x
x
x
x

Nieuws 2023
National

Zonnig vervolg in Halsteren op zondag

14-09-2021

De zondag in Halsteren deed zijn naam eer aan, onder een stralende zon werd begonnen met het tweede deel van het weekend. Daarin werd op baan 2 in diverse standaardklassen gestreden tussen een groot aantal West-Brabantse en Zeeuwse deelnemers met daarnaast zeker ook een aantal deelnemers die vanuit de rest van Nederland als een soort vaste waarde de diverse wedstrijden bezoeken. Op baan 1 kwamen na twee standaardklassen een viertal competitieklassen aan de start, 3 die streden voor beker en eer en één die die voor de daadwerkelijke competitie op de baan kwam. Hierbij een kort verslag van deze 4 klassen.

Verslag: Jan Bakker


Compact Diesels

De Compact Diesels waren met vijf machines vertegenwoordig, hier werd gestreden om de dagprijzen. Hot Stuff opende de klasse met een daverende full pull maar met wel koelvloeistoflekkage aan het eind van de run. Bij volgende starter Scooby Doo wou de motor niet meewerken, het team besloot om 6 plaatsen op te schuiven voor een hopelijk betere run, helaas waren er in deze eerste run al twee pogingen geteld en telde dus de gereden afstand in de einduitslag. The Easterbunny had met Marcel Behr op de bok een nieuwe rijder die deze gelegenheid mocht aangrijpen om zijn eerste meters te maken, met een run tot halverwege de baan werd in ieder geval de nodige ervaring opgedaan in het toch wel lastige rijden met een klein pk-bommetje. Voor de Light compact diesel Blue Power zat er niet meer in dan 37 meter. Red Devil liet daarna wel even zien waar een compact diesel in goede doen tot in staat is, in een daverende run werd bijna de 100 meter gehaald. Voor Minimum Risk was het geen goed resultaat, mede door een onwillige koppeling kon er slechts een paar meter worden afgelegd. Hot Stuff die zijn eerste run over deed kon dit niet verzilveren met een geweldige afstand, maar kon nog wel aanspraak maken op het fraaie eremetaal voor derde plaats, de debuterend rijder van de Easterbunny had nog wel de tweede afstand kunnen laten noteren, de bovenste stek was echter weggelegd voor de Red Devil.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Red Devil97.46
2The Easterbunny46.07
3Hot Stuff31.38
4Minimum Risk3.42
5Scooby Doo2.58
6Blue Power37.02


Supersport 3,6 ton

De klasse telde niet mee voor de competitie maar bood wel de mogelijkheid voor een aantal teams om nog eens te rijden op hun thuiswedstrijd en ook voor anderen om aan te haken om eens iets te testen of gewoon voor het plezier. Blue Brother opende de klasse met een run die een kopie was van de eerste run van zaterdag, vol gas naar het eind. De volgende thuisrijder, Revolution, ging het wat minder af, de trekker had in de laatste meters duidelijk last van een falende koppeling en bleef een eindje van de afstand van zijn voorganger steken. Een wat mindere start kostte waarschijnlijk ook net de laatste halve meter op het eind voor Freek, maar de Inter ging wel door naar de finale. Belazerus 3 Big Toy en Blue Tiger sloten zich daarbij aan, de Belarus deed dat met een full pull, de Ford testte met de run een net gemonteerde grotere turbo en reed daarmee naar een vierde afstand. Voor Ron Deere zat er niet meer in dan een vijfde plaats, thuisrijder Triple X ging naar de full pull lijn maar overschreed in de laatste meters ook de linker krijtlijn met een diskwalificatie tot gevolg. Laatste starter Twister kon geen vervolg geven aan de overtuigende winst op zaterdag in de promo klasse, op een halve meter achter de afstand van Ron Deere bleef de Deutz op de zesde plaats steken. Voor de finale moest Blue Tiger zich afmelden door problemen met een retourleiding. Eerste starter Blue Brother ging gelijk aan de eerste run naar het eind van de baan, Freek moest hierop meteen al een paar meter toegeven. Belazerus 3 Big Toy maakte het nog wel heel spannend, maar de lasermeting wees uit dat Roel Jansen 2 centimeters te kort kwam op de gebroeders De Hond, die een al geslaagde thuiswedstrijd nog extra zagen beloond.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale
1Blue BrotherBarry de HondOud-VossemeerF.P.108.84
2Belazerus 3 Big ToyRoel JanssenYsselsteynF.P.108.82
3FreekJan van MourikDe Glind109.54106.57
4Blue TigerJohan MullerHalsteren108.47DNS
5Ron DeereRon PoppelaarsZundert107.89
6TwisterLammert de ZwaanHulshorst107.40
7RevolutionPeter BotermansSteenbergen103.95
8Triple XBart BotermansOud-VossemeerDIS


