x
x
x
x

Nieuws 2018
Trucks

Tussen de buien was het droog in Harskamp

29-07-2017

Op de farmstock wedstrijd in Harskamp hielden ze het niet droog. Gelukkig waren de droge perioden lang genoeg om de hele wedstrijd af te werken, al scheelde het niet veel. Blue Thunder die als allerlaatste nog een demo run zou geven moest zijn poging staken want de baan werd te nat. En droog werd het nadien niet meer. Het vele publiek kreeg een mooie strijd voorgeschoteld. Het was een mix van standaard tractoren, en de topklassen van de sport en supersport. De trucks waren ook voltallig aanwezig. De grootste pechvogel was Volvo FH16 die voor het thuispubliek strandde met wederom een kapotte turbo.

Tekst en foto's gemaakt door Judith den Boer, Ellen de Heus en Dictus Hoeksma


Sport Trucks

Zaterdag 29 juli rijden de sporttrucks in Harskamp. Deze klasse mag als eerste beginnen en helaas wordt de wedstrijd tijdens deze klasse even onderbroken vanwege hevige regen maar gelukkig kan dit afgemaakt worden en wordt er zelfs finale gereden. Van Dodeweerd is het die de proeftrek maakt en met 63.46 meter gaat de sleepwagen lichter. Van Bentum heeft ook een proeftrek rijdt 110 meter en de wagen gaat zwaarder. Versteeg Uddel is het die de eerste run maakt en een afstand van 104.67 neer zet. Shavepower rijdt een afstand van 92.29 meter en P. Bos veevoeders komt 106.18 meter ver. Double Trouble laat de eerste Full Pull noteren en Smokin Griffin rijdt een afstand van 91.24 meter. Van Dodeweerd in de herkansing en komt nu iets verder dan in de proeftrek met 66.12 meter. Van Bentum scoort een afstand van 105.24 meter nu en Versteeg Uddel komt tot 107.74 meter. Dark Rumble laat een afstand van 110 meter op het scorenbord zetten en Dark Tornado blijft daar met 106.94 meter net iets onder. Bijschrijvers Black Pearl komt tot 96.36 meter en van Rijswijk komt met 99.74 meter net iets verder dan zijn voorganger. En dan is het finale tijd en komt Double Trouble als eerste de baan op, een hele mooie run levert een mooie afstand van 109.07 meter op. Versteeg Uddel doet het met 105.98 meter net iets minder. Dark Rumble maakt het spannend en met 106.58 meter zijn de mannen tevreden. Dark Tornado mag als laatste aanhaken en een indrukwekkende run krijgen we te zien en ze rijden alle finalisten voorbij gezien de afstand van 113.01 meter.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale

Klik hier voor de foto's

Sport 2,5 ton topniveau

Na en regenbui werd er aan het begin van de klasse besloten dat de 2,5 ton sport met een floating gereden zou worden. Na 2 proeftreks was de stand van de sleepwagen bepaald en kon ieder zijn best doen deze zo ver mogelijk te verplaatsen. Het Neighbours Nightmare team reed met een blauwe en een witte ballon om de beugel heen. Dit omdat er 5 weken geleden een zoon in het team is geboren. Het Bandito team was zaterdag morgen vertrokken uit Julianadorp. Het team was daar donderdag avond naar afgereisd voor een team uitje! Vrijdag hebben ze met de solex Texel verkend en na de bbq savonds moest er nog even gesleuteld worden. Of dit nou een succes is weten we niet want in Harskamp waren ze de hekkensluiters van de klasse. De Kleine beer, Gert ten Brummeler is vorige week stage wezen lopen bij team Great Experience. Hij was met het team mee naar Denemarken. Al met al werd er vooral aan de linkerkant van de baan gereden door menig chauffeur en moest er soms dan ook geremd worden. Slechts 6 deelnemers wisten de 100 meter te passeren de allersterkste was de Black Smoke voor de tweede keer dit seizoen pakte deze combinatie de overwinning en werden er 20 punten mee naar huis genomen. Rednix liet punten liggen net als Red Passion waardoor ze nu op een gedeelde eerste plek in de competitie stand staan. Little Red Poison volgt het stel op de hielen en staat nu nog maar 1 punt achter dankzij het behalen van de tweede plaats in Harskamp.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Sport 4,5 ton topniveau

