x
x
x
x

Nieuws 2018
National

Alphen in vuur en vlam

20-09-2017

Terwijl het in zo'n beetje driekwart van Nederland regende was het in Alphen zwaar bewolkt maar droog. Windstil en niet echt koud. Prima omstandigheden om eens een rondje tractorpulling uit te oefenen. Met veel deelnemers aanwezig en gelukkig genoeg sleepwagens om de wedstrijd af te maken was er weer van alles te beleven. Kortom veel aspecten die weer veel stof tot nadenken en napraten gaven.

Teksten: Patrick van Niekerk, Dennis Vos, Marco Schulenbarg / Foto's: Dennis Vos, Marco Schulenbarg


Supersport 3,6 ton promoniveau

Een baan die er superstrak en een beetje bergafwaarts bij ligt. Een uitstekend startpunt om eens af te trappen met de Supersport 3,6 Ton Promo. Vooraf was afgesproken dat er met zware sleepwagens zou worden gereden en met floating finish. Dit alles omdat het niet onmogelijk was dat er uit de bewolking nog regen zou kunnen neerdalen. Met een kleine 97 meter zet Red Rhino de eerste afstand neer die in eerste instantie redelijk leek maar later niets meer zou brengen dan de voorlaatste plaats. La Piccola was afwezig maar het was al duidelijk dat deze tractor zou terugvallen naar de beloften. Ook vooraf bekend was dat Builders Toy alleen op papier nog de competitiewinst kon ontlopen. Het team uit Vrouwenpolder liet echter nergens twijfel over ontstaan en liet even zien waarom zij gaan promoveren. Revolution had met de zilveren John Deere de eerste klapper van de dag. Bij het uitspinnen brak het linkerachterwiel van de tractor. Het brons werd gepakt door team Bassie. Een beetje over links werd een keurige run neergezet. Keurig was alleen voor de laatste aanhaker (Green Bullet) niet genoeg. Met een op karakter en koppel gereden run zette zij de grootste afstand van de klasse neer.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Green BulletLuchel HofstedeStaphorst111.86
2Builders ToyJan GeertseVrouwenpolder108.28
3BassieHendrik Jan van de KaaRenswoude104.85
4DynamiteDirk van WolfswinkelHarskamp103.97
5Gipsy KingJan UbakStaphorst103.42
6RevolutionPeter BotermansHalsteren102.77
7Smokey DeereHenrik van EngelenElburg99.89
8Red RhinoHarm GrievinkWinterswijk96.85
9Zetor PowerEvert van PanhuisNunspeet66.26

Klik hier voor de foto's

Light Two Wheel Drives

Tijdens de voorgaande wedstrijden kon het eigenlijk al niet meer fout gaan met de Poison Ducky qua kampioenschap, maar zouden ze hun laatste rit met mooi resultaat kunnen eindigen? Het was aan Green Bullit om de proeftrek te doen en hierbij werd de sleepwagen verzwaard. Smink No Mercy was de volgende en reed met een mooie run een dikke Full Pull. Proeftrek drie was aan de Poison Ducky, maar deze had de motor niet lekker lopen. Mien Masjien had de eerste officiële run en mocht de vader van de chauffeur nu zelf de wagen in het goede spoor houden. Dit lukte prima en was er sowieso een mooi podium voor dit team zeker. Green Bullit deed zijn proeftrek over en wist net niet aan de afstand van de Mien Masjien te komen. Smink No Mercy deed zijn proeftrek ook over en stak hem mooi vanaf rechts ervoor. Poison Ducky probeerde er nog een mooie run van te maken maar dit lukte helaas niet vanwege een sputterende motor. Smink No Mercy eindigde hierdoor op plaats een gevolgd door Mien Masjien en Green Bullit. Poison Ducky kampioen Light TWD 2017.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Smink No Mercy111,52
2Mien Masjien92,36
3Green Bullit82,84
4Poison Ducky46,94