Limited Superstocks

Deze klasse reed de een na laatste competitiewedstrijd in Halsteren. Snoopy had de eerste run, de New Holland ging met de neus nog aan de grond tot het eind van de baan waarna de sleepwagen zwaarder werd afgesteld. In de eerste officiële run ging Megatron vervolgens naar een duidelijke full pull. Iesel diesel had een goede run waarmee de Ford zich met uiteindelijk de vierde afstand wist te plaatsen voor de finale. De V8 van Ruff Stuff liep zeker niet 100% rond maar de Caterpillar wist zich met een derde afstand verzekerd van de finale. Easy Rider startte op de rechterkant van de baan en ging min of meer aan zijn stand verplicht over de full pull lijn heen. Hierna was het voor Snoopy zaak om na de proeftrek nog een goede officiële run neer te zetten, helaas eindigde het net over de 100 meter met een plof uit het vooronder. Met Stavenisse als thuisbasis gold Halsteren ook voor de Ford als thuiswedstrijd, in de eerste poging wou de machine niet in de versnelling, na te zijn opgeschoven in de startlijst ging het absoluut vooruit maar halverwege de baan kwam er een klap onder de motorkap vandaan en kwam de tractor tot stilstand, gelukkig kwam er nog wel steeds een glimlach onder de helm vandaan.
Megatron zette als eerste starter bijna weer een full pull neer, na de run gaf een van de teemleden aan dat er na de vorige wedstrijd weer wat zaken aan de Deutz waren verbeterd wat de goede prestatie mede verklaarde, het verschil met iessel diesel in de volgende run was in ieder geval al wel duidelijk, de Ford eindigde uiteindelijk op de vierde plaats. Ruff Stuff had nog steeds hetzelfde niet optimale geluid onder de motorkap maar ging wel door tot over de 100 meter, maar moest nog vijf meter toegeven op Megatron. Was de eerste run van Easy Rider nog eentje uit het boekje, in de finale was de balans verre van optimaal, met de run bleef de Inter op een kleine drie meter steken van de winnende afstand. Op de vijfde wedstrijd in het debuutjaar ging de winst voor de eerste keer naar Megatron.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1MegatronF.P.106.55
2Easy RiderF.P.103.62
3Ruff Stuff106.72101.58
4iessel diesel103.5198.95
5Snoopy101.47
6Paint it Black47.32


Prostocks I

De afsluitende klasse kende helaas een aantal afzeggingen maar de drie tractoren die op de baan kwamen lieten absoluut een aantal fraaie runs zien die het wachten meer dan waard maakten. De V8 van Red Atraction had het prima naar zijn zin op de Brabantse klei, met een meer dan goede run werd de eerste afstand neergezet. Extreme Temptation had ook weinig moeite maar zat in de laatste meters wel heel erg dicht tegen de linker zijlijn aan. De run van Mud Patrol was minstens zo indrukwekkend, met de neus een paar keer ver los, al kostte dat wel een paar meters. In de finale ging de Red Attraction weer overtuigend naar het eind, tegen de rechter zijlijn bleef de MF steken op 96.66. Extreme Temptation ging er een paar meter aan voorbij maar overschreed daarbij wel de linker krijtlijn, met een diskwalificatie tot gevolg. De tweede plaats bleef daarmee wel bij het team aangezien ze bij Mud Patrol de motor niet vertrouwden en dus niet meer op de baan kwamen. Al was het maar een klasse met qua aantal weinig concurrentie, de Red Attraction was heel blij met de eerste overwinning in lange tijd.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale
1Red Attraction109.1895.66
2Extreme Temptation108.50DISK
3Mud Patrol105.66DNS