x
x
x
x

Nieuws 2019
National

Zundert terug op de kaart

29-04-2018

Voor het eerst sinds jaren was er weer een NTTO wedstrijd in het Brabantse Zundert. Op twee banen van verschillende kwaliteit werd er gestreden om de prijzen. Baan 1 was speciaal aangelegd voor diverse Farmstockers en de Prostock II. Terwijl baan 2 uitsluitend was voor de standaardklassen. Dat het zeker op de eerste baan niet allemaal vanzelf ging was voor iedereen een groot leermoment. Vanwege de lengte werd er weer eens ouderwets gereden met een 100 meter baan waarbij de beste tussen de 90 en 100 meter mee mochten naar een finale. Het spektakel was niet minder om net zoals het grote aantal toeschouwers.

Tekst en foto: Patrick van Niekerk


Sport 4,5 ton promoniveau

Na een paar klassen met lichte standaard tractoren was het de beurt aan de eerste NTTO sporttractoren. Sjonnie gaf hieraan een beetje een valse start door gelijk rechtsaf de baan uit te rijden. Van Gaal vervolgens had de proeftrek waarbij bleek dat de sleepwagen flink zwaarder mocht. In hun officiële run kregen ze echter te maken met een kapotte versnellingsbak. Ronald van de werken had met Just Blue daarna een goede eerste run maar besloot een tot dan toe eerste plaats over te rijden. In die herkansing zette hij een overtuigende Full Pull op het scoreboard. Niemand kwam daar nog aan in de eerste omloop. Fahr Ahead kwam nog goed in de buurt samen met Blue Hunter maar de volle 100 was net te veel. Jammer genoeg was het, dat team Hagar zichzelf buitenspel zette door direct na de aftrap rechtsaf naar huis te willen. Ruim over de grijze krijtlijn. Iets wat de Groene Buffel niet deed maar met een duidelijk koersprobleem hadden ze wel moeite om bij die rand weg te blijven. In de finale van vier was het Green Lightning die ten tweede malen lucht te kort kwam voor de echte topklassering. Just Blue kon zijn eerste run niet kopiëren en een tweede plaats was zijn deel. De Deutz mannen van Fahr Ahead lieten zien veel huiswerk te hebben verricht de afgelopen winter. Een dik verdiende medaille was daarvan het eerste resultaat. Het hoogste treetje was echter voor Blue Hunter uit Randwijk. Een op het oog nog geen eens perfecte run was wel ruim genoeg voor de overwinning. Bijzonder knap stukje werk!


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Blue HunterRies van VoorthuijsenRandwijk99.3795.68
2Just BlueRonald van de WerkenSleeuwijk100.0094.71
3Fahr AheadAad BoersKrimpen a/d IJssel99.4092.67
4Green LightningWouter SchipperPutten94.0684.18
5Midnight BlueHenk GerritsBemmel93.72
6First LoveMarinus BerendsKesteren93.65
7SjonnieGert Jan ManderslootUtrecht93.53
8FlashGerold de WitUtrecht93.51
9Oost Blok SchokGertjan den HartogHoogblokland89.27
10De Groene BuffelDennis StroobosscherGrijpskerk84.92
11Van GaalHuub van GaalAchtmaal25.41
12HagarCor LodderZuiderwoudedisk


Supersport 3,4 ton promoniveau

De kleinste klasse in de supersport werd nog wat verkleind door twee afzeggers. Dat het een lastige baan was om in te schatten bleek ook hier nogmaals. De sleepwagen stond misschien wat straf afgesteld maar de wat zanderige toplaag was ook 'trickie'. Zo kon het gebeuren dat een wat springerige Forza Fiat niet verder kwam dan een vijfde plaats. Pull Pulls waren te ver weg zodat alles voor de honderd meter werd beslist. Working Power had hierbij de beste afstand. Flying Bull bleef daarbij niet ver achter maar kon helaas niet terugkomen in de finale. Beste niet finalist was Red Indian die in twee pogingen niet verder kwam dan een dikke 85 meter. Of het team hier echt blij mee was kon wel een beetje worden opgemaakt uit hun lichaamstaal. Een beetje matige klasse voor deelnemers en publiek eindigde zo onverdiend met de stille trom. Jammer want iedereen die het een beetje volgt weet dat ze beter verdienen. Werk aan de winkel voor iedereen dus.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Working PowerJan Willem DonkNoordeloos95.8681.18
2Flying BullWichert KoersKamperveen95.15DNS
3Red IndianKees van DaalenAchterberg85.72
4The CarpenterJan van de WeijerMilheeze83.83
5Forza FiatEvert Jan HendriksBeemte Broekland83.07
6Never SatisfiedPieter PaansWerkendam71.65