Light Compact Diesels

Idefix zette in de light een mooie run neer en was gelijk winnaar in zijn klasse aangezien er jammer genoeg maar de enige deelnemer is. Proeftrek Compact Diesels was aan Hot Stuff met een mooie run. John Tekeer Sleepwagen werd echter verzwaard en was het de beurt aan Flower Power welke helaas door de koppeling trok. Funny Stuff wist met de eerste officiële run ook niet echt te hoog te scoren door een erg onstuimige run. Risk 2 wist de bezoekers flink te verbazen door een snoeiharde run over rechts neer te zetten waarbij deze de eerste full pull wist neer te zetten in deze klasse. Easter Bunny was de volgende maar wist niet zo hoog te scoren in afstand tijden hun thuis wedstrijd, gelukkig bleef alles heel dus veel lachende gezichten tijdens de terugtocht naar het parc fermee. The Dream was de volgende en gaat steeds beter mee en ook steeds beter lopen. Een mooie run met een mooie ontlading. Hot Stuff kwam zijn proeftrek opnieuw doen en weer ging het niet soepel. John Tekeer kwam compleet opnieuw opgebouwd aan de start, maar maakte een flinke stuiter waarbij er iets mis ging in de aandrijving. Indian Extreme kreeg de toeren er niet in en moest helaas de arena verlaten. Red Devil mocht als kersverse Europees Kampioen aan te haken maar kreeg de pks niet goed op de baan en moest genoegen nemen met een plek in het midden. The Legend had zich vergist in de versnelling en kreeg het niet rondgebreid waardoor deze ver in de achterhoede eindigde. Minimum Risk wist ook een mooie run neer te zetten waarbij Sandra zich tot nu toe in de top drie kon vinden. Red Angel had alleen dikke pech aangezien de aandrijving de geest gaf bij de 30 meter. Little Nightmare kreeg de turbo niet rond en moest genoegen nemen met minder dan 10 meter. Common Risk belandde helaas buiten de baan maar was heel goed opweg. Indian Extreme probeerde het nog een keer maar het mocht niet baten. Idefix deed nog even een afsluitende finale run. Risk 2 mocht plaats nemen op plek één gevolgd door de Easter Bunny en Minimum Risk.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Idefix59,43


Compact Diesels


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Risk 2120,00
2The Easterbunny80,71
3Minimum Risk80,70
4Red Devil76,76
5Hot Stuff71,59
6Flower Power69,01
7The Dream67,03
8Funny Stuff64,52
9The Legend51,89
10John Tekeer46,11
11Red Angel33,90
12Little Nightmare7,37
13Indian xtreme0,04
14Common RiskDISK


Light Superstocks

Bij de light superstocks was het Iessel Diesel die de eerste afstand neer mocht zetten. In een mooie balans ging de Ford 9600 naar bijna 116 meter. Easy Rider stond voor aanvang van de wedstrijd een paar punten achter Iessel Diesel. Rijder Mark van Leijsen kwam wat moeilijk op gang met zijn Easy Rider. Toch werd er een afstand van meer als 120 meter neer gezet. 120 meter was ook de Fullpull. Bij No Surrender was er een grotere turbo op gezet. Deze pakte echter niet goed op waardoor er net geen 100 meter werd gereden. Martin de Leeuw krijgt zijn Navigator steeds beter aan het lopen hij bleef net achter zijn voorganger steken maar was daar zeer tevreden mee. Verassing van de dag was Jan van der Veeken reed namelijk met de Moving Mountains over de 120 meter heen. Een fullpull dus. Wat dus een finale plaats betekende. In de finale mocht Easy Rider als eerste starten en zette een afstand van ruim 99 meter neer. Een nog grotere verassing was dat Jan van der Veeken er met de Moving Mountains de vlag nog eens 2 meter verzette. Met deze uitslag kwamen Iessel Diesel en Easy Rider gelijk te staan in de punten telling. Op de laatste wedstrijd in Halsteren gaat dus bepaald worden wie zich Nederlands kampioen noemen.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Moving Mountains120,00101,83
2Easy Rider120,0099,19
3iessel diesel115,75
4No Surrender98,51
5Navigator97,35