Red Expectation schoot in de 4.5 ton sportklasse uit de versnelling zo leek het. Op 31 meter kwam de International tot stilstand, een meter te ver om de poging over te mogen doen. Bull's Eye zette de Take It Easy over de 100 meter en daarmee zou de Groninger een finaleplek veilig kunnen stellen, ware het niet dat er met een floating finish werd gereden. De regenbuien noopte de wedstrijdleiding ertoe om de verloren tijd in te halen. Blue Force en Baby Kreij vochten een onderling duel uit wat met 7 cm verschil in het voordeel eindigde van de Puttenaren. De Blauwe Kreij die motortechnisch bijna identiek is aan diens stalgenoot moest flink toegeven. Starten vanaf links bleek dus geen goede keuze. De Groene Buffel staat stijf onderaan in het klassement en zal zijn best moeten doen om degradatie te ontlopen. In Harskamp liep de John Deere met de oude turbo weer onder de kap, eindelijk goed en was korte tijd leider in de wedstrijd. Blue Risk rijdt sinds kort op nieuwe banden en de thuisrijder merkte meteen dat de Ford 8700 daarmee beter presteerde. Wouter Peelen verwees de John Deere met exact een halve meter verschil naar een tweede plek. Dat zou uiteindelijk een derde stek worden want Full Speed wist de vlag een kleine meter verder te verplaatsen. "Ik had Wouter al uitgedaagd dat ik hem dit jaar nog een keer zou verslaan. Dat het dan op zijn thuiswedstrijd gebeurt is dan helemaal prachtig", glunderde Bert Kooy. Ook Dennis Stroobosscher was in zijn nopjes met de derde stek. "Na 2 kapotte turbo's valt het met de oude turbo erop eindelijk weer op de goede plaats. Dat ik me geplaatst heb voor het NK in Staphorst ben ik nog het meest blij me", aldus een opgetogen Groninger.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Supersport 3,4 ton topniveau

Net als de 2,5 en de 4,5 ton sport werd de 3,4 ton super sport ook met een floating finish gereden, door tot aan de 120 meter! De Golden Eagle had de proeftrek en probeerde een hoger verzet. De sleepwagen bleef zo staan en de mannen kwamen later nog een keer terug. De Beer had de eerste officiële afstand. Dancing on Wheels (Reloaded) trok daar de sleepwagen met ruim 3 meter overheen en de leidersvlag werd verzet. Thuis rijder Red Pearl met deze keer Gerbrand achter het stuur had een iets onrustige start in de eerste meters. Tikte net de 100 meter aan maar zag de bloemen met het eremetaal aan zijn neus voorbij gaan. Working Power met Jan Willem Donk achter het stuur kon de stijgende lijn niet vasthouden na een schitterende tweede plaats vorige week en moest remmen om de Ford binnen de witte lijntjes te houden. 4Rus trok weer als van ouds. De leider in het klassement sleepte zijn vierde overwinning binnen van dit seizoen. Golden Eagle verbeterde zijn proeftrek met 3 meter in een lagere versnelling. Sprenkels parkeerde zijn Fiat750 op de laatste trede van het ereschavot en was daarmee de Fiat 850 van de beer net iets voor. Thuisrijder Henk Donkersteeg kwam niet in de buurt van het eremetaal en verloor tevens van de Valtra M150. Orange Adventure wou er een versnelling bij bouwen want dat was nodig riep Jan na de run richting commentator Arco Sterk.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Supersport 3,6 ton topniveau

Bij Our Dream hadden ze de nieuwe motor na de forse schade eerder dit seizoen een stukje verder opgeschroefd en dat klonk niet verkeerd. Triple X kwam in de herkansing nooit goed op toeren en liet flink wat punten liggen. Daarentegen was Six Fighter na een dip weer terug in de top, al liep Arjo Hardeman het podium wel net mis. De Groene Aardbei had een bliksemstart en kwam in een geweldige balans aan een onoverbrugbare afstand. Ook met 2700 toeren kun je dus met pullerbanden winnen, iets wat door kenners nogal eens wordt betwist. De John Deere was de enige die de 100 meter passeerde en dat was een streep door de rekening van de wedstrijdleiding die gerekend had op een pull off. Greenstar en Bad Romance vochten om de tweede plaats, welke door Dennis Mourik met 39 cm verschil werd gewonnen. Winnen is er bij Proud Eagle dit jaar niet bij. Ook in Harskamp stuitte de International 1455 op turboproblemen. Reinier Sundermeijer vertelde nadien dat het al de achtste wedstrijd van het seizoen was dat de windmolen de geest gaf. Een rampseizoen dus voor de heersend Europees kampioen. Ook Stef Buiks keek na zijn run niet echt vrolijk. Hij maakte door het slingeren veel te veel meters en dan is een podiumplek ver weg. Van de bijschrijvers presteerde Belazerus 3 Big Toy het best. Met een nieuw differentieel in de achteras bleef Roel Janssen Hook 'n Run voor, die bij 30 meter te maken kreeg met onbalans. Thuisrijder Dynamite kwam niet voor de sleepwagen. Hij werd na het warmdraaien weer stil gezet want de motor klonk niet goed. Na de supersport klasse waren er demo's van pro stock Red Attraction en super stock Blue Thunder. De pro stock kwam weer niet verder dan het optoeren. Er lijkt structureel iets mis te zijn in de set up van de V8 en dat is jammer voor zo'n prachtig mooie nieuweling. Blue Thunder leek ook niet van de startlijn te komen. Voor deze wedstrijd was de alcoholinjectieset helemaal vernieuwd en tezamen met een andere afstelling van de koppeling was het de vraag of alles goed stond. Jeroen Jacobs bleef het echter proberen en uiteindelijk ging de New Holland toch. Zo hebben ze de nodige data kunnen verzamelen.