Supersport 3,6 ton promoniveau

Een droomstart was er voor het publiek, sleepwagenbemanning en voor Roel Janssen. Zijn Belazerus 3 Big Toy zette een snaarstrakke Full Pull het bord. Of de mannen van Red Rhino hiervan nu geschrokken waren of niet , ze kregen de dikke Volvo ook in twee pogingen niet aan het lopen. Don't Worry liep wel lekker maar miste wat grip. Daarna was het de beurt aan Our Dream. Met een knappe volle baanlengte reden ze zich rechtstreeks de finale in. Iets waar de rest zich niet meer mee kon meten. De zilveren John Deere met de naam Revolution had misschien wel de meest onstuimige run. Net binnen de lijnen kwamen ze daarmee in het achterveld terecht. Het niveau is inmiddels zo hoog dat je echt alles uit de kast moet halen om een rondje verder te kunnen. Twee Inters waren in staat om zich te mengen in de strijd om de bekers met de "groene jongens". Radiacal Roughneck kwam in die finale duidelijk te kort op de rest. De Inter met het oudere uiterlijk en donkerrode lak had de zaken beter voor elkaar. De Dynamite waar we het hier over hebben reed met een compleet nieuw brandstofsysteem naar een fraaie derde plaats. Niet ver achter de groen gespoten en van stickers voorziene Belarus die een zilveren plak mee mocht nemen. Maar de cup met de grootste oren was voor een Deutz met allure. In een fabelachtige run zette Maikel Raats zijn grootste vriend van dat moment op de verste afstand in de finale. Ook commentator Erik van Oosterhout had lovende woorden voor de wijze waarop hier de overwinning werd behaald. Twee geweldige opstekers voor het team Our Dream.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Our DreamMaikel RaatsAchtmaal100.0091.48
2Belazerus 3 Big ToyRoel JanssenYsselsteyn100.0088.32
3DynamiteAlbert DrostHarskamp97.1687.78
4Radical RoughneckRichard van DijkHouten99.1586.64
5Gipsy KingJan UbakStaphorst96.20
6BassieHendrik Jan van de KaaRenswoude93.49
7Don't WorryHessel VisserStavoren92.01
8Hook 'n RunBrienen den HartogWageningen91.37
9Smokey DeereHenrik van EngelenDoornspijk89.50
10RevolutionPeter BotermansHalsteren88.24
11Flying WheelsJan de BruinPutten80.37
12Red RhinoHarm GrievinkWinterswijk0.01


Prostocks II

Klapstuk van de avond in Zundert was het uitnodigen van de National klasse Prostock II. Met zes deelnemers was het veld goed gevuld. Zeker met het aanschuiven van een drietal demo's uit de Grand-National. Mede omdat er wat twijfelachtig naar de baan werd gekeken mochten die demo machines als eerste aanhaken. De toerentallen en vermogens waren immers nu wel naar het maximale gekomen wat deze baan aankon. Het pakte redelijk goed uit en daarmee was het Lady Green die de eerste run mocht maken. Met de voorwielen redelijk hoog kwam er net voor de halve baanlengte een klappend eind aan de run. De zoveelste tegenslag voor het team waar nu waarschijnlijk de turbo het had begeven. Terug van weggeweest was het Red Attraction die weer eens een knappe run neerzette. Heerlijk om die spruitstukken weer eens rood te zien opgloeien. Blue Hazzard ging hoog in de toeren maar stopte er plotseling mee. Achteraf kon het team ook geen verklaring hiervoor afleggen. Code Red is gelukkig weer terug in competitie en zette met de huurbrandstofpomp een degelijke run neer. Hun eigen pomp was nog steeds niet gearriveerd in de haven van Rotterdam (Barend Huijbregts had deze mee als back-up naar de USA). Voorlaatste aanhaker was Dieselross die redelijk op weg was maar met een flinke tik de aandrijflijn kwijtraakte. Hoe erg het was kon Gert Stessens kort na afloop nog niet melden. Wel dat dit een flinke tegenslag was. Heavy boy kon als laatste niet het juiste spoor vinden maar maakte er toch nog een redelijke run van wat de vierde plaats opleverde. Red Attraction en Code Red mochten in een finale uitmaken wie er ging winnen. Alleen omdat de mannen uit Hattemerbroek geen enkel risico wilden nemen met hun machine en dus niet meer van start gingen werd die eer overgelaten aan Geert Arnouts. Hij gaf Code red nog een keer de sporen voor een bijzonder enthousiast publiek. Geen goede run maar wel een groot hart gereden kreeg het sympathieke team uit België de grootse beker.
Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Code Red (B)90,6182,64
2Red Attraction92,47DNS
3Dieselross80,94
4Heavy Boy (B)79,52
5Blue Hazard49,53
6Lady Green48,53