Klik hier voor de foto's

Modifieds

Bij de Modifieds was er nog van alles te verdelen vooraf. Inter-Techno Lambada en Argos Oil Whispering Gigant stonden exact gelijk in het kampioenschap. Kort daarachter was het een hijgende Berrie Boer die met Double Screamin' graag de foutjes wilde afstraffen. Starter in de klasse was de Burning Madness. Vlammend reden ze voor hun doen een prima run. Later deden ze de proeftrek over maar dat was zowel in stijl als in afstand zeker niet beter. The Judge liet weer eens een lekkere pull zien met de voorwielen hoog in de lucht. Nadat verteld was dat Black Cat afwezig was door transport problemen kon de echte strijd beginnen om het NK. Double Screamin' ging tot de tanden gewapend van start maar na een breuk in de achteras werd razendsnel het gas dicht gedaan. Een snelle inspectie concludeerde een probleem met kroon-pignonwiel. Bas Liefting wist wat hem te doen stond en zette in een mooie stijl een prima afstand neer. Later bleek dit goed voor de vierde plaats van de dag en tweede in het NK. Dik verdient natuurlijk maar zeker niet onverdiender was de ontketende Wim Dingerink. Na de week ervoor te hebben getoond dat het team de beste van Europa was werd het hier nog eens dunnetjes over gedaan. Verrassend was ook het optreden van de MPM Seaside Affair. In mijn opmerking was dit de beste run van het jaar? Kwam gevat het antwoord. "Als dit de beste was hadden we wel gewonnen". Bij winst waren ze ook nog een stapje hoger geëindigd in het algemeen klassement. Maar ja, als.....! Rising Star reed als laatste in de bekende stijl strak naar het brons van de dag. Zo, alles was gereden en uitgerekend. Alle conclusies kunnen worden getrokken en besproken en op naar volgend jaar.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Inter-Techno Lambada113,39
2MPM Seaside Affair110,43
3Rising Star102,84
4Argos Oil Whispering Giant100,66
5The Judge98,75
6Double Screamin' 94,82
7Burning Madness79,89
8Super Kasper74,68
9VSP Bits'n Pieces45,22

Klik hier voor de foto's

Light Modifieds II

Hot Art voor de proeftrek en wat een run wist Kyra de wedstrijd te openen. Heel behoedzaam langs de linkerkant van de lijn en wist een enorm mooie run neer te zetten. Sleepwagen werd versteld en was het aan Roadrunner om met 1 motor draaiend een tweede proeftrek neer te zetten. Een wist hele mooie run neer te zetten. De bedoeling is om in Halsteren de tweede motor erbij aan te zetten en dan echt serieus gas te geven. Asterix had de eerste officiele run en zette een goede prestatie neer waar de rest zich maar bij aan moest zien te sluiten. Twan de Jong mocht met de deJong Special als volgende aanhaken. Alle frustratie van de pech van afgelopen weken kwam er uit en zette zich over de afstand van Asterix heen. Herbie zette zich klaar en hopelijk kon de mooie ster motor zich meten met de rest. De run zelf was zeer spectaculair, maar helaas was het door het overschrijden van de linker lijn een diskwalificatie. Mad Max had ook een snoeiharde run, maar het leek alsof de motor zich verslikte. Net langs de linker lijn wist Arne de combinatie binnen de lijnen te houden en zette een mooie afstand neer. Hot Art kwam terug maar verspeelde helaas de achteras in de eerste meters. deJong Special mocht de eerste plek aannemen gevolgd door Asterix en Mad Max.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1DeJongSpecial98,37
2Asterix96,96
3Mad Max Stage 592,42
4Road Runner70,38
5Hot Art1,24
6HerbieDISK


Mini Unlimiteds


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Vampire91,56
2Ground Shaker89,65
3Lucky Ducky87,71
4Hella Lambada IX86,40
5Top Dog83,51
6Let's Try82,05
7Toplenzen Lambada X81,73
8Gompie80,55
9The Riddle75,81
10Poker Face75,78
11Exception71,71
12Reny Mission Impossible71,18
13Little Rascal67,48
14Backdraft62,31
15Dirty Herrie49,30


Light Modifieds I

Na de proeftrek van Eurol Bandit ging de sleepwagen wat lichter. Green Spirit VII zou de volgende starter zijn maar had problemen met de ontsteking. Russian Roulette XL kwam vervolgens bij de 90 meter tot stilstand. Hierna ging de sleepwagen nog wat lichter. Green Spirit VIII schoof 6 plaatsen op. Voor het eerst kwam de Razors Edge op de baan. Bij het optoeren wilde de motor nog niet oppakken. Waarschijnlijk stond deze nog wat te rijk afgesteld. Bart van der Sluis zat achter de pedalen van de Wicked Screamer. De tractor had nog al de neiging om aan de linkerkant uit de baan te gaan. Het vele remmen mocht echter niet helpen om de wiked Screamer binnen de lijntjes te houden. Bij het over doen van de proeftrek van Russian Roulette ging de sleepwagen stuk. De ketting van de aandrijving van de ballast bak was gebroken. Met vereende krachten en de hulp van een kraan werd de sleepwagen van de baan verwijderd. Er werd hier na besloten dat eerst de prostocks zouden rijden voor de Keep Moving Blue en daarna zou de hele klasse overnieuw gereden worden. Met een mooie strakke pull zette Wilco Kraaij de Eurol Bandit net voor de 110 meter stil. Green Spirit VII had de onsteking in de pauze niet kunnen repareren. Izaak Lutijn ging hier met de Russian Roulette XL nog eens een dikke meter aan voorbij. Bij de Razors Edge was er iets in de afstelling veranderd. Nog steeds wilde motor niet oppakken. Bart van der Sluis zette vervolgens de Wicked Screamer in een snoei harde pull voorbij de 120 meter stil. Voor de uitslag van de dag werd de Wicked Screamer 1ste Russian Roulette XL 2de en de Eurol Bandit 3de. Voor de uitreiking van de bekers van het Nederlands kampioenschap hoefden alleen de nummers 1 en 2 van plaats te verwisselen.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Wicked Screamer120,00
2Russian Roulette XL109,81
3Eurol Bandit108,51
4Green Spirit VIII82,76
5The Razors Edge0,73
6Green Spirit VIIDNS

Klik hier voor de foto's

Prostocks I

De Prostock klasse van de Grand National werd geopend door Daniël Vriends met zijn Neighbours Nightmare. Het duurde even maar er besloten de trek over te doen. Dat gaat normaal 6 plaatsen verder maar vanwege technisch malheur wilde Daniël nogmaals 6 plaatsen opschuiven. Door enkele officials wordt nu nog in het reglementenboek gezocht maar er werd maar besloten om hem als laatste te laten herstarten. Dat er technische problemen waren bleek toen wel want na de start was het snel over. Dat Rocky al lang en breed Nederlands Kampioen was deed niets af aan de run. Zoals we gewent zijn zette hij in stijl de run weg. Ook in stijl werd er gas gegeven door Extreme Temptation. William de Vos liet even zien waarom hij de week ervoor de beste van Europa was. De winst van de dag was voor hem. Al scheelde het niet veel met een uitstekend presterende Appy Power. Met een beetje maling aan de gevestigde orde zette hij zich zeer verdienstelijk tussen de beide Inters in. Opvallend was ook de vierde plaats van de Hytec Red Neck. In een superbalans zette ze de sleepwagen weg. Minder fortuinlijk waren de heren Broeks met hun Kawe Runaway Deer. Na een matige run kwam er aan het eind een drijfstang door het blok heen. Een vervelende schade maar gelukkig is er tijd om dit te herstellen. Aan het eind van een bewogen buitenseizoen kunnen alle team weer gaan nadenken over een vervolg. Helaas voor Blue Hazard gaat dat volgend jaar gebeuren in de National. Hun plaats zal worden ingenomen door de Mud Patrol.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Extreme Temptation113,85
2Appypower113,51
3Rocky111,29
4HyTec Red Neck110,48
5Wickie Power110,35
6Next Sensation110,23
7Snoopy108,77
8Dams Rooster106,11
9KAWE Runaway Deer102,36
10Blue Hazard30,79
11Neighbours Nightmare11,86