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Supersport 4,5 ton topniveau

De 4,5 ton SuperSport was de afsluitende klasse. Net als de 3,6 ton SuperSportklasse werd er gereden met een finale. Red Impact wordt heel het seizoen al geplaagd door problemen. In Harskamp leek het lek boven te zijn. In de proeftrek werd er een dikke FullPull genoteerd. Helaas voor het team uit Zijderveld werd de sleepwagen iets verzwaard en moesten ze dus terug komen om een officiële afstand neer te zetten. De proeftrek schoof door naar Maximum Massey, maar die zat een verzet te hoog. Peeters was de eerste die een officiële afstand neer moest gaan zetten, maar waaide de laatste meters uit. En daarmee bleef dit kanon verrassend onder de 100 meter steken. Van Stappust en ook Simply Green wisten voorbij de 100 meter komen, waar Simply Green de laatste meters van het gas af moest om binnen de witte lijnen te blijven. Thuisrijder the Mystery kwam ook voorbij de 100 meter, maar moest wel afwachten of dit genoeg was voor de finale. Hetzelfde gold voor Up and Down met een afstand van 100,52. Red Impact kwam vervolgens terug voor de proeftrek, maar de combinatie kon vandaag geen 2e goede run noteren en strandde vroegtijdig. Maximum Massey deed de proeftrek over en had nu een betere versnelling. Red Devil reed naar een voorlopige finaleplaats en duwde daarmee Up en Down uit de finale. Wild Pirate had met problemen te maken waardoor ze niet verder kwamen dan 52,37. Secret of the Valley begint steeds beter te lopen en liet dat in Harskamp weer blijken met een finaleplaats. Dit ging ten koste van thuisrijder The Mystery. Great Experience kwam net tekort voor deze finale, maar noteerde met wel knap de 5e afstand. Black Magic en White Shadow wisten geen finaleplaats te bemachtigen. De finale ging verreden worden met 3 John Deeres en een MF. Zou Red Devil het groen-gele podium kunnen voorkomen? Van Stappust wist een goede finalerun neer te zetten en noteerde een afstand waar de rest zich stuk op mocht gaan bijten. Simply Green liet daar geen gras over groeien en knalde zo n 4,5 meter verder! Red Devil wist hier vandaag niet bij in de buurt te komen en waaide vroegtijdig uit. Secret of the Valley zorgde voor het groen gele podium door naar de 3e plaats te rijden!


Nr Tractor Chauffeur Woonplaats Run 1 Run 2 Finale


Supersport Trucks

Als laatste klasse mogen de supersport trucks de baan op in Harskamp. Iedereen is benieuwd hoe het de thuisrijder Volvo fh16 Harskamp zal vergaan want de laatste 2 wedstrijden hebben de mannen meerdere turbo's verspeeld maar hopelijk gaat het ze vandaag beter af. De proeftrek is voor van Heugten en met 87.10 meter gaat de wagen lichter. Tekstkar heeft ook een proeftrek en komt tot 94.48 meter en sleepwagen blijft in deze afstelling staan. Rhinorocket laat de eerste Full Pull noteren en White Horse weet dit ook te doen. Van Vlastuin agro is het die zich ook bij de finalisten schaart en Black Sensation komt helaas niet van zijn plaats. Volvo fh16 Harskamp is het die dan aangehaakt wordt en onder toezicht van een grote schare supporters gaan ze van start. Maar ook helaas vandaag is het weer wat de laatste wedstrijden gebeurde, de turbo klapt en het is bij 59.50 meter klaar voor de mannen uit Harskamp. VDB staalbouw laat ook een full pull noteren en van Heugten komt met 93.40 meter verder dan in de proeftrek. Tekstkar gaat het iets minder goed dan in de proeftrek gezien de 89.62 meter. Als laatste bijschrijver Rocking Horse jr die de baan op komt. Arjan Kolbach en zijn Scania rijden een mooie run en zijn met 100.60 meter tevreden. Rhinorocket is het die de finale mag beginnen en met 97.41 meter is het afwachten wat deze afstand waard is. White Horse doet het met 92.83 meter goed maar komt te kort om Rhinorocket voorbij te gaan. Van Vlastuin agro heeft de schade van Aagtekerke gerepareerd en een hele mooie run bewijst dat de truck weer in orde is en met 104.27 meter rijden ze de beste afstand van de avond tot nu toe met nog 1 deelnemer te gaan. VDB Staalbouw is de laatste finalist en Arjan en zijn Volvo komen met 89.45 meter helaas te kort voor een podiumplaats. Van Vlastuin agro is 1, Rhinorocket mag de 2e plaats meenemen en White Horse die neemt beker nr 3 mee naar huis.


Nr Tractor Run 1 Run 2 Finale

Klik hier voor de foto's