenny BerkuloIJsselstein103.0288.98
4Red ExplosionSiebe MulderHarskamp107.2612.10
5DieselDrostNico DrostKootwijkerbroek102.990.03
6FlashGerold de WitUtrecht101.42
7HagarCor LodderZuiderwoude100.50
8SjonnieGert Jan ManderslootUtrecht96.57
9True PowerJohan van de WesteringhAchterbergH.P.


Supersport 4,5 ton topniveau

De derde ontmoeting met deze klasse was er weer eentje die de benaming Top in meerdere opvattingen eer aan deed. Met een geweldige afstelling van de sleepwagen werden er vier full pulls gereden, de nummer vijf Van Stappust moest al wel meer dan 4 meter toegeven op de finalisten. Maar als dan het verschil met de nummers zes en zeven slechts 1 respectievelijk 5 centimeter bedraagt is het een understatement om te schrijven dat het toch dicht bij elkaar ligt. Voor thuisrijder Red Impact was juist dit de slechtste wedstrijd tot dusver, doordat de turbo het begaf zat er niets meer in dan de een na laatste plaats. Steel to Steal had de twijfelachtige eer om de hekkensluiter te zijn van de klasse. De machine had in de proeftrek naast het feit dat de neus wel erg hoog ging ook al last van waterlekkage aan het eind van de run, dit was bij het overdoen van de run alleen nog maar erger geworden, het water kwam al snel in grote hoeveelheden onder de trekker vandaan met een diskwalificatie tot gevolg.

Voor de finale werd de sleepwagen zwaarder afgesteld door de sleepvoet 10 meter eerder te laten vallen. Great Experience mocht de finale openen, een solide run leidde tot net over de 100 meter. Peeters nam sportieve revanche voor het mindere resultaat op de thuiswedstrijd een week eerder, de afstand van de New Holland werd met meer dan 2,5 meter verbeterd. Alle ogen waren daarna gericht op het begin van de baan waar Simply Green natuurlijk zijn gedeelte van de eer van het groene kamp moest gaan verdedigen. Een deel van de spanning werd uit de finale gehaald toen de John Deere al voor de 30 meter met technische problemen de strijd moest staken. Secret of the Valley bewees dat hij zijn derde plaats in de competitie meer dan waardig was door op twee meter van zijn dorpsgenoot Great Experience de onderste plaats op het podium in te nemen, de eerste plaats ging overtuigend mee met Peeters die zijn 1e plaats in de competitie daarmee verstevigde.
2021 Montfoort Supersport 4,5 Top


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1PeetersBarend HuybregtsHoevenF.P.102.81
2Great ExperienceWilco van LaarOverbergF.P.100.14
3Secret of the ValleyMaarten ImminkhuizenOverbergF.P.98.12
4Simply GreenLaurens den BoerMolenaarsgraafF.P.22.70
5Steel to StealGerrit BisschopRouveen108.41
6Van StappustGerard HofstedeStaphorst105.45
7White ShadowGerard SikesYsselsteyn105.44
8Red DreamLaurens van VuurenBleskensgraaf105.40
9BruggemanRoy BruggemanBroekland102.73
10Up and DownArjan BloemertStaphorst96.92
11Red ImpactHenri VersluisZijderveld26.10


Standaard XL 8,0 ton topniveau

In de zwaarste Farmstock klasse waren er slechts 3 machines die in Montfoort op de baan kwamen, ook hier blijkt het een uitdaging om de tractoren in topconditie te houden tezamen met het feit dat het een hobby blijft en het dagelijks leven ook door moet gaan. De strijd op de baan werd in 1 run beslist, net als in Made ging ook nu de winst mee naar Walcheren, het verschil tussen Scandinavian Style met de nummer twee was nu wel wat groter. De tweede plaats was voor de andere Fiat, Fiascopower, in Made nog laatste in de klasse van 7. Deze opsteker kwam niet helemaal schadevrij tot stand zo leek het na de run, de trekker moest worden teruggesleept naar het rennerskwartier. The Beast moest op zijn thuiswedstrijd genoegen nemen met de derde plaats, de tweede plaats in de competitie kon nog wel probleemloos worden vastgehouden, de eerste plaats halverwege de wedstrijdkalender is nog steeds voor Scandinavian Style.

2021 Montfoort 8 Ton XL


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Scandinavian StyleAnthonie LangebeekeSerooskerke106.36
2FiascopowerJacob Jan GroenenboomNumansdorp99.64
3The BeastBas van ZantenZegveld96.65


Two Wheel Drives

Bij de twowheeldrives was het niet de vraag wie er op het podium kwamen, maar wie op welke plek zou staan. Er stonden namelijk 3 aan de start. Een mooie wheelie van Rattle and Hum was de eerste officiële afstand. Daar moesten de veel krachtiger Bad Habit en BK Power ruim aan voorbij kunnen zodat de klasse verzekerd was van een pull off. Althans zo was de gedachte. Bad Habit voldeed aan die verwachting al zag het er niet overtuigend uit. De echte snelheid ontbrak en dat was met BK Power nog meer het geval. Ard van der Steeg kwam niet aan de afstand van de Drontense studenten en die vierden langs de kant al een feestje. Een tweede plek is voor de jongelingen niet alledaags. Natuurlijk was er teleurstelling bij Ard. "Ik was hier gekomen om 2 runs te maken en nou blijft het bij één. Dat was niet de doelstelling van vandaag. Ik ging bij de start meteen door de baan en dan kom je niet op snelheid en heb je geen balans." Dat was in feite ook het geval bij winnaar Bad Habit, maar die had blijkbaar een steviger plek in de baan gevonden om op te starten. TwdMontfoort21


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Bad Habit101.29
2Rattle and Hum98.08
3BK Power96.57


Mini Unlimiteds

Wim Dingerink vond de proeftrek van 97 meter voor Toplenzen Lambada niet goed genoeg en ondernam een tweede poging. Dat leverde 5 meter minder op en daarmee was hij zichtbaar ontevreden mee, al speelde er nog iets. De vlinderkleppen voor de inlaat bleven steken waardoor het bij het manouvreren voor de sleepwagen klonk alsof er een zeer zenuwachtige rookie op de trekker zat, zo nukkig reageerde de motor. De schade voor Wim zou beperkt blijven tot 1 plaatsje. Maar wie de Zwollenaar kent weet dat hij dat ziet als een verlies. Broer Gert bestuurde The Riddle die na de crash in Made weer was opgelapt. Ook Marcel Doppenberg was weer opgelapt. De V8 was tammer gezet en Dingerink zette een mooie wheelie weg. Bij Exception was het bandenprofiel aangepast en dat leverde in de woorden van 'senior' Luink van der Laan 'een superrun op'. Dat gold niet voor Backdraft en Poker Face want de motoren haperden. Bij de laatste waren de verwachtingen , na de machtige runs in Made, hoog gespannen. Volgens teamnestor Hans van Strien was er iets mis met de ontsteking. Ground Shaker ging spectaculair de baan uit en dat leverde ook weinig punten op. Vampire ging niet spectaculair, maar wel ver! Een derde plaats voor de familie Vreemann. Bij Dirty Herrie hebben ze met het sleutelwerk vooruitgang geboekt. Met de voorwielen los werd een mooie run neergezet. De familie Boer heeft 2 troeven in het spel. Als het met de ene niet lukt dan kunnen ze met een gewijzigde tactiek toch nog de klasse naar hun hand zetten en dat gebeurde in Montfoort. De run met Bobcat Jr. was maar zo, zo. Na een sprint van 100 meter van rijder/loper Bart van der Sluis sprong hij op Screamin' Bobcat en zette in de volgende run de grootste afstand neer. Vijf meter verder dan Bobcat Jr. De tactiek had weer eens gewerkt. MiniMontfoort21


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Screamin' Bobcat94.49
2Toplenzen Lambada92.48
3Vampire91.61
4The Riddle91.11
5Bobcat Jr89.44
6Let's Try88.38
7Rascal Pulling Team84.50
8Exception79.22
9Dirty Herrie71.86
10Poker Face54.70
11Backdraft4.29
12The Hind0.01
13Ground Shakerdisk


Prostocks I

De mooiste strijd van de dag was die van de pro stocks. Met afstanden van bijna allemaal tussen de 100 en 110 meter stond de sleepwagen perfect afgesteld. Vanaf de eerste run ontspon er een gevecht om een plek in de finale, en dat zou tot de laatste kwalificatierun blijven duren. Waren de Fiats in Made iedereen de baas, in Montfoort was er voor hen zelfs geen finaleplek. "Misschien waren wij toen wat gelukkig want we hebben zeker niet het meeste vermogen", zo blikte Jurrian Dekkers voorafgaand aan de strijd terug. Het begon met een mooie run van DPP Rednex. Runaway Deer kwam een stukje verder en was heel dicht bij een full pull. Wilco Broeks kwam slechts 2 centimeter tekort om zeker te zijn van een finaleplek. Het kon nog scherper, want Extreme Tempatation strandde op slechts 1 centimeter van de full pull lijn. 109.99 meter, dat zien we niet vaak op het scorebord. De eerste full pull kwam uit een ietwat onverwachte hoek. Jack van Riet, dochter Renate was met vakantie, zat achter de pedalen van Blue Hazard en wist de New Holland nipt voorbij de beide kemphanen te krijgen. Dat was een verrassing! Dat heersend Nederlands kampioen Neighbours Nightmare naar de full pull ging was minder opvallend. Wickie Power en HyTec Red Neck eindigden beiden met vuur onder de kap. Bij de laatste sneuvelde ook nog eens de peperdure turbo. Ook bij Red Attraction werd het vuur flink opgestookt, gezien de roodgloeiende spruitstukken. De 109.98 meter bleek genoeg voor de volgende ronde. In de pull off kwam Blue Hazard te dicht bij de rechter krijtlijn en daarmee verspeelde Jack een podiumplaats. Wilco Broeks ging over de linkerkant en dat bleek nadien ook niet de beste route te zijn. Extreme Temptation ging furieus over de baan en liet Neighbours Nightmare in het spreekwoordelijke stof bijten. Vier meter verschil is in de finale best wel een eind. Zo kon William de Vos, dichtbij zijn thuisbasis, weer eens een overwinning vieren. ProStMontfoort21


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Extreme Temptation109.99101.57
2Neighbours NightmareF.P.97.61
3KAWE Runaway Deer109.9896.81
4Blue HazardF.P.91.17
5Mud Patrol108.90
6Dams Rooster106.36
7DPP Rednex105.87
8Appypower105.18
9HyTec Red Neck103.61
10Red Attraction103.28
11Wickie Power92.77


Sport Trucks

Het was even wachten maar eindelijk mochten de trucks de baan op. Shavepower had afgelopen week de schade van Made gerepareerd en met een andere achteras en gerepareerde versnellingsbak mochten ze de proeftrek doen. 64.40 meter was het resultaat en ook Smoking Griffin had een proeftrek die hen 71.84 meter opleverde en na beide runs was de sleepwagen lichter gegaan. Bad Bull reed in zijn proeftrek 96.52 meter en de wedstrijd was begonnen. En zoals bleek was de afstelling in combinatie met de baan pittig en reden kwamen de overige deelnemers van de sporttrucks in de 90 meter terecht. Shavepower en Bad Bull die verbeterden hun proeftrek en gingen samen met de gebroeders Hardeman (Dark Rumble en Fury) finale rijden. Shavepower mocht de te kloppen afstand neer zetten en met 96.77 meter konden ze wachten of dit loon na werken zou zijn. Bad Bull die kwam er helaas niet aan en met 92.15 meter zou de 3e plaats mee naar Scherpenzeel gaan. Dark Rumble liep weer als vanouds en 93.57 meter bleek goed voor een 2e plaats in Montfoort. Fury liep goed, probeerde het goed maar helaas kwam Karel met 92.10 meter net niet op het podium. Shavepoweer was de beste deze avond en met 3 gewonnen puntenwedstrijden staan ze er heel goed voor in het klassement.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Shave Power105.1196.77
2Dark Rumble102.4893.57
3Bad Bull100.4792.15
4Fury100.1192.10
5Team Versteeg99.57
6Iron Man96.12
7Against all odds95.49
8Volvo van Dijk93.72
9P. Bos veevoeders92.53
10Smokin' Griffin92.01
11Van Dodeweerd84.16


Modifieds

De avond begon te vallen toen de modifieds op de baan kwamen. De klasse was met 5 tractoren niet bijzonder groot. Omwille van de tijd reden ze met floating finish. Dus gas blijven geven tot je niet verder kunt, ook al ben je voorbij de full pulllijn. Met 108 meter in de proeftrek van Komeco Simply Irresistible had de wedstrijdleiding meteen de goede afstelling te pakken. Gert Dingerink denderde daar met Inter-Techno Lambada stevig overheen. De baan kon het geweld amper aan. Johan Donkers zat achter de pedalen van Alligator en maakte een mooie run met de twin Griffon. Aan het geweld van MPM Seaside Affair kon hij niet tippen. Dat deden ze bij Argos Whispering Giant wel. Met een vlekkeloze run eindigden ze vlak achter Simply. Daarmee waren de gerezen twijfels na Made helemaal over. Toen trok de vernieuwde machine immers nogal naar een kant. Het was dus geen constructiefout! ModMontfoort21


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Inter-Techno Lambada111.25
2Komeco Simply Irresistible108.33
3Argos Oil Whispering Giant108.06
4MPM Seaside Affair105.15
5Alligator95.03


Supersport Trucks

Supersport tijd was gekomen en ook hier net als bij de sportklasse viel de combinatie baan/sleepwagen niet mee. Volvo fh16 Harskamp kwam niet weg met zijn proeftrek, Trek Mack had een gescheurde intercooler en White Horse ging springen naar de 67.76 meter en toen was de juiste afstelling gevonden. Van Rijswijk reed een hele mooie full pull, Blue Legend liet een afstand van 71.19 meter noteren en Dark Tornado reed een mooie full pull maar de noodstop lag er uit en terug komen in de finale kon helaas niet. Grey Thunder kwam 65.55 meter ver en White Horse liet een afstand van 67.84 meter noteren. Volvo Harskamp wist zich wel de finale in te rijden. De finale kon beginnen en van Rijswijk mocht als eerste . Helaas hadden ze problemen met een losgelopen verstuiverleiding en bij 0.24 cm was het klaar. Volvo Harskamp liet zich niet kennen en reed in de finale een goede afstand van 93.50 meter.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Volvo FH16 HarskampF.P.93.50
2Van RijswijkF.P.0.24
3Dark TornadoF.P.DNS
4Blue Legend71.19
5White Horse IX67.84
6Grey Thunder65.55
7Trek Mack23.99