Klik hier voor de foto's

Prostocks II

Rough n Tumble en Code red proeftrek. Heavy Boy zette een hele mooie full pull als eerste officiele afstand neer. Dieselross en Mud Patrol deden dit zelfde. Lady Green wist ook eindelijk weer eens een mooie run te maken, ondanks een flinke vloeistoflekkage. Rough en Tumble deed zijn proeftrek over, maar moest zijn meerdere herkennen in de sleepwagen waardoor de snelheid er snel uit was. Pull off met Code Red, Mud Patrol, Dieselross, Lady Green en Heavy Boy. Code Red trapte deze af met een weergaloze run waarbij het nog een zware dobber zou worden voor de rest van de deelnemers. Heavy Boy deed zijn uiterste best maar kwam helaas net wat te kort. Dieselross haakte aan en deed er alles aan om binnen de baan te blijven. Loei hard ging deze voorbij de afstand van Code Red en wis de eerste plaats af te pakken. Mud Patrol vertrok vol goede moed maar was het over bij de 60 meter. Ook Lady green wist niet meer in de top 3 te eindigen.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Dieselross110,00113,18
2Code Red110,00106,82
3Heavy Boy110,0096,79
4Lady Green110,0095,58
5Mud Patrol110,0066,91
6Rough and Tumble45,95


Superstocks

Zapo en Wildcat trapte de klasse af met een proeftrek, Hierbij had D'n Aerdvruter de eerste officiele run en bekroonde deze met een Full Pull. De Hurricane wist deze afstand niet te evenaren en ook European maid kreeg dit niet door problemen voor elkaar. Interaction zette daar integen wel een mooie full pull neer net zoals de Newborne Deere welke volgde met een zeer imponeerde en mooie run. Zapo deed zijn proeftrek over met verve en werd luidkeels toegezongen door het toegestroomde Zapo club. Banners werden uitgerold met kampioen 2017 en werd er even flink feestje gebouwd. Terminator was de volgende en werd dit keer gereden door Couzijn vd Heuvelen. Zijn superstock debuut werd bezegeld met een dikke full pull. Incredible Deere greep net mis en moest van het gas af om niet buien de baan te belanden. Door problemen met de sleepwagen sneuvelde de pogingen van Green Gangster Deere en Mitas all or nothing. De wedstrijd werd geneutraliseerd en besloot men de keep moving blue in te zetten. Het was aan Maximum Risk om hierna toe te slaan, echter sloeg de motor zelf toe en vlogen de stukken over de baan. Hierna probeerde Blue Thunder het ook nog even maar ook zij hadden pech en belandde net voor de full pull buiten de baan. In de Finale kwamen D'n Aerdvruter, New Born Deere, Zapo, Terminator en de Green Gangster Deere nog terug. Hierbij ging Zapo met het ere metaal naar huis, gevolgd door een verrassende Couzijn vd Heuvelen met de Terminator op de tweede plek en moest de Green Gangster Deere genoegen nemen met de derde plaats.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Olden makelaars Zapo110,0078,41
2Terminator110,0075,79
3Green Gangster Deere102,1175,70
4Zeinstra Newborn Deere110,0073,23
5Sømælk d'n Aerdvruter110,0067,20
6Trackpointer Blue ThunderDISK
7European Maid97,72
8Maximum Risk 19,61
9Agrifac Interaction 2.0110,00
10Mitas All or Nothing110,00
11Hurricane109,39
12BO Motor-Oil Incredible Deere105,49
13Engine2repair Wildcat 2101,73


Unlimiteds


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Komeco Simply Irresistible116,51
2Inter-Techno Lambada107,11
3Rising Star106,75
4MPM Seaside Affair104,75
5Argos Oil Whispering Giant99